Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mit jelent az hogy egy 3D...

Mit jelent az hogy egy 3D monitor polarizált?

Figyelt kérdés

2013. máj. 31. 12:59
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Tartok tőle, hogy itt nem a virtuális mélység, a 3D érzésére utalnak, hanem a poligonokból (sokszögekből) kirajzolható és körbe forgatható virtuális tárgyakra, amit a virtuálisan valósnak tűnő és sík képernyőn látható valóságosnak látszó forgolódó alakok, mint a DOOM3D és hasonlókban található poligonokból kirajzolt tárgyak filmszerű megmozgatását érthetik 3D alatt.

Egyébként pl a DOOM3D tényleg használható a szemüveges 3D nézési technikával, mert indításkor egy kapcsolót be lehet írni az exe fájl után és akkor kettő eltolt néző ponthoz számolja ki a nézőpontot és azt felváltva teszi ki a képernyőre, azzal szinkronban, ahogy a szemüveg felváltva takarja a szemünket nagyon gyorsan. Vagyis annak tényleg van valós térélményre alapuló mélység érzete.

Tudom, mert azt is néztem még annak idején, 20-25 éve a windows 98 alatt a régi 3D kártyámmal és a hozzá adott, akkor még vezetékes szemüvegével.

Ezek a 3D grafikus kártyák másképp 3D-sek.

Korábban, olvastam sok játék megjelenítéshez használatos grafikus kártyánál, hogy 3D-s, de az csak a természeteshez hasonló 2D megjelenésre utalt és nem a valós mélység élményre.

Azaz a mélység élmény alatt nem azt értjük minden esetben, hogy ránézünk és előrébb és hátrébb látjuk, hanem azt, hogy nem papírból kivágott figuráknak látszik a kép hanem a képen elforduló objektum minden mozdulata realisztikus a 2D képernyőn.

Több féle képpen ki lehet váltani 3D-hez hasonló érzést.

Az is egy fajta 3D, amikor egy gyorsan haladó járműből nézünk egy távoli tájat és ott szinte mindennek érezzük a távolságát. Látjuk, hogy mi mihez képest halad de nem csak a térlátás miatt, hanem azért mert különböző sebességgel mozdulnak el egymáshoz képest a közelebbi és távolabbi tárgyak. Ez is egy fajta 3D. Sőt az is 3D érzetet kelt, ha két eltolt képet felváltva váltogatunk egy képernyőn. Igaz, ott nem mélységet látunk, csak a teret érezzük.

2013. jún. 6. 23:54
 12/14 anonim ***** válasza:

"1,5-10 m a hatótávja a szemüvegnek"

A szemüvegnek szinkronban kell működnie az egész egység vezérlésével. Ennél a szemüvegnél optikai úton oldották meg. már a hatótáv ha közvetlenül látják egymást az optikai kapcsolat részei és más ha nem.

Ezt úgy tudom elképzelni, hogy az optikai kapcsolat még akkor is létrejön másfél méteren belül, ha az optikai szinkron egység adója és vevője nem egymás felé néz.

Viszont ha egymást látják, akkor 10 méterig is kiterjed.

Az viszont már mindegy, hogy a képernyő milyen messzire van a szemedtől.

2013. jún. 7. 00:02
 13/14 A kérdező kommentje:

Értem, sajnos akkor bibi lesz, mert én nem akarok Nvidia kártyát venni :/

Az az igazság, hogy passzív 3d-t azért nem akarok, mert nem akarom, hogy a full hd részletessége lefeleződjön, az aktív 3d-hez meg ha nvidia vision kit kell, akkor gondolom hogy az csak nvidia kártyával lesz elérhető.

El kéne mennem egy olyan helyre, ahol esetleg ki is lehetne próbálni ezeket a 3d élményeket vásárlás előtt.. de vajon van ilyen valahol?

2013. jún. 7. 12:46
 14/14 anonim ***** válasza:

Ez jó kérdés.

Be kellene menni próbának néhány számtech boltba és ki kellene faggatni az eladót, hogy mit tud ezekről az aktív 3D eszközökről mondani. Ők biztosan tudják pontosan, hogy mi kapható ezekből egyáltalán valahol is.

2013. jún. 7. 23:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!