Melyik a fontosabb a videókártyáknál? Mem. Sávszél. ; GPU órajel; Mem. órajel; Memória nagysága?
Mindegyik kártya GDDR5-ös
1GB vagy 2GB a fontosabb, vagy
128bit vagy 256bit a fontosabb, vagy
GPU órajel 860Mhz vagy 1150Mhz a fontosabb, vagy
Mem. órajel 4800Mhz vagy 5000Mhz a fontosabb ?
Tudom, picit hülye a kérdés, de mégis Ti mit tartotok fontosabbnak?
Összességében kell a kártyát nézni, nem tulajdonságokra.
7770 GPU-ja 1200on is mehet, lehet rajta 2 gb memória, mégsem lesz a leggyorsabb kártya, mert nincs benne elég számolóegység. Nem lehet így szétbontani egy kártyát, egyszerűen meg kell nézni egy tesztet, egymáshoz viszonyítva a kártyák hogy teljesítenek és kész.
Ezek közül, ami leginkább közvetlen kapcsolatban a teljesítménnyel az a sávszélesség, de csak konkrét kártyákat lehet értékelni, a pőre órajelekből semmit nem lehet megállapítani.
Például az adatbus és a memória órajel együtt értékelhető, de nem függetlenül a memóriavezérlőtől. Például az nVidia sokáig nagyon hadilábon állt a memóriavezérlővel így számszerűen azonos sávszélesség mellett is, a felbontás növelésével jobban esett a teljesítménye.
A memória mérete sokadrangú kérdés, mostanában egyik kártyáról sem szokták lespórolni, viszont annál szívesebben tesznek rá fölöslegesen sokat. A sok memóriának nagyobb felbontásokban és magas grafikai minőség mellett van előnye, ahol egy gyenge GPU már nem képes elég teljesítményt leadni, így nem tudja kihasználni a sok memóriát.
Ugyanez igaz az órajelekben is. Lehet egy GPU-nak duplaakkora órajele is, ha a másik egy órajel alatt háromszor annyi műveletet végez, akkor lassabb lesz a nagyobb órajelű.
Ha jól sejtem, akkor egy 7850 2GB-ról és egy 7770 OC-ről van szó.
A 7850 jobb, bár egy monitor használata esetén megelégszik a kártya 1GB videomemóriával is.
A memória mennyisége önmagában nem jelent semmit, a sávszélesség utal valamelyest a GPU teljesítményére (ezt a busz szélessége -pl 128 vagy 256 bit- és a memória órajele adja együtt). Ezeken felül viszont van még jó pár meghatározó adat, bár az is igaz, hogy különböző generációjú és felépítésű kártyák esetén a tesztek adják a legjobb választ a kérdésre.
Mivel a 7770 és a 7850 azonos felépítésre épül, így összehasonlíthatók az adatok:
Számoló egységek terén a 7850-ban 1024 darab van, amik 860MHz-en dolgoznak, míg a 7770-ben 640 darab található, amik alap esetben 1GHz-en üzemelnek (jelen esetben 1150MHz). Ez alapján az elméleti számítási teljesítmény a 7850 esetében: 1,76 TFLOPS és a 7770 OC-nél: 1,47 TFLOPS.
A több számoló egységhez több textúrázó is párosul (64 vs 40 darab). A 7850-ben továbbá kétszer annyi raszter egység is található (32 vs 16).
Teszteket nézve a 7850 kb 45%-kal erősebb átlagosan egy alap 7770-től, így a tuningolt változat sem rúg labdába mellette.
Itt láthatod az átlagteljesítményeket különböző felbontásban (az is látható, hogy 7850-nek elég 1GB memória is még 2560x1600 felbontáson is):
Köszönöm a válaszokat és a sok részletezést!
Megint kicist okosabb lettem.
Csak annyit kérdznék még, hogy ha már a generációváltás ugye általában jobb teljesítményt hoz magával, akkor miért jobb a 6970, mint a 7870 ? Értem, hogy mivel tud többet, néztem teszteket stb. , de nem ütközik ez logikába ? :)
+1 hogy 7870 nem gyengébb 6970 töl
(az hogy 1-2 dologban jobban teljesitett 6970 az nem sokat jelent, és attól is függ mikori teszt stb stb)
De valamiért még a mai napig is drágább, mint a 7870-es.
Ez szerintem nem véletlenül van?! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!