Miért van az? Hogy veszel egy drága műszaki cikket És ha eladod akkor fillérekért Szeretnék meg venni
Teljes áron nem adhatod el, mert már használt és másodkézből van akkor is, ha bontatlan. Ez a kockázat ára, hogy nem üzletből veszed meg, nem járnak bizonyos fogyasztóvédelmi jogok. Rögtön veszített az értékéből 20-30%-ot. Ha még használták is és amortizálódott, akkor többet. Ha van látható nyoma a használatnak és a működés nem gyári állapotú és minőségű, akkor még többet.
Nyilván a pofátlan és mélyen áron aluli ajánlatot neked sem kell elfogadni, de próbálkozni mindig fognak.
1. Egy régebbi termék elavul, így értékét veszti.
2. Egy használt termék amortizálódik, így értékét veszti.
3. Magánszemélytől venni kockázatosabb, mert - legalábbis látszólag - kevésbé kötik a jogszabályok
Mert használt.
Egy részt már nincs meg a bontatlan doboz kicsomagolás élménye, másrészt, lehetnek rajta apróbb karcok, kopások, akksi degradáció.
Harmardrészt pedig, ha bármi probléma van a készülékkel, kihez fusson?
Az előző tulajhoz? (Aki nem fog vele foglalkozni, mert már megkapta pénzét. Mi köze hozzá?)
Vagy a bolthoz ahol az első tulaj vásárolta? (Hol vásárolta első tulaj? Blokk, számla, garancia papír megvan? Én mint 2. tulaj már használtan vásároltam, fognak velem foglalkozni az áruházban?)
Talán a VGA-k piacán a bitcoin bányászat miatt lehetett másképp is, mert akkor egy időben a csúcskategóriás kártyák iránt hirtelen megnőtt kereslet felhúzta az alsóbb kategóriás kártyák árát is...
Kérdés elég volt-e arra, hogy mondjuk egy fél éves középkategóriás kártyát a vételáráért el lehessen adni..
"Én mint 2. tulaj már használtan vásároltam, fognak velem foglalkozni az áruházban?"
Ha az eredeti jótállási jegyet/számlát/nyugtát az eladó rendelkezésedre bocsájtotta, és jótállási időn belül van, akkor a forgalmazónak kötelessége:
"6:172. § [Jótállási jogosultság tulajdonosváltozás esetén]
A jótállásból eredő jogokat a dolog tulajdonjogának átruházása esetén az új tulajdonos érvényesítheti a jótállást vállaló kötelezettel szemben."
Forrás: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény ( [link] )
Most egészen konkrétan mit és mennyiért szeretnél eladni?
Sok műszaki cikknél gyors a fejlődés, emiatt a termékek új ára is gyorsan eshet, nemhogy egy használt, sokszor garancia nélküli terméknél.
5
Elviekben igen, aztán ha kiderül, hogy pl. beázott vagy valaki piszkálta már (szétszedte, összerakta), akkor semmire nem mész a(z elvileg) garanciával.
Kérdező, ugyanez a használtcikk kockázata. Hiába újszerű pl. egy telefon vagy laptop, a belsejében keletkezhettek olyan hibák egy beázástól vagy leejtéstől, ami miatt nem fog tökéletesen működni. (Van olyan saját készülékem, amit én vettem újonnan, szalonból, beázott, kívülről tökéletesen új, egy próba alkalmával tökéletesen működik, ám használat során kiderül, hogy belül több sebből vérzik...) Ezért nem vennék használtan magánszemélytől sem drága telefont, sem laptopot.
Ami használt, az kopik, amortizálófik, elavul, csökken a garancia ideje, nagyobb a valószínűsége a meghivásodásnak.
Csak kíváncsiságból: kizárólag használt műszaki cikket vásorolsz? Neked mindegy, hogy új vagy hasznalt, régi? Miért nem használsz egy műszaki cikket élete végéig, amennyiben számodra nem jelent problémát ha valami régi, elavult?
#7: "Elviekben igen,"
A gyakorlatban is.
A kérdés ugyanis lényegében az volt, hogy használt termék esetében foglalkozik-e a forgalmazó jótállási ügyintézés keretén belül a későbbi tulajdonossal. Erre a válasz az, hogy - ha jótállási időn belül van és az eredeti vásárló átadta a jótálláshoz szükséges jótállási jegyet/számlát/nyugtát - igen, mert törvényi kötelessége.
Az már további kérdés, hogy az előző tulaj hogyan kezelte a terméket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!