Hardverek terén milyen változásokat tartogat a jövő? Veszélyben vannak a PC-k?
Évek óta temetik a pc-t. Ezt arra alapozzák, hogy a mobil eszközök a pc rovására szárnyalnak.
Az a technikai hátrány bőven ledolgozható nyers erővel. Jó kis vas van a konzolokban de pár év és az igp-jük is középketegória lesz.
Igen, tableten is elfuthat a cry3, csak nem ártana hozzátenni, hogy a grafika a totális minimumra lett levéve. Így mindjárt más a leányzó fekvése. Teljesítmény szempontjából egy mobil kütyü legjobb esetben is csak az alsó kat-os pc-kel versenyezhet.
Nem kell temetni vagy piedesztálra emelni egyiket sem, mindegyiknek megvan a maga helye és értéke.
Lehet, hogy a konzol relatíve hamar "elavul", de ezt csak PC-khez képest teszi. Ha adott konzol megjelenésekor veszel egyet, akkor biztos lehetsz benne, hogy a kifutásakor rá megjelenő játékokkal is tudsz játszani majd, és semmilyen kompromisszumot nem kell bevállalnod az újabb modellekhez képest játékélmény terén. A fix hardverből származó előny, hogy a fejlesztők jól tudnak rá optimalizálni, ezt sajnos PC-re nem lehet megtenni a hardverek heterogenitása miatt.
Új konzolok mindegyike (PS4/X1, WiiU-t nem számolom most ide) AMD APU alapú, ennek ellenére biztos lehetsz benne, hogy a hasonló hardverelemeket tartalmazó PC-nél gyorsabbak lesznek. PC-n ugyanis a fejlesztők nem tehetik meg, hogy masszívan építenek ennek az APU-nak a képességeire, hisz csak az eszközök töredékében találhatóak meg, és Intel Haswell-lel például inkompatibilisek ilyen szinten, de még ha azok is lennének, mások a teljesítmény-karakterisztikák (két architektúrának más "fekszik".
Írtad, hogy egy C2Quad is mennyire jó még manapság. Ez a trend nekem is feltűnt, én is örülök, hogy most 4 éves, akkor középkategóriásnak PC-m még mindig használható játékra. Ugyanakkor pont emiatt haldoklik a PC ipar, hiszen egyszerűen nincs miért lecserélni a számítógépet. Ez 10 évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna. Persze van fejlődés, csak kevés dolog használja ki - talán az új konzolgenerációról származó portok ennek is lökést adnak.
Pár hete olvastam egy cikket az Anandtechen(?), ahol napjaink mobil GPU-it vetették össze az asztalival, és az jött ki, hogy a mobilok csúcs eszközei megközelítően akkora teljesítménnyel rendelkeznek, mint a Geforce7900 (hasonló van a PS3-ban is). Ez szerintem megdöbbentő, másrészt jelzi, hogy azért még nem érték be a PC-ket. Nem is tudják, hiszen mobil eszközöknél fokozottan kell figyelni a fogyasztásra, nem csak akkumulátor, hanem hőtermelés miatt is.
Hogy mit tartogat a jövő? Szerintem folytatódni fog a (desktop) PC marginalizálódása. A 'casual' gamereket vonzhatják a tabletek/okostelefonok, a HC gamereknek meg ott vannak a konzolok. Nagyobb fejlesztők/kiadók számára ezek ideálisabbak, hisz fix HW miatt olcsóbb a fejlesztés, valamint a warez is nehezebb (új generáció esetén várhatóan az lesz)…
És mi a gondod a "hobbijátékosokkal"? Szerintem legtöbb ember hobbiból játszik, meglehetősen kevesen élnek meg ebből, főleg errefele. Ők meg ott játszanak, ahol nekik a legkényelmesebb, nem véletlenül hatalmas piac a mobiljátékoké.
Ugyanígy, konzol iránti ellenszenvet sem értem teljesen. Aki 2006-ban (illetve inkább 2007 elején) megvette a PS3-at, az azóta gond nélkül tud játszani, akár a nemrégiben megjelent Last of Ussal. Konzolra több játék jelenik meg, bár sajnos pont a két kedvenc műfajom (FPS, RTS) nem éppen ott a legjátszhatóbb.
PC-t frissíteni azért elég _most_ 4-5 évente, mert lelassult a fejlődés, többek között a konzolok hatására. Majdnem minden játék konzol port, azok meg 6-7 éve fixek, PC kedvéért kevés fejlesztő szenved, csak, hogy szebb legyen, főleg, hogy általában konzolokon megy el a több játék, és ugye ez az, ami számít. Új konzolgeneráció tagjai 8 GB RAM-ot kapnak, 8 magos processzorral, így idővel mindenképp ez lesz a fejlesztési cél.
PC játékos vagyok (illetve már inkább csak voltam, egyre kevesebb időm van rá munka és háztartás mellett, akkor is csak fél-egy órát játszunk neten haverokkal), de sajnos a fentieket látom, és egyet is tudok érteni vele.
Tablet/okostelefonos játékok meg teljesen más ágat képviselnek, inkább a korábbi netes, flashes játékok jelennek meg itt - leszámítva azt a pár, ~10 éves PC-s/konzolos címet, amit kihoztak rá. Aki ezzel játszik, az nem a PC elől ül át oda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!