Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mi a kábeltípus neve, amivel...

Mi a kábeltípus neve, amivel összeköthető egy LED tv (LCD tv) és az asztali PC? Monitor gyanánt használnám a LED tv-t.

Figyelt kérdés

Azt látom, a PC-n szintén 3 sorban 5-5-5 tüske jellemző, csak hogy van tüskés, és ennek inverze bemenet is , ami ilyen. Az előbbi IOIOI jelű, az utóbbi meg IOI (itt az "O" helyett téglalap formára gondolok.)

Eddig kifejezetten számitogep monitort használtam, abban nincs bemenet, hanem hozzá van szerelve a PC-be menő vezeték is ,valamint az elektromos áram tápfesz kábel is.

De a LED tv-n látok egy 5-5-5 tüskés bemenetet, két szó van mellé írva: "PC", illetve "PC in". Gondolom ezt kell rádugni.

CSAKHOGY. A PC-men az alaplapon látom a kétféle 5-5-5 töskés bemenetet, de van egy jó video kártám is benne, azon egyféle 5-5-5 van, gondlom ehhez kell dugni, ugye? A pláne az, hogy valami digitális kimenet is van az NVidia GeForce video kártyámon, ami meg 8x-as, vajszínű, és négyzet alakú tüskebemenetek láthatóak rajta. Tuti valami digitális bemenet (vagy kimenet??), mert mondta az előző tulaj, ráádásul rajta van eg yerre utaló jel is:

__

__I I___>

Na most, egy evvel összekötő kábelt vásároljak, vagy a hagyományos, 3x5 tüskéset? Persze a tévébe 3x5 tüskés a bemenet, de a legtöbb PC-n is, a videokártyábol/alaplapból. Ezért is hajlok e felé, pláne hogy egy ősrégi PC-m is van, azon csak 3x5-ös található.

#PC #kábel #pc kábel
2013. febr. 4. 22:26
1 2 3 4 5
 31/41 A kérdező kommentje:

Tehát, jól értem, hogy az eladótól egy D-sub - D-sub kábelt kell kérnem?

És milyen nagyságrendű összegre kell számítanom? Egy ezres körül? Vagy több ezer FT?

2013. febr. 4. 23:52
 32/41 A kérdező kommentje:
Addig is, amíg utolsó két kérdésemre is válasz érkezik, még egyszer köszönöm mindannyiótoknak a segítséget, ment a zöld kéz. :)
2013. febr. 5. 00:06
 33/41 anonim ***** válasza:

A mostani kábelednek a vége bele van építve a monitorba?Szóval a kábel másik végén nem egy D-sub csatlakozó van?

Egyébként egy ezresnél tuti nem több,attól függ milyen hosszú kell.

Különben azért nem vágtam rá rögtön hogy így csináld,mivel ha közvetlen DVI-vel lehetett volna összekötni,akkor azt javasoltam volna,de nálad csak a D-sub jöhet szóba.

2013. febr. 5. 00:31
 34/41 anonim ***** válasza:
Hát visszatérve rá azért nem ezzel kezdtem énse mivel az szóba sem került hogy a VGA-n található DVI kimenet. viszont te azt mondtad hogy a TV-n van DVI azért javasoltam az átalakítót de márr látom hogy a TV-den D-sub és 2 HDMI van úgyhogy egy egyszerű monitor VGA (d-sub) kábel bőven jó hozzá :)
2013. febr. 5. 03:00
 35/41 A kérdező kommentje:

"A mostani kábelednek a vége bele van építve a monitorba?Szóval a kábel másik végén nem egy D-sub csatlakozó van? "

Igen, de ezt írtam is külön kommentemben. :) Később meg reagáltam rátok avval a kérdéssel, hogy akkor d-sub kábelt- kell-e vennem? :) A kérdés magában foglalja, hogy bele van építve a monitoromba a jelenlegi. ;) De szó szerin is írtam még ettől korábban. :) Amúgy semmi gond, az a biztos, hogy visszakérdez a másik fél, így egyértelműbb.

Nagyon szépen köszönöm nektek, mindenkinek a segítő válaszaitokat és türelmeteket. :) Most már képben vagyok, mit kell vásárolnom. :)

2013. febr. 5. 09:27
 36/41 A kérdező kommentje:

Vásároltam egy kábalt, DE RENDESEN KIHAGYTÁTOK A LÉNYEGET. :))

Ugyanis amíg nem láttátok a készülékekről a fotót, DVI-t és HDMI-t javasoltatok összekötni, én mostam, h nem tudom, melyik csatlakozónak mi a neve! Utána mutattam a fotójkat, majd lebeszéltetek a HDMI-ről és a DVI -ról, holott láttátok, hogy a PC is, a tévé is rendelekzik ezekkel!!

Én ezt csak a szaküzletekben tudtam meg, az utóbbi órákban!! Igazán szólhattatok volna... pláne a fotóimat látva... szaküzletekben magyarázták el nekem, hogy sokkal rosszabb felbontásban ment volna át D-sub kábellel, azaz csak 800x600 -as VGA -ban! Ennyi erőben a picike, 15 col-os eddigi monitoromon is jobb a felbontás: 1024x768!

Miért nem mondtátok, hogy a videokártyám tartalmaz DVI kimenetet?? A legelején jeleztem, hogy eleve az elnevezések terén se vagyok képben! Még írtam is ,hogy tudtommal digitális kimenet is található a videokártyámon, de nem tudom, mi a neve...

Amúgy most frankó, PC rá van kötve a HD Ready tv-re.

Egy újabb kérdésem lenne még: hogyan kelthetem életre a hangot a tévéhangszóróin? (Addig is a PC hangkártyáról hallgatom.)

A legalapvetőbb beállításokat átnéztem: hangmódok (zene, film, stb) , semmi sincs kikapcslva, némitás se ("mute" nincs benyomva), a távirányítón feltotlam a hangerőt, a tévé jelzi is, stb.... mégsincs hang egyelőre a tévén.

Szaküzletekben azt mondták nekem, DVI-HDMI csatlakoztatással a hang is át kell menjen. (Míg a D-sub-ban csak a kép ment volna át, arra van külön audio bemenet a tévén.)

2013. febr. 5. 14:51
 37/41 anonim ***** válasza:

Tévedsz ha valóban ezt mondták akkor félreinformáltak. a DVI nem képes hangot továbbítani. valóban érdemesebb DVI-HDMI átalakítót használni képátvitelre mert ez digitális csatlakozó így nem kerül "zavar" a jelbe átvitel alatt.

De a DVI nem továbbít hangot. tehát ha hangot is szeretnél átvinni a TV-hez akkor olyan kártyára lesz szügséged amin HDMI 1.3 is rendelkezésre áll. Amúgy pedig jobbn belegondolva a D-sub is egy jól használható port. az hogy nem annyira jó a kép rajta ez így nem teljesen igaz. az esetek 90%-ában semmi külömbséget nem veszel észre a 2 kábel között.

2013. febr. 5. 19:09
 38/41 A kérdező kommentje:

Értelek. Nem tudom, kinek higgyek, a két műszaki bolti férfi eladónak ,vagy neked, de a hang kapcsán a te verziód valószínűbb, hiszen nem szól hang a tv hangszórón.

Azt viszont ne mértem, miért állítod, h a képminőség hasonló lenne D-subbal? Különböző szakemeberek élőben elmondták ma nekem, hogy az max VGA felbontásban képes jelet továbbítani, tehát max. 800x600-ban, pontosabban ez tudtommal SVGA.

A tv meg kb. 1350x768-as, azaz HD Ready felbontású. DE a pláne az, hogy a kis 15 col-os monitorom is képes legalábbis 1024x768-ra. Miért lenne jó nekem a 800x600, pláne, hogy nem csak lényegesen gyengébb felbontás ez, de számos alkalmazás megkívánja a minimum 1024x768-at, nem beszélve a JPG képekről, de főleg a 720p (HD Ready) videókról...

Ettől függetlenül még egyszer köszönöm neked is és minden válaszadónak, mert sok hasznosat mondtatok, csak azt nem értem, hogy ha egyszer a fotóközlésem előtt is megírtam, hogy van valami vajszínű, digitális, 8x3-as jeltovábbító kimenet a videokártyán, majd fotón is megmutattam, miért nem mondta egyikőtök se, hogy az egy DVI kimenet? Az elejétől fogva jeleztem, hogy akkor még nem ismertem a csatlakozók elnevezéseit, és h kérlek titeket, e téren is világosítsatok fel.

Na sebaj, végül is szerencsém volt, mert adtatok részben hasznos infót, a szaküzletekben meg továbbiakat és örülök, hogy az 1500FT-os DVI-HDMI kábelt vettem meg. Hosszú távon ezen a 700-800 FT többleten már ne múljék...

2013. febr. 5. 21:57
 39/41 anonim ***** válasza:

Miért tudna a Dsub VGA felbontású jelet továbbítani?

Akkor hogy lehet az hogy egy fullHD monitor képe D-sub on keresztül 1920x1080-as felbontásra. a válasz egyszerű a D-sub hibájára. Az alapból digitális jelet küldő VGA kártyának analoggá kell alakítania a jelet majd a monitornak azt újra digitalizálni. ez némi minődégromlást eredményez. de a legtöbb esetben ez elenyésző. szó sincs arról hogy csak VGA felbontást tudna továbbítani.

2013. febr. 5. 22:07
 40/41 anonim ***** válasza:
A kábelre visszatérve pedig szóltam hogy DVI átalakítót kell venned. de sajnos azzal nem voltam tisztában hogy milyen csatlakozók állnak rendelkezésre csak a képeket látva.
2013. febr. 5. 22:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!