Hogy működik a videókártya?
Hamarosan új VGA-t szeretnék venni, és úgy döntöttem hogy előbb inkább a saját műveltségemet fejleszteném. Tudna valaki egy olyan oldalt, ahol választ kapok a következőkre ?
-honnan indul, miken megy keresztül az adat, ami a végén képként jelenik meg ?
-mi a GPU, mik vannak benne, ezeknek egyenként mi a feladatuk ?
-mit jelent a memóriánál a "bit", és mit ad meg az órajel ?
Röviden ennyi :D
,, Ma a közepesen jó és jó videokártyákon
általában 16-64 megabájt memória van.‘‘
Aztarohadt... akkor én elég erősen a jővőben élek xD Egy kérdés: A Radeon HD-t mióta hívják "HD"-nek ? :) Gondolom nem ebből a korból származhat.
Ez a cikk olyan, mintha 15 évvel ezelőtt írták volna egy öregasszonynak, aki azt sem tudja hogy mi az a számítógép. Egyetlen hasznos infó volt számomra az, hogy (színmélység*8) * pixelszám = megjelenítéshez szükséges memória. Eszerint a jelenlegi 1440×900 felbontású monitoromon egyetlen kép megjelenítése alíg több mint 5mb. Játékok esetén elvárható hogy minimum 50 képkockát adjon a kártya másodpercenként, ezek szerint kb. 250MB memóriát emészt a jelenlegi monitorom. Ennyi memória mégsem kell, mert a már nem használatos képeket a kártya törli, azaz a régi gépem 64MB-os kártyájai is elbírta a monitort 2D grafikákon, max felbontással. Hova kell itt eggyeseknek az 1GB-os GDDR5 ram ? Valami nemjó xD
Összefoglalva egyenlőre ezt sem tudom hasznosítani, ezen kívül nem kaptam használható infót. Ezért írtam magát a kérdést is, a goggle csak ilyen idejétmúlt dolgokat dob ki nekem is, és ezekszerint nektek is...
Tud valaki valami használhatót ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!