Hosszú távú adattárolásra mit ajánlanátok?
Alapvetően két dolog van. Van pár giga családi fotó, azokat szeretném kimenteni valahova, ami legalább 10 évig megőrzi az adatokat, és nem az lesz, hogy 2-3 év múlva már nem olvasható a DVD.
Erre mit ajánlanátok? Pendrive, SSD, Külső HDD, vagy valamilyen optikai megoldás?
A másik. Van kb. egy terrányi cucc, amit szintén szeretnék learhiválni pár évre. Erre milyen HDD-t ajánlanátok?
Most kicsit utánaolvastam, de egyáltalán nem találtam lényegre törő, témába vágó cikket.
Úgy fest nincs normális megoldása a hosszú távú adattárolásra (20-30-50-100 év), és úgy veszem észre, ez senkit nem is izgat.
A több száz évig fennmaradó könyvek, évtizedekig használható fényképek után, a 21. századba be kell érnünk 3-5 évig élő adattárolókkal?
Az a helyzet a számítástechnikában, hogy fiatal tudományág, így hiába igérnek is valamit, tulajdonképp még idő sem volt a leteszetelésére, illetve az is közrejátszik, hogy rohamosan fejlődik, így lehet, hogy a ma használt adattárolókhoz 10 év múlva már nem gyártanak olvasót.
Ezt olvasd el, itt folytatnak elég hosszú eszmecserét a digitális archiválásról: [link]
1: a pendrive az hosszú távon is megőrzi az adatokat: ha egyszer ráírod az adatot, és nem nem törölsz le róla semmit, akkor gyakorlatilag, amíg egyben van az eszköz meg is marad(ugyanez van az ssd-vel
2: ha valami fontos adatot szeretnél tárolni, akkor azt ne csak 1 eszközön tárold, hanem többről is: a képeim, saját dokumentumaim ki vannak írva lemezre, rajta van gépemen, egy külső vinyon, és a legfontosabb részeit még a netre is kitettem
ha családi fotókról van szó, akkor azt dvd-n oda lehet adni szülőnek, tesónak, gyereknek is, ők is tárolhatják a vinyójukon, ebben az esetben ha valamelyik adattároló eszköz megsérül, könnyű lesz pótolni
Köszönöm a válaszokat. Akit még foglalkoztat a téma, találtam egy cuccot, ami elég meggyőzőnek tűnik.
SanDisk Memory Vault. Állítólat 100 évig megőrzi az adatokat. Erre mondják, hogy azt azét megnézném, de ha a felét hozza, már jó.
nem rossz, de 16 gigás a nagyobb verzió, amit 20 ezerért vehetsz, és ha tényleg terrabájtnyi adataid vannak, akkor jó sokba kerülne
itt van egy olcsó és megbízható megoldás:
és evvel tudod használni(ha minden igaz): [link]
veszel 4 ilyen kazettát, mindegyikre ráteszed a cuccost, kettőt elteszed magadnál, kettő másikat meg odaadod apunak, testvérnek, nagynéninek, hogy jól tegye el, lényeg hogy több kilométeres távolség legyen a lemezek között; érdemes fémdobozba tenni
ugyanis ha egyik megsérül ott van a másik, és ha az is, akkor a harmadik
de ha véletlenül olyan természeti(vagy emberi) csapás következik be, hogy mindegyik adat elvész, akkor a legkisebb gondod is nagyobb lesz annál, mint semhogy az adataidat hiányold
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!