Hogyan tudom helyrehozni a számítógépemen, amin Windows XP op. Rendszer fut, a saját Windows Tűzfal védelemmel kapcsolatban létrejött alábbi problémát?
Nagy bajban vagyok!
Néhány napja a család viszonylag új (~4éves) számítógépén bekapcsolás után -mielőtt minden betöltődne- mindig megkaptam egy rendszerüzenetet, miszerint "Lehet, hogy a gépe veszélynek van kitéve, mert lehet, hogy ki van kapcsolva a Windows tűzfala."
Azonban, amikor megnyitottam a tűzfallal kapcsolatos ablakot, látszott, hogy a tűzfal bekapcsolt állapotban van. Azaz a bekapcsolt állapotot szép nagy zöld betűkkel ki is írta.
Én ekkor az ablak bezárása után tettem a dolgaimat, és nem voltak problémáim. Sem munka közben, sem a következő bekapcsolásokkor. Csak a a fentebb már leírt rendszerüzenet.
Azonban ma este, bekapcsolás után több ablak is feljött, egy "Dolphin Knight" nevű alkalmazás törlésére (vagy hasonlóra) való rákérdezéssel.
Én h..e, el sem olvastam, mert baromira fáradt voltam hozzá, hanem azt választottam automatikusan, hogy eltávolítom, megszüntetem, vagy valami ilyesmi.
És ezt meg is tettem.
Sajnos ezután gyakorlatilag semmit nem tudok csinálni a gépen, ami az internettel kapcsolatos.
A Windows XP tűzfalvédelmi rendszerén keresztül sem támogatást, sem egyebeket nem lehet már elérni, amihez internet is kell.
Se tűzfal, se vírusvédelem (elvileg a NOD32 van a gépen)..., és semmi olyat nem lehet tenni a gépen, amihez internet is kell.
Remélem nem túl zagyva, amit leírtam és tud valaki segíteni. Előre is köszönöm.
Addig is rákeresek ezen a gépen a "Dolphin Knight"-re, hogy mi is az. Egy életre megjegyzem. :(
Valószínűleg ennek a Dolphin Knight-nek nincs köze az én fentebb részletezett Windows tűzfal problémámhoz, mert ez gyakorlatilag "csak" egy biztonságos böngészést segítő program a gyerekek védelmére.
De akkor mit rontottam el?
...és hogyan tudom helyrehozni,
Még csak az a lehetőség sincs, hogy a netről letöltök a gépen valami segítséget, mert mint mondtam megszűnt az internet kapcsolat a gépen.
Van javaslatotok?
1. válaszolónak:
Köszönöm, látom időközben megérkezett a válaszod.
Már én is tudom, hogy mi ez a program. Rákerestem.
Illetve most megnéztem az általad betett linket is.
Nem tudom, hogy milyen lépésekkel töröltem, s töröltem-e egyáltalán a gépemről.
Az eredmény biztosan siralmas.
Remélem sikerül majd orvosolni.
Sajnos semmit sem ér a Windows XP tűzfala, mert olyan lukas, mint a szita. Régebbi gépemen ZoneAlarm Free tűzfalat használtam helyette, ezen első perctől kezdve Eset Smart Security van (jelenleg 5-ös, megvettem), ennek a tűzfala védi a gépet. Az utóbbi napokban szinte állandóan frissitett, ami annyit jelent, sok új vírus jelent meg a neten, ezek böngészőkön keresztül támadnak. Nem olcsó, de megbízható védelem.
Mindenképpen le kellene futtattni egy online scannert, de ha nem enged fel a netre, akkor először próbáld Ccleanerrel leszedni az összes felesleges fájlt. Ha ezek után tud csatlakozni, akkor jöhet az online scanner.
Ha a NOD a gépeden nem valódi kódos (nem vetted meg), akkor sajnos bármi megtörténhet.
Ha leszedte az online scanner a vírust, akkor töltsd le valamelyik ingyenes tűzfalat és tiltsd le a Windows XP-jét.
Online Scanner:
Tűzfalak:
Ez történt a napokban:
4-es válaszolónak:
Köszönöm a segítséget. Sajnos a CCleaner lefuttatása után sem gyógyult meg a gépem. Azaz nem tudok vele az internetre csatlakozni, hogy további megoldásokat és védelmet keressek.
Én saját kútfőből pedig kevés vagyok ehhez, azaz marad a szerviz.
A közelmúltban nagy hévvel vágtam neki a weboldalkészítésnek, teljesen az alapoktól. Eközben sok-sok anyagot töltöttem le a netről. HTML, CSS, JS, PHP.
Oktatóanyagokat, példa kódokat... sok olyat, amit hasznosnak gondoltam a tanuláshoz.
Biztosan eközben sikerült letöltenem a vírusokat is.
Az általad hivatkozott oldalon is ezt megerősítő infókat olvasok. Sajnos.
ÚJ HTML vírus okozhatta.
Én azt tenném a vírus leírtása után, hogy letölteném regisztráció után az ESET Smart Security 30 napos próbaverzióját. Aztán megvenném egy évre. Ezer százalékos biztonság nincs, de ez nagyon jó XP-re is.
Köszönöm szépen a javaslatokat.
Úgy tűnik a rendszer visszaállítása egy korábbi időpontra sikert hoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!