Noteebok akkumulátorának élettartamát hogyan lehet a leghosszabbra nyújtani?
Van egy Packard Bell notebookom, amit kb két hónapja vettem használtan. Az akksija jelen pillanatban még egészen jó állapotban van, mert kb 2,5-3 órát elketyeg a gép rajta(6cellás akksival). Kérésem az volna, hogy el tudnátok látni pár tanáccsal, hogy mégis hogyan használjam az akksit, hogy a lehető legtovább megmaradjon ez az üzemidő?
Egyébként az esetek többségében csak hálózatról használom, viszont, ha benne van az akksi, akkor csak arról megy és kb 10%-ig (mikor már el kezd villogni a töltésjelző) azzal is használom, majd nagyrészt kikapcsolt állapotban feltöltöm vissza 100%-ra. Nem tudom pl ez jó használat-e így?
Szerintem a többször fullra feltölteni aztán újra ráindítani a töltést nem tesz jót az akkunak, így lehet jól fölforrósítani attól aztán tönkre is megy.
Elég ha feltöltött és még utána hagyod 4-6 órát csepptölteni, havi rendszerességgel lemeríteni és újra tölteni. Ettől marad hosszú az élettartama. És ha hosszú ideig nem használod akkor feltöltve kell tárolni.
Ez teljesen attól függ, hogy milyen típusú az elem.
Az enyém pl. lítium-ion típusú. Ezt 40%-os töltöttség mellett érdemes tárolni, ha nem szükséges, akkor ki kell venni a gépből (mert a gép egyrészt feltölti 100%-ra, másrészt meleg, és a Li-ion elem hidegben "él" a legtovább). Egy Li-ion elem kb. 300 kisütési ciklust bír ki, és jól bírja a félig kisütés utáni feltöltéseket.
Más elemtípusok máshogy viselkednek: más a hőérzékenységük, van, amelyiket teljesen érdemes kisütni feltöltés előtt, van, amelyiket megvásárlás utén fel kell tölteni, aztán teljesen kisütni stb. stb. Ennek utána kell nézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!