Ha áramtalanítom a számítógépet minden este, az
hosszabbítja az élettartamát?
Figyelt kérdés
Régen úgy tanultam, hogy az elektronikai eszközök folyamatosan kapják az áramot, akkor gyorsabban elhasználódnak, mert az alkatrészek feszültség alatt vannak. Ezért minden este kihúzom a gépet a konnektorból, hogy „pihenjen”, és így talán tovább bírja. De most eszembe jutott, hogy lehet, hogy ezzel pont az ellenkezőjét érem el, mert minden bekapcsoláskor újabb áramlökést kapnak az alkatrészek, és ettől gyorsabban tönkremennek. Akkor most mi az igazság? Érdemes minden este áramtalanítani, vagy ezzel csak ártok neki?
Én a Ledek miatt estére áramtalanítom. Egyelőre nem volt olyan problémám, ami erre vezethető vissza, de szerintem akkor sem kéna hamarabb tönkre mennie ha nem áramtakanítod. Szerintem ezek csak “urbanlegend” szibten létezbek, gyakorlati szempontból nem lényeg ilyen felhasználói szinten.
tegnap 08:14
2/11 anonim válasza:
Szerintem tök felesleges.
Ezt egyébként hol tanultad, hogy folyamatosan feszültség alatt hamarabb elhasználódnak? Van persze, amikor ez igaz, de a kisáramú félvezető-elektronikában némileg más szabályok vannak, mint a "klasszikus" elektronikában. Akárhogy is: ilyen feszültségszintek mellett az amortizáció mértéke mindkét esetben hasonló.
tegnap 09:15
3/11 anonim válasza:
Jobban jársz ha nem kapcsolgatod le az áramot.
tegnap 09:16
4/11 anonim válasza:
Ha abban a szobában alszol, akkor tedd..., de inkább kapcsolós elosztót használj (valami jobb minőséget), mint kihúzni-bedugni.
tegnap 09:33
5/11 anonim válasza:
Hamarabb fogod elavulás miatt lecserélni, mint hogy "elhasználódjon" csak mert áram alatt van. Felesleges amit csinálsz ebből a célból, nem lesz látható eredménye.
Egy számítógépnek többet árt a ki-bekapcsolgatás, mintha nonstop üzemelne. Csak ezt nem szokás alkalmazni gazdasági okokból.
tegnap 09:39
6/11 anonim válasza:
Nyugodtan húzd ki. Nem igazán nyersz vele sokat de a készenléti áramot meguszod ezek fillerek de ha mindenki ezt csinálna jot tenné a környezetnek. Kb ennyi l
tegnap 12:21
7/11 anonim válasza:
6 Leghatásosabb ha este lehúz minden biztit a villanyóra alatt és csak másnap kapcsolja vissza.
tegnap 12:48
8/11 anonim válasza:
Tulajdonképpen igen, így is lehet spórolni :)
tegnap 13:49
9/11 A kérdező kommentje:
"Leghatásosabb ha este lehúz minden biztit a villanyóra alatt és csak másnap kapcsolja vissza."
De akkor nem tudok se hűtőt se semmit.
tegnap 14:28
10/11 anonim válasza:
9
Azért megy a hűtőd hogy a szoba radiátor miatti meleg levegőt lehűtse??? 😆😆😆
Tiszta pazarlás. Éjjelre akaszd ki télen a hütendő dolgokat az erkélyre.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!