Miért van az, hogy sokan feleslegesen vesznek drága alaplapot?
Szóval arról lenne szó, hogy ismerőseim, haverjaim körében sokan teljesen feleslegesen vesznek drága alaplapokat. Első komolyabb gépembe volt csak drága alaplap, mert rábeszélt a helyi PC boltos srác: hú ezen ennyi meg annyi csatlakozó van, meg ennyi kiegészítőt adnak hozzá... amik soha nem lettek használva persze, a mai napig bontatlanul van a dobozába. Onnantól megfogadtam, csak olcsó "alap" alaplapot fogok venni, mert számomra értelmetlen, akár erős géphez is. Nem tuningolok, nem kell a sokmillió csatlakozó sem, meg a kiegészítők sem. Akkor meg minek?
Második gépem összesen 420-430.000-ba került, és ebből mindössze 16.000Ft volt az alaplap. Soha nem éreztem ennek hátrányát, teljesen stabil a mai napig is, csak VGA kártya lett cserélve benne, így 3 év után is minden játék eddig elment/elmegy rajta fullHD felbontáson is. Ok, lehet van 1-2 játék, ami már kifogna rajta fullHD-n, nade az meg nem az alaplap miatt.Teljesen stabil, tökéletes.
Most tartok a 3. számítógépnél, nemrég vettem 430.000Ft-ért, amiből mindössze 14.000Ft volt az alaplap. És persze sokan furának néznek, meghogy nem vagyok normális, mert ilyen videókártyát meg ilyen CPU-t nem tennének bele ilyen sz@r, bóvli alaplapba. De nem tuningolok, és nem kell semmi extra, csak hogy menjen. Akkor meg minek a drágább? Azt a pénzt inkább, amit drágább lapra költenék, én inkább több RAMra, gyorsabb CPUra vagy VGA kártyára fordítom. És néztem teszteket is, semmivel sem teljesít jobban ugyanaz a CPU egy kétszer drágább lapban.Szóval nem érzem a hátrányát. De sokan nem fogják fel, hogy nekem nem kellenek a plusz szolgáltatások, csak tényleg hogy menjen,gyors legyen. És nem érzem a hátrányát annak, hogy most nincs egy extrán felszerelt lapom, amin a csatlakozók üresen vannak, vagy a kiegészítők a dobozában hevernek bontatlanul.
Én vagyok a fura szerintetek, hogy nem fizetek olyan dolgokért, amik nem kellenek?
Ez a te elképzelésed felesleges volt leírni.
Amúgy gondold el vannak olyanok akinek SZÜKSÉGE lehet azokra a + csatlakozókra. Attól hogy neked nem kell másnak kellhet.
Aztán meg ott vannak a komoly tuningosok is. Ő nekik nem jó egy 14000Ft-s alaplap.
Viszont hogy szóba kerüljön a chipset is:
Jelenleg például a sandynál vannak eltérések a különböző chippek között. Van olyan akinek kell az IGP és a tuning is akkor ő egy Z68-s lapot vesz ami kb 30000Ft.
Vegyük még a későbbi bővíthetőséget: Az AMD AM3+-s lapjainál az "alsóbb" chipsetek nem kapnak teljeskörű bull támogatást. No meg ott a CF és SLI.
Szóval nem te vagy a fura hiszen neked arra van szükséged, másoknak pedig másra. Te se vagy ezért zi-zi meg az se aki 40000Ft-t költ lapra.
Attól függ, hogy mit nevezel drágának.
Pl. nekem okkal kell a drágább, mert:
-kell a több fázisú vrm, mert nem szeretem, ha tuning közben összeszarja magát a gép. Az általad említett 16 ezreseken szinte kivétel nélkül 4+1 fázis, rosszabb esetben 3+1 fázis van.
-az ilyeneknek a processzorkompatibilitási listája sem szokott fullos lenni (értsd: pl. a 125 wattosokra azt mondja, hogy puszi, de nincs support).
-kell a rendes hűtés. Nincs kedvem nyolc ventilátort búgatni, jobban szeretem a méretes bordákat, azok kussban vannak.
-a sata 3 meg usb 3 alap.
-tartaléknak örülök, ha esetleg a crossfire is működőképes a gépben.
Szóval már el is jutottunk a 30k+ kategóriáig.
egyébként nem olvastam végig, csak magára a címre válaszoltam :D
egyetértek Hart-tal, van, akinek nem elég olcsóbb alaplap, mert mondjuk komoly tuningos, de az a felhasználók elhanyagolhatóan kis része.
jah és még valami: közkeletű tévedés hogy a gamer=tuningos.
"közkeletű tévedés hogy a gamer=tuningos"
Ez hatalmas igazság, csak néhány kedves tesztoldal(és néha gyártó) hajlamost ezt beleégetni az emberbe.
"Hart válasza 23:23"
Persze, vannak akiknek szüksége van a plusz csatlakozókra. És ott van tényleg az SLI meg a CF. Csak azt nem értem és arra irányul a kérdés, hogy sok ember akkor is megveszi ezeket a drágább lapokat, amikor ezeket nem is használja.Annak nem tudom mi értelme van.
Mondom, kb. ez a szituáció van mindenhol:
-És képes voltál ilyen procit, VGA-t betenni egy ilyen olcsó alaplapba? Hát te nem vagy normális.
-(mondom) Miért? Nem használnám ki a drágább lapot.
-Hát de az akkor is jobb.
-(kérdem) Miért jobb?
-Mert jobb. (ennyi a válasz)
Most néze nem írtam végig amit akartam:
"közkeletű tévedés hogy a gamer=tuningos"
Ez hatalmas igazság, csak néhány kedves tesztoldal(és néha gyártó) hajlamost ezt beleégetni az emberbe.
Elég sokan ezért vesznek gamer gépbe 50K-s lapot, pedig ha tudnánk mi szükségük van rá...
Vannak ilyenek, teljesen normális ez a hozzáállás is. Az Én gépeim általában 200k körüli értéken voltak és a deszka legtöbbször 20k alatt volt valamivel. Elképzelhető persze, hogy valaki használni szeretne sok csatlakozót és/vagy tuningolni is akar, mint az állat...de az is elképzelhető hogy van rá keret...nem hiányzik a kosztpénzből az a 40-60k, ami elment az alaplapra és valahol megvan az a felemelő érzés, hogy egy ilyen van a gépében. Az ilyenek simán vesznek akár értelmetlenül is 12-16GB memóriát a legdrágább fajtából és talán sohasem fogja kihasználni még a felét sem stb stb.
Van ilyen... és nem kell másokat megérteni (felesleges is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!