Laptop áramellátás?
Hülyén fog hangzani, eléggé tapasztalt vagyok sok mindenben laptopok terén. Bővítettem már memóriát, HDD-t, tudom mi a jó config, és azt is, hogy melyik laptop milyen anyagminőségű.
De ezeket vagy csak olvastam, vagy ismerősnek csináltam. Nekem még sose volt laptopom, de tervezek egyet megvenni még ebben a félévben.
Viszont nem értem pontosan a működtetését. Van egy akkumulátor, ezt értem. Ehhez viszont van 2 kábel. Egyik a hálózati adapter a másik a töltő.
A kérdéseim:
- miért szedték ezt két részre, miért nincs egybe, mint pl. a nyomtatónál? A könnyebb hordozás miatt?
- ha kiszedem az aksit, úgy most probléma ha áram alá helyezem a gépet? Egyik helyen azt írják igen, másik helyen azt hogy nem?
De nem értem igazából az egészet. Ha használom a gépet konnektorból, ugyanúgy az aksin keresztül megy a gép az áram alá nem? Vagyis tökmindegy hogy aksit fogyasztom vagy áramról kapatom az "áramot", mert mind2 ugyanúgy nem kíméli az aksit.
Valaki felvilágosítana erről kicsit pontosabban? Köszönöm.
Általában 1 tápellátásra szolgáló kábelt kapsz a géphez. Magasabb kategóriában el tudnám képzelni, hogy mondjuk pótakkuhoz adnak külön töltőt is, de ez nem jellemző.
A legoptimálisabb ha:
- a laptopban van folyamatosan az akkumulátor
- amikor lehet kábelről használod.
Szerintem azért van 2 kábel, mert könnyebb gyártani, illetve gondolom egy 230-ra készült kábelnek mások a követelményei is. Plusz ahogy elnéztem általában "standard tápkábel" jár hozzájuk, amit akár az asztalimba is betolhatnék. Szóval a modularitás miatt is lehet.
Ha kiszeded az akkut, a géptökéletesen fog menni hálózatról, azzal nem lesz gond.
Ha hálózatról használod és benn van az akku, akkor sem kell aggódnod, nem "ugyanúgy az aksin keresztül megy a gép az áram alá", hanem a vezérlő-elektronika mondja meg, hogy mikor kell tölteni. A mai laptopok már kímélik az akksit.
G.
Mondjuk az még érdekelne, hogy mi történik akkor, ha bekapcsolom, majd bekapcsolt állapotban dugom hálózatra?
Vagy:
Ha bekapcsoltam hálózati csatlakozóval, de működés közben kihúzom?
Amíg nem dugtad be a hálóba, addig az akkuról megy, utána feltölti, majd készenlétbe rakja.
Megy tovább akksiról. Nem kell neki szólni, hogy "Hé, lapos, kapcsojjá' akksira mer' kihúzom a tyúkbelet!", tudja az magától is, hogy mit kell tennie.
G.
" A kérdező kommentje:
Mondjuk az még érdekelne, hogy mi történik akkor, ha bekapcsolom, majd bekapcsolt állapotban dugom hálózatra?
Vagy:
Ha bekapcsoltam hálózati csatlakozóval, de működés közben kihúzom? "
semmi nem történik,megy simán tovább minden,
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!