Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Menne Ubuntu-Linux alatt?...

Menne Ubuntu-Linux alatt? Adott egy Fujitsu Siemens Amilo Li1705-ös laptop, VIA hangkártyával, és VIA videokártyával.

Figyelt kérdés
Azzal a problémával fordulok felétek, hogy a videokártyát szerintem nem ismeri fel, mert nem enged 3D-s asztaleffektust varázsolni, amit nagyon szeretnék, és a másik, hogy a monitor néha egy kis részen nagyon rezonál, iszonyat zavaró. Hangkártya: beépített hangszórón elmuzsikál a hang, de ha bedugok egy fülest a zöld kis jack lyukba, minden elhalkul, fülesen nem megy hang, de ha kihúzom újra megy beépített hangszórókon. Vajon, hogy ne kelljen esetleg trükközni, Wine progival tudnám a Windows-os driver-eket futtatni, hogy minden rendben működjön a videokarival és a hangkarival? Válaszokat előre köszönöm :)
2010. nov. 13. 12:00
 1/9 anonim ***** válasza:

Próbálj ki más frissíŧési frekvenciát a képernyőre.

Wine? Esélytelen. A Wine egy emulátor, ami a Linux meghajtóira épül.

2010. nov. 13. 12:12
 2/9 anonim ***** válasza:
Nekem is éppen ez a tipusú gépem volt. Ha van rá lehetőséged, akkor Windowst tegyél fel (akár az XP, Vista, és a 7 is rámegy) és azzal minden működni fog. Nekem 2 és fél évig hibáltlanul ment Windows alatt, úgyhogy csak ezt tudom javasolni.
2010. nov. 13. 12:16
 3/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat,az első válaszolóhoz:az a baj,hogy a monitort nem ismeri fel,nem enged más frekvrenciát,csak a 60hz-t,de érdekes,hogy a windows alatt is 60-n van,és nem rezeg:S 2.válaszolóhoz:Igen,XP van rajta azzal tényleg rendesen müködik,csak linuxot is jólenne rajta akadálymentesen használni,mert valahogy szimpatikusabb volt a linux,mer a windows egy idő után belassúl,fagyogat néha:Sde mindenesetre köszönöm a válaszokat:)
2010. nov. 13. 12:56
 4/9 anonim ***** válasza:
Szia! megfelelő forrásokból szerezd be vmwaret, és az alatt ugyanúgy tudsz linuxot használni. Nekem ugyan msi gépem van, de hasonló gondjaim voltak linuxal, windows rendesen elmegy rajta, vmware alatt pedig linux is minden gond nélkül megy.
2010. nov. 13. 13:15
 5/9 anonim ***** válasza:

+ lemaradt: cairo dockot tedd fel rá, bekapcsolja az opengk nélküli effektusokat - pl ablak árnyékolás, bár az asztal kocka már nekmm megy.

A gond az, hogy mivel nem ismeri fel a videokártyát(fórumon keress rá, valami összetákolt driver biztos van rá, mert gondolom, sokaknak vannak ilyen gondjaik, én sis mirage 3-ra 2 perc alatt találtam ubi fórumon), így az opengl-t sem támogatja, ami kell az effektusok egy részéhez.

2010. nov. 13. 13:19
 6/9 anonim ***** válasza:

Vagy Virtualbox.

Egyetlen gond, hogy egy virtuális gép nagyon erőforrásigényes. Ez a laptop, ahogy látom 1 gigás, ha az XP futtatásával alapból gondjai vannak, akkor nem segít.

Esetleg próbálj más Linuxokat. AZ Ubuntu elterjedt, én is azt használom, de nem hibátlan, ahogy magam is tapasztalom.

2010. nov. 13. 13:25
 7/9 anonim ***** válasza:

A VIA lapján van hozzá driver:

[link]

Próbáld ki azzal.

2010. nov. 13. 13:27
 8/9 anonim válasza:

Szerintem sok igazság van a válaszokban. Nekem is van egy pont ilyen laptopom és nekem ment rajta egy korábbi Ubuntu Linux telepítéssel a Compiz, teljes funkcionalitással. Sima Ubuntura tényleg kell meghajtóprogram a videokártyához (ha effekteket akarsz). Ha jól emlékszem a Kubuntu 9.10 verzióval alap telepítéssel működött.

A Cairo Dock-al nekem volt gondom a legutóbbi Ubuntu 10.10-nél. Viszont van egy kis "asztali effektek" program. Jó sok kis asztali programocska van benne. Azok közül az egyikkel be lehet kapcsolni az átlátszóságot, árnyékokat. De komolyabbra nem képes az sem.

A megoldás a megfelelő videokártya driver telepítése.

2011. jan. 5. 21:42
 9/9 anonim válasza:
Ja! A hangkártya (fejhallgató kimenet) problémát a 10.10-es Ubuntuban megoldott. Csak (nálam) a jack bedugását nem mindíg érzékeli autómatikusan, hanem kézzel kell beállítani az éppen használt kimenetre.
2011. jan. 5. 21:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!