Mennyire lenne jó ez a konfig hosszútávon?
Sziasztok,
Mindenekelőtt leszögezném, hogy már legalább 6-8 éve nem követem az IT híreket, én még mindig egy olyan világban "élek", ahol az emberek a fail-vistát várják, és ATi Radeon kártyákkal rendelkeznek. :D Szóval abszolút nem vagyok "up-to-date".
A helyzet: közel 4 (5) éves gépem van, még mindig 32 bites XP-t használok (kevés ram), szóval nem igazán tartom a lépést a korral. Nem viszem túlzásba a gépezést manapság, de azért jó lenne az új játékokat is kipróbálni... emiatt is gondolkozok azon, hogy kellene egy kis vérfrissítés.
Annyi elvárásom van, hogy egy 2011-es, vagy 2012-es játéknál közepes és/vagy magas beállításokkal azért stabilan hozza 25+ FPS-t (ha jól gondolom, 25-től számolva igazából mindegy). És a "tartósság", hosszú élettartam is fontos lenne, mert nem tudok minden évben 100K-t rákölteni a gépre sajnos.
Én magamtól ezt legóztam össze:
#1 Alaplap: ezt végképp passzolnám, régi Gigabyte lapom van, sose volt vele gáz, de manapság nem ajánlják ezt a márkát. 15-25K-t szánnék rá (többet az én esetemben szerintem nem is érdemes).
#2 CPU: Phenom II X4 3.4GHz Black Edition - nem tudom, hogy mennyire jók a bulldozerek...sokan panaszkodtak arra, hogy nem jó a hűtése, de ezt leszámítva csak jót hallottam róla.
#3 RAM: GEIL 8192 MB Black Dragon 1600MHz CL9 KIT - nem tudom, mennyire jó ez a márka, és mennyire érdemes nagyobb órajellel rendelkezőt venni...
#4 VGA: Nekem a HD6850-et ill. HD6870-t, HD6950-t ajánlották jó fél éve, nem tudom, mennyire lenne jó vétel manapság. Itt végképp nem sajnálnám a zsét, mondjuk 50-60k-ban is lehet gondolkozni, tudom, hogy javarészt ettől függ a gép teljesítménye egy játéknál.
#5 A ház/táp kérdést passzolnám, új házzal kapcsolatban nincsenek nagy igényeim, tápegységből gondolom semmi exkluzívra nem lenne szükség.
A perifériák adottak, merevlemezem tökéletes, SSD-t egyelőre nem vennék. Esetleg egy BD meghajtó, de ráér...
Ipon az én elképzelésemre 146-ot ír, és nagyjából ebben a 120-160-as kategóriában mozognék..többet semmiféleképpen nem tudnék áldozni rá. Fontos lenne, hogy 1-2 év múlva ne kelljen újra mindent venni, mert most pl. az alaplapom, a ramok, a vga, processzor, tápegység, tulajdonképpen minden menni fog a levesbe...
Nem feltétlen most venném meg, hanem mondjuk fél éven belül. Semmi modellezés meg hasonló speciálisabb dologra nem kellene, csak irodai eszközök + játékok + szórakozás, netezés. Nem tuningolnám, nem sz*rakodnék vele sokat (mivel nem igazán értek hozzá).
Mit gondoltok, javasoltok?
Tehát akkor igazából alaplap, processzor, memória, videókártya, ház és táp kell neked max. 160k-ból. Igaz?
Alaplap ASUS M5A97 1 db 19.573 Ft
Processzor AMD FX-6100 3.30GHz AM3+ BOX 1 db 32.271 Ft
Memória KINGMAX 8192MB DDR3 1333MHz KIT 1 db 10.845 Ft
Videókártya POWERCOLOR AX7870 2GBD5-2DH HD7870 2GB PCIE 1 db 78.050 Ft
Merevlemez 1 db 0 Ft
Ház THERMALTAKE VM500K1N2N V2 Black Edition 1 db 7.595 Ft
Táp FSP Hexa 400W 1 db 10.008 Ft
Összeszerelés 1.905 Ft
Összesen: 160.247 Ft (126.179 Ft + áfa)
Remélem a 247 Ft pluszért nem haragszol meg.. :D Ez a gép sokáig ki fog szolgálni. FullHD felbontáson viszi az összes mai játékot, ultra részletességgel. :)
Hát, hol is kezdjem, előbb talán azzal, ami időálló..
Memória: 8 GB jó pár évég elég lehet
A ház és a táp is időálló, de figyelni kell a táp minőségére. Én úgy vagyok vele hogy inkább veszek dupla annyiért, mint hogy 2 évente elfüstöljön.
VGA kényes téma: Ha játékra van, akkor nincs időálló megoldás, ha nem játékra, akkor lehet akár egy 6850 is, az kihúzza jópár évig...
Ha játék: Akkor én a HD 6950 helyett (1-2 ezres) a HD 7850-et választanám. Újabb technológia, kevesebbet eszik és erősebb..
Alaplap: mindenképp olyant vegyél, ami fejleszthető. Pl. Ha phenom II X4 procit veszel, akkor is az AM3+ lapot vedd, mert később belemegy a bulldozer, meg talán új biosszal az utódja is.
Jó a bosko által írt konfig..
én annyit változtatnék rajta hogy Sapphire kártyát vennék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!