A HDD vagy az SSD a megbízhatóbb adattároló?
15 évvel ezelőtt mentettem le egy 1TB-os HDD-re adatokat, amit aztán elpakoltam a szekrény mélyére, azóta nem volt bekapcsolva. Ma szükség lett volna rá, de konkrétan fel sem pörög, megszorult benne a motor. Hallom ahogy kínlódik a felpörgéssel, de csak nem akar megjönni bele az élet, így hát valószínűleg ezt már megette a fene.
Kérdésem az lenne, hogy jobban jártam volna-e, ha anno SSD-re mentem inkább az adatokat és azt pakolom el?
Most attól tekintsünk el, hogy 2010-ben még nem nagyon volt 1TB SSD...
Az adataid továbbra is megvannak a lemezen. Viszonylag könnyű visszaállítani, de szakértelem kell hozzá és költséges. (Ilyenkor legegyszerűbb a lemezeket és az alaplapot átültetni egy működő ugyanilyen HDD-be.)
SSD esetén viszont 2-3 év után már van esély rá, hogy az adat megváltozik, korruptálódnak fájlok, stb... tehát ennyi időnként újra kell írni. Jó is, hogy szóba jött, nekem épp meg kell csinálnom ezt.
HDD:
+ ár/kapacitás
+ Ha a körülmények stabilak volta az adatok magukban a lemezeken elméletileg évtizedekig megmaradhatnak
- mechanikai alkatrészek
- fizikai sérülékenység (pl. leesik)
- indítási problémák, főleg ha évekig nem használtad, mert ugye forgó alkarész és kenőanyag megmerevedhet
SSD:
+ nincs mozgó alkatrész (mint előző pont)
+ gyors működés, bár adattároláshoz nem feltétlen ez lesz a prioritás
+ jobban ellenáll a fizikai sérüléseknek, de nyilván a nyákot ne feszegesd :)
- adatok elektronikus töltésen alapulnak, amik elszivároghatnak ha 5éven át nem kapott áramot
- gyenge ár/kapacitás, azaz drágább
- cella kopás, azaz írásával csökken az élettartama
TLO:
+ rendkívül hosszú élettartam, akár probléma nélkül 30 évig is
+ magas ár/kapacitás, pl: TLO-9 ~50ezer Ft-ért: 18TB (natív) vagy akár 45TB (tömörített) kapacitással
+ nincsenek motoros alkatrészei
- hozzáférési idő, azért a HDD és SSD-től lassabb
- kezelési bonyolúltság: egy TLP meghajtó nem olcsó
Tehát:
SSD - inkább rendszer állandóan használt komponensének javasolt
HDD - adattárolásra, pl. NAS-ba RAID mellet
TLO - jellemzően vállalatok használjak, mert ott azért sok adat keletkezik és a TLO-s szalagok ár/hely/kapacitásban is jók, de otthonra is beszerezhető.
De azért felhívnám a figyelmed a következőre:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!