Mennyi igazság tartalma van annak, hogy az SSD-s merevlemezek hamarabb mennek tönkre?
Minden tönkremegy, ha nem vigyázol rá !
Tegyük fel van egy SSD-d és ha telerakod (40/40GB) akkor hamarabb elromlik.
De ha csak a rendszert rakod rá (ami kb 15GB) és pár programot akkor nem lesz baja ! :)
Szerintem semmi. De be kell tartani pár alapszabályt. Csak Windows Vista vagy újabb operációs rendszerek alatt szabad használni, ugyanis az XP nem kezeli helyesen az SSD -t. Natív SATA (ahci) módra kell állítani a SATA vezérlőt telepítés előtt. Illetve mindig szabadon kell hagyni 10-15% -ot az SSD kapacitásából.
Máskülönben nincs is még adat az amortizációról. 15 éves máig működő merevlemezről lehet hallani, de az SSD -k még nem léteznek ilyen régóta.
Az SSD-k jelenleg limitált írási kapacitással rendelkeznek.
Még ha át is mozgatják az adatokat, a memória cellák öregednek.
De már találtak erre is egy potenciális megoldást, csak meg kell várni, míg alkalmazzák.
Az SSD, mivel flash memória, korlátozott számban újraírható. hamarabb elhasználódik, mint egy HDD.
"az újraírások száma korlátozott: átlagos flash-memória 3 000...10 000 -szer írható, drágább memóriáknál ez akár az 5 milliót is elérheti."
Úgy tánik, találtak módszert ennek hosszabbítására, de a mostani SSD-k még nem használják azt a technológiát.
Kit érdekel, hogy 10 év múlva tönkremegy egy ssd? :D
Ezért nem veszel? Ég és föld sebességben egy hdd-hez képest.
Azért aktív használat mellett az nem 10 év, hanem kevesebb.
De nem sokat számít még ha 4-5 évet is kibír.
Viszont irdatlanul drága a méretéhez képest, bármennyire is gyorsabb. Nekem pl baromira nem éri meg, azért a pár másodpercért amit nyernék vele. A Win8 így is 15 sec alatt bootol be.
Nem a win bootról van szó. Nem értem miért jön mindenki ezzel. :/ MINDEN hdd-vel kapcsolatos művelet JELENTŐSEN gyorsabb. Midnen program ami ssd-ről fut, hamarabb reagál, minden azonnali, nincs késlekedés. Nem is a szekvenciális írás/olvasás a lényeg, hanem az azonnali reakció, mivel nincs forgó alkatrész. Ezért hidd el utolsó, neked is megérné. :)
Ez a 4-5 év honnan jött ki neked? Milyen felhasználás mellett? Mennyi írás után?
Ajánlom ezt a cikket:
Hidd el pontosan tudom a különbséget és tudom, hogy nekem végképp fölösleges. :)
Az aktív használat pedig napi szinten, illetve az írások számát is jelentősen befolyásolja, hogy MIRE használja az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!