Melyik processzort válasszam? (több lent)
Otthonra szeretnék összeállítani, egy konfigot. Főleg internetezésre és néha pedig játékokra lenne használva (85%-15%os arányban). Fontos lenne, hogy a fogyasztás és a költségvetés is(max. 110K az komplett gépre) alacsony legyen: (olyan videokártyát veszek majd, amit a processzor "kihajt"). Szeretném a fogyasztást 450W alatt tartani, igaz ez nemcsak a procitól függ, de most csak ezt nézzük persze a többire is gondolva.
A procira 25K körül gondoltam.
Lenne pár általam kiválasztott "példány":
- Intel: LGA775 -> Core2 Duo E7600 3,06GHz 26.712Ft
vagy
- Socket1156 -> i3 550 3,2GHz 25.640Ft
vagy
- Socket1155 -> i3 2120 3,3GHz (igaz, hogy ez már drágább, de kérdés, hogy szerintetek megéri-e)
30.576Ft
vagy
- AMD: AM3 -> Phenom2 X2 565 B.E. 21.683Ft
vagy
- Phenom2 X4 965 B.E.(ez is drágább egy kicsivel) 29.289Ft
Az lenne a kérdésem, hogy ezek közül melyiket ajánlnátok. Ha esetleg van ebben a kategóriában jobb processzor azt is írjátok le.
Előre is köszönöm a segítséget!
110k-ból már lehet egész normális gépet építeni játékra, ha nem kell monitor.
Intelből az lga-1155 foglalatra érdemes beruházni, AMD-nél meg egy AM3+ kompatibilis lap ajánlott (következő generációval és a sima AM3-mal is kompatibilis) és addig egy X4 955 BE procival jól el lehet lenni (netezésre felesleges is, játékra jól jöhet).
450W-t nehezen fog fogyasztani egy 110k-s gép...mondjuk úgy, hogy netezés közben 70-80W, míg játék közben 200W (ha nem HD5830-t veszel, hanem max egy 5770-t, ami jóval barátibb fogyasztással bír és annyival nem is lassabb).
Tápegységből egy jó minőségű 400-as elég lesz!
ha hosszu tavra tervezed, akkor mindenkeppen 4 magosat vegyel, ha csak 1-2ev, akkor egy jobb fajta 2 magos is jo. mivel most meg alig van program/jatek ami 4 magot hasznal. en intel-t vennek egyebkent.
de pl ha kodolsz filmeket, vagy vagdosgatsz, csomagolgatsz, akkor megint mas a helyzet.
en csak ennyit tudok javasolni, mert nem igazan vagyok a mostani procik teren otthon.
nekem meg egy igazi oregharos van, amit ugy hivnak Q6600, kb 6 eves, de tokeletesen kielegit.
1. válaszoló:
Nem kell monitor, az van itthon.:)
Tehát akkor vagy az lga-1155 foglalos procit vegyem meg vagy a X4 955 BE-t. De az Intel i3-as procija csak 2 magos, míg az 995 BE 4 magos. Az Intelnél csak az i5-ös szériája 4 magos, viszont ez a duplája a tervezetnek. Végül is az AMD-t vegyem meg?
A táp felől megnyugodtam.
2. válaszoló:
Én úgy tudom az "olcsó" kategóriás (jó ár/érték arányú) processzorai az AMD-nek vannak. Tehát te is arra gondolsz, hogy nekem a 4 magos proci lenne a megfelelő.
A q6600 4 éve jelent meg...6 éve debütáltak a 2 magos procik (Pentium D és A64 X2).
Az i3 2120 elég erős és hatékony proci 2 maggal és Hypethreadinggel (logikailag 4 magos, ami azért nem ugyanaz, mintha fizikailag is az lenne). Fogyasztás ügyben is elég jól szuperál. Azt hiszem ez lenne a legjobb választás. Amit még esetleg meg mernék venni az az AM3+ deszka egy olcsó X4 procival, az időtállósága/fejleszthetősége és az ára miatt.
Szóval az X4 955 összességében erősebb és olcsóbb is, de többet fogyaszt (+30W körül lehet). Ha a teljesítmény/ár fontosabb, akkor az X4 955/AM3+ deszka jobb választás lehet. Ha tényleg fontos nagyon a fogyasztás, akkor az i3 jobb választás és a fenti igényeket is jól kielégíti...
Nem tudom még pontosan, hogy mit választok, de akkor az általad leírtakból döntök.
Azt nem tudod véletlenül, hogy az Intel procinak mennyi az FSB-je? 1333MHz?
És az AMD procinak mennyi?
Utolsó: köszönöm szépen a tesztet. Szerintem főleg netezésre és kevesebb játékra tökéletesen megfelel az i3.
Az i3 nem sokkal teljesít kevesebbet, ráadásul a fogyasztása is kedvező. Ráadásul én i3 2120-at néztem ki, ami ugye 0,2GHz magasabb alapórajelen jár, mint a 2100-as típusú.
Az lényegtelen, nem az órajelek, gyorsítótárak meg a rendszerbusz a sorsdöntő, hanem összességében nagyon sokminden még ezeken kívül. Ezért vannak a tesztoldalak, hogy eldönthessük. :)
FSB a hagyományos értelemben már nem létezik ezeknél a prociknál (a memóriavezérlő is kikerült az északi hídból egyenest a CPU-ba). Az AMD-nél az FSB utódja a Hypertransport, ami 2GHz órajelen jár (4GT/s), míg Intenél QPI van ami 5GT/s-re képes, ahogy látom.
Akkor úgy kérdezem az Intelhez hány MHz-s memóriát vagyek?
A 4 magos AMD-nek szintén hanyas memória kell?
Jó döntés, amúgy a tesztben az X4 955-re 125W TDP-t írtak, ma viszont már csak C3 steppinges kapható, ami azon felül, hogy jobban tuningolható, alacsonyabb TDP osztályba került: 95W (A Phenom II X4 955 a lgerősebb proci AMD-nél, ami belefért ebbe a 95W-s osztályba). Az új i3/i5/i7 procik minden szempontból fejlettebbek (32nm gyártástechnológia, bővebb utasításkészlet, jó energiagazdálkodás stb). AMD-nél ezekhez hasonló proci majd csak az FX (kódnevén bulldozer) lesz (ezek fogadásához szükséges az AM3+ alaplap).
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!