A sata merevlemez gyorsabb mint a régebbi IDE merevlemez? Érdemes-e régebbi IDE merevlemezt sata merevlemezzel helyettesíteni?
Álljunk már meg 60%-os barátunk!!
Egy IDE vinyó sebessége kb 80-100 MB/sec. Egy SATA vinyóé meg 100-130 MB/sec. Te egy ilyen vinyót hiába dugsz rá egy SATA3-as 6000mbit/sec-es csatlakozóra ha a vinyó közelébebn sincs ennek a sebességnek. még a SATA1-et is alig tudja kihasználni. Itt a vinyón múlik minden, hiába gyors a SATA3, ha nincs hozzá gyors vinyó!!
Érthető???
Ezért írtam, hogy 5-25%-al gyorsabb, mert csakis pontosan annyival lesz gyorsabb az adatátvitel, amennyivel gyorsabb az IDE vinyónál a SATA vinyó. És ez bizony csak 5-15%. Ilyen egyszerű komám...
Az érdekes, mert egy IDE vinyó kb 100 MB/sec-et tud, ezt jól tudod, de ennél kétszer gyorsabb a WD velociraptorja, ami köztudottan a leggyorsabb vinyók egyike. ez a 200MB egy elméleti sebesség, ami a valóságban kb 150-160 MB/sec. És akkor a legjobbról beszéltünk, ez meg sem közelíti a SATA2-őt (300MB) és közelében sincs a SATA3-nak!!!
Egy átlagos SATA3 1 TB-os WD blue vinyó - ami a középkategóriába tartozik - sebessége 120-150 MB/sec. Ez az elméleti maximum ami a hozzáértő tud, hogy ez optimális esetben is csak 100-120 MB/sec.
És ha ezt összeveted a 100 MB/sec-es IDE vinyóval már is kijön az 5-25 % sebességnövekedés...
Ennyire egyszerű. Kérdezz bátran ha valamit nem értesz...
Akkor most forduljunk a kérdezőhöz. Mérje meg a merevlemezének a sebességét. :)
Most vettem egy sata3-as merevlemezt igaz az alaplapon sata 2 van, de megmértem a sebességét. 140 MB/s volt az írása és az olvasása.
A pontos típusa ez: [link]
De megmértem egy IDE-s merevlemezt is annak a sebessége 47MB/s volt az írása és olvasása.
Ennek meg a pontos típusa:
Ha a kérdező ennyit mér ide-s lemezével, akkor megéri megvenni a satasat( ha egy kicsit többet akkor is).
Mindegyik megfizethető áru.
A hitachi 5-6 éves lehet akkor 16 ezer forintért vettem ha jól (hibátlan állapotban van szektor hiba sincs rajta, és a hard disk sentinel sem mutat hibát)
A wd-t 2 hete vettem 18 ezer forintért.
Adatokkal én is tudok dobálózni.
Nekem egy ilyen IDE vinyóm van:
az adatlapján láthatod hogy 100 MB/sec a sebessége, a max pedig 126 MB/sec
A te általad linkelt vinyó sebessége optimális körülmények között is 150 MB/sec.
Adatlapja itt:
Akkor mennyi a különbség a kettő között (120 illetve 150 Mb/sec)
Ennyi...
a teszt alapján kíváncsi vagyok hogy a te ide-s lemezed megközelíti a 126-ot vagy egyáltalán a 100-at.
Én a valós sebességét kérdezem nem amit az oldalak írnak. Azt hogy 126MB/s a max és 100MB/s amit tud lehet el sem érni. Nyomj egy tesztet és akkor kiderül.
A hitachi és a wd lemezemet is itthon teszteltem és így jött ki az egyikre 47MB/s a másikra meg 140MB/s. Ez alapján nagy különbség van. Ha a teszted az ide-s lemezzel eléri a 100-at akkor neked adok igazat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!