Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Honnan tudhatnám meg, hogy...

Honnan tudhatnám meg, hogy egy gépre 32 vagy 64 bites operációs rendszer kell-e?

Figyelt kérdés

Vettem egy notit, de nincs hozzá op.rendszer, és a bolti oldal termékleírása is csak annyit ír, hogy Windows 7 kompatibilis - bár ezt anélkül is tudtam. Olvastam olyasmit, hogy a proceesszor valamilyen számsorából kiolvasható, de nem értek ennyire hozzá, így nem volt egészen világos.

Annyit tudtam csak kideríteni, hogy egy 4GB RAM-os gép és Win7 esetében a két változat között annyi a különbség, hogy a 4GB-ot csak a 64 bites tudja teljes mértékben kihasználni, a 32 bites legfeljebb 3,5GB-ot tud kihasználni, meg hogy 4GB alatt a 32 biteset adják gépekhez - ha adják, de ha nem, akkor is ezt preferálják a memória miatt. Ezek szerint 4GB-os gépnél már mindegy, mit teszek fel, csak ha ki akarom használni teljesen a memóriát, akkor jobb a 64 biteset, de ennyi? Na de akkor mi van a processzor számával, amiből állítólag kiolvasható, milyen rendszer kell?

Amúgy egy Toshiba satelite C850-13Z notiról van szó, ha ez fontos a kérdés megválaszolásában, a 4GB-os változatból.

Ja, és még valami: op.rendszer nélküli géppel még soha nem volt dolgom, ez ugye úgy néz ki, hogy első induláskor, ha bekapcsolom, jelzi, hogy nincs rendszer a gépen, de ha beteszem a meglévő lemezt, ha beteszem és arról bootoltatom, akkor ugye simán jön a telepítő menü és a szokásos módon felrakom? Szóval nem kell Linux-szal vacakolni, ami pendrive-ról is tehető, menni fog lemezről? (Win7 lemezről van szó, az MSDN-ről származó, ami tartalmazza az összes verzió 32 és 64 bites változatát egyaránt.)

Köszi előre is a segítséget! :)

2013. jan. 2. 23:05
 1/2 anonim ***** válasza:
Én a memória miatt a 64-est tenném fel. A telepítéssel nem lesz gond, a win7 egyszerűen feltelepül. A gyártónál meg biztos fent vannak a driverek. Arra figyelj, hogy először szerezd be legalább a hálózati kártya drivert, mert, ha nincs másik gép a közeledbe, és a hálókártyát nem ismeri fel, akkor nem tudod a drivereket sem leszedni.
2013. jan. 2. 23:23
 2/2 A kérdező kommentje:

Persze, azokra gondoltam, rendszertelepítésben általánosan nagyon rutinos vagyok! :)

Csak azt nem tudtam, függ-e tényleg valamitől, hány bites rendszert rakok, és hiába rakok a memória miatt 64 biteset, ha amúgy a gép nem fogja tudni meghajtani. Köszi! :)

2013. jan. 3. 00:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!