"Megsülhetett" attól a videokártya memóriája, hogy az ajánlottnál kisebb táppal volt használva?
Nem.
Maximum csak nem működik megfelelően. Baja csak akkor lehet, ha nagyobb feszültséget kap.
Konkrétan egy 400W-os Codegen tápról, és egy GIGABYTE 8800 GTS 512 -ről van szó.
Tudom, hogy nem a legjobb kombináció, de a 7600GT-m megdöglött, és ez állt a leggyorsabban rendelkezésre. :S
Üdv!
Kedves kommentezők, ha tudnátok, hogy az általatok favorizált tápok az 90%-ban egyeznek a Codegen táp architectúrájával és fordítva, akkor igencsak elgondolkoznátok.
A tápok úgynevezett PWM Puse With Modulation (kitöltési tényező szabályzás) szabályzással vannak ellátva, mely az esetek 95%-ban KA7500 = TL494 táp IC-re épül.
A félvezetőkben nem nagyon tudnak spórolni, de a kondikban igen. Elég, ha a kiskínai a 85 fokcelsius tűrésű kondit 105 fokcelsius tűrésűre bugyizza (magyarul hamisít). És láss csodát a gép szarrá megy, miután a tápban bekövetkezik a "magic". Nem egy tápot javítottam már meg, aminek a szekunder köri szürőmezője teli volt "púppal"(ala kondi felpúposodva).
Túlterhelés esetén létrejöhet olyan tranziens jelenség, mely az érzékenyebb félvezető alkatrészeket károsíthatja, mert a szűrés nem elegendő a két kapcsolás közti energia szükséglet kielégítésére, ezért a táp IC úgymond túllövi a meghatározott értéket.
Esetedben valószínüsítem ez történt meg.
Ha van még kérdésed nyugodtan írj.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv!
...a Codegenben alapból semmilyen komolyabb védelem nincs beépítve!
De ha megnézünk egy eredeti Chieftec-et, vagy Corsair-t, komoly védelemmel vannak ellátva. (mondjuk csúnya dolog összehasonlítani, mert ezek árai 2,5-3 szorosa a Codegen-nek. Bár, ha meggondolom, hogy 250 ezer Ft-os gép mehet tönkre a gyenge minőségű táp miatt, akkor inkább választom a drágább, de minőségi tápot!)
Üdv!
Komolyabb védelemnek számít az két három műveleti erőlködő, amit a PWM IC áram vagy feszültség visszacsatolás bemenetére szoktak rakni szerintetek?
Ezzel csak annyit érnek el, hogy a táp önmagát leállítja, mivel az indításához szükséges villamos energiát is a főranszformátor egyik tekercséből nyeri teljesen elszigetelődve a hálózattól (ami persze nem igaz, ha a zaverszűrő kört nézzük meg).
Illetve kezdenek elterjedni a segédtápos változatok is, melyekben egy néhány Watt teljesítményű kapcsolólóüzemű konverter ad folyamatosan 5 és 12V-ot.
Ja igen az áramvisszacsatolás még mindig a primer kör áramát nézi egy gyűrűs áramváltón keresztül.
Mondtam, hogy sok tápot javítottam, és sokat is szedtem szét. Nem nagyon tudnak újat mutatni...
Tény és való, hogy csak háztartási számítógépekkel foglalkoztam. Ipari, illetve szerver táppal nem nagyon találkozam.
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!