Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Észrevehető különbség van 4...

Kovacs.yes kérdése:

Észrevehető különbség van 4 és 8GB ram között?

Figyelt kérdés
Jelenleg 1x4GB van az Acer E1-571 laptopomban. Mennyivel/mennyire lenne észrevehető különbség ha bővíteném 2x4GB-ra? (Intel Core i3-3110M (2.4GHz, 3MB L3) procis változat)
2012. nov. 30. 00:57
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Szerintem...

Nem becsülöm alá az átlagfelhasználókat, de ők vígan elvannak némileg "lassabb" sebességgel is. És Magyarországon az átlagfelhasználók nem szeretnék a kukába dobni 3-4 év múlva az SSD vinyójukat, ami szerintem még mindig nem annyira kiforrott technológia. Akkor se, ha egy megjelenik holnap egy tanulmány a tegnap gyártott SSD-ről, hogy 10 évig működni fog (amit szintén keveselnék).

Nem annyira kiforrott, hogy megérje egy átlagfelhasználónak azt, hogy 1,5x-2x drágább, de harmad-negyed annyi hely van rajta.

Valakinek ez megéri, de nem az átlagfelhasználónak. Az a HDD sebességével is elvan és sokat számít neki az ár és a tartósság (Nem is beszélve arról, hogy több helye is van). Átlagfelhasználó pedig vigyáz a számítógépére Magyarországon (mégha gyakran ellenkező példákat látok is...de annak meg sokszor úgyis mindegy), mert drága. Továbbá nem csinál biztonsági mentéseket, ha igen, akkor is max. DVD-re és ha elszállnak az adatok, akkor sír.

Átlagfelhasználónak ezért ajánlok MA még HDD-t és átlagfelhasználót nem akarom rádumálni egy 150-200-... ezer Ft-os gépre sem. Ha nem átlagfelhasználó, vagy gamer, vagy mindenképpen ennyi-annyi pénzt akar elkölteni, az meg más.

2012. dec. 4. 10:44
 12/17 anonim ***** válasza:
és 9 év múlva írd majd ide, hogy még működik az SSD vinyód!
2012. dec. 4. 10:44
 13/17 anonim ***** válasza:
Ja, és átlagfelhasználó nem fogja nézni, hogy mikor milyen állapotban van a vinyója. Azt sem tudja, hogy az mi és hogy kell. Tisztelet a kivételnek!
2012. dec. 4. 10:46
 14/17 anonim ***** válasza:
Ja, és hozzáteszem még egyszer, hogy MA, 2012-ben és ITT, Magyarországon. És ÁTLAGFELHASZNÁLÓK.
2012. dec. 4. 10:48
 15/17 anonim ***** válasza:

Bár lehet, hogy tévedek. Ez sincs kizárva. Azért írtam, hogy szerintem.

Kíváncsi vagyok, hogy mit mondtál annak idején azokról a tanulmányokról, amik az "újabb" CD-k és DVD-k élettartamáról szólt.

Az SSD-ket pedig fejleszteni fogják. Megbízhatóbbak, nagyobb kapacitásúak (és olcsóbbak lesznek). Mert úgy fest, hogy ez a jövő. De ma még ebben három tulajdonságban nagyon gyengén szerepelnek.

2012. dec. 4. 10:53
 16/17 anonim ***** válasza:

A megbízhatósággal nincs gond, a Samsung 2005-től nyomatja az SSD-ket, de ma sem hallok róla, hogy tucatjjával hullanának el azok a meghajtók, igaz eleinte nem is vették sokan a magas ára miatt (legalábbis itthon). A gyártástechnológia fejlődésével meg ugyan nő a kapacitás, de csökken az írhatóság is sajnos. Jelenleg a legfrissebb technológiával készült meghajtók 3000 írási ciklust viselnek el cellánként (3k) és már csak MLC chipeket használnak (évekkel ezelőtt egy SLC meghajtó 100k írást tudott elviselni és nem lassul a teljesítménye idővel, de fajlagosan nagyon drágák voltak és lennének ma is, míg egy MLC akkoriban 10k írást viselt el, ami később 5k, majd most 3k lett). Ha nézek egy 90GB-os 3k-s SSD-t, akkor az összesen ~263TB írást képes elviselni. Ha a wear leveling tökéletesen működik és mondjuk hozzáteszem, hogy cellánként mindig 3 írás megy végbe (MLC), akkor gyakorlatban ez kb 88TB. Ha a wear leveling hatékonyságát is 50%-osra degradálom (nagyon szigorúan), akkor is 44TB marad. Nálam 1 év alatt 1,5TB írás történt a meghajtómon, ami ezzela szogorral számolva (írások x3 plusz 50% hatékonyság), akkor is 58,5 év jön ki! Az én meghajtóm viszont 5k írást visel el, így ez az érték még nagyobbra jön ki (átlag felhasználás mellett). Ha ezt valamilyen okból még tovább negyedelem (csak, hogy nagyon szigorú legyek), akkor is bőven elegendő élettartam idő jön ki.

A meghajtóm biztosan nem lesz meg 9 év múlva, mert szerintem ax 2 év múlva lecserélem és a tesómnak adom (Ö is nyúzza pár évet aztán ki tudja mi lesz a sorsa, hova kerül).

Bizonyos esetekben az SSD nem picit gyorsabb, hanem sokkal! Ma már nem luxus szerintem egy asztali gépbe belerakni egy 60GB-os SSD rendszernek és mellé egy nagyobb HDD-t adattárolónak...egyre többen térnek erre az útra és +15-18k befektetéssel lesz egy érezhetően gyorsabb, pattogósabban működő rendszerük (ha meg mégis elszállna az SSD hamar -amit kétlek- akkor is csak a rendszervinyót bukja az illető).

Notebookba nyilván kevés 60-90GB kapacitás, így ott, ha nem lehetséges két meghajtó használata, komolyabb többletköltség jelentkezhet a nagy kapacitású SSD miatt, így valóban megfontolandó, hogy megéri-e a befektetést.

2012. dec. 4. 12:34
 17/17 anonim ***** válasza:

* bocsi elszámoltam az 50%-os wear leveling hatékonyságot nem számoltam bele csak leírtam :)

"akkor is 58,5 év jön ki"

Ez valójában 29,25 esztendő (és szerintem szigorúan számoltam)!

2012. dec. 4. 12:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!