Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » A HDD vagy az SSD a megbízható...

A HDD vagy az SSD a megbízhatóbb adattároló?

Figyelt kérdés

15 évvel ezelőtt mentettem le egy 1TB-os HDD-re adatokat, amit aztán elpakoltam a szekrény mélyére, azóta nem volt bekapcsolva. Ma szükség lett volna rá, de konkrétan fel sem pörög, megszorult benne a motor. Hallom ahogy kínlódik a felpörgéssel, de csak nem akar megjönni bele az élet, így hát valószínűleg ezt már megette a fene.

Kérdésem az lenne, hogy jobban jártam volna-e, ha anno SSD-re mentem inkább az adatokat és azt pakolom el?

Most attól tekintsünk el, hogy 2010-ben még nem nagyon volt 1TB SSD...

tegnap 17:34
A kérdező szavazást indított:
HDD
SSD
9 szavazat
 1/5 anonim ***** válasza:

Az adataid továbbra is megvannak a lemezen. Viszonylag könnyű visszaállítani, de szakértelem kell hozzá és költséges. (Ilyenkor legegyszerűbb a lemezeket és az alaplapot átültetni egy működő ugyanilyen HDD-be.)

SSD esetén viszont 2-3 év után már van esély rá, hogy az adat megváltozik, korruptálódnak fájlok, stb... tehát ennyi időnként újra kell írni. Jó is, hogy szóba jött, nekem épp meg kell csinálnom ezt.

tegnap 17:59
 2/5 anonim ***** válasza:

HDD:

+ ár/kapacitás

+ Ha a körülmények stabilak volta az adatok magukban a lemezeken elméletileg évtizedekig megmaradhatnak

- mechanikai alkatrészek

- fizikai sérülékenység (pl. leesik)

- indítási problémák, főleg ha évekig nem használtad, mert ugye forgó alkarész és kenőanyag megmerevedhet

SSD:

+ nincs mozgó alkatrész (mint előző pont)

+ gyors működés, bár adattároláshoz nem feltétlen ez lesz a prioritás

+ jobban ellenáll a fizikai sérüléseknek, de nyilván a nyákot ne feszegesd :)

- adatok elektronikus töltésen alapulnak, amik elszivároghatnak ha 5éven át nem kapott áramot

- gyenge ár/kapacitás, azaz drágább

- cella kopás, azaz írásával csökken az élettartama

TLO:

+ rendkívül hosszú élettartam, akár probléma nélkül 30 évig is

+ magas ár/kapacitás, pl: TLO-9 ~50ezer Ft-ért: 18TB (natív) vagy akár 45TB (tömörített) kapacitással

+ nincsenek motoros alkatrészei

- hozzáférési idő, azért a HDD és SSD-től lassabb

- kezelési bonyolúltság: egy TLP meghajtó nem olcsó

Tehát:

SSD - inkább rendszer állandóan használt komponensének javasolt

HDD - adattárolásra, pl. NAS-ba RAID mellet

TLO - jellemzően vállalatok használjak, mert ott azért sok adat keletkezik és a TLO-s szalagok ár/hely/kapacitásban is jók, de otthonra is beszerezhető.

De azért felhívnám a figyelmed a következőre:

[link]

tegnap 18:20
 3/5 anonim ***** válasza:
Van egy gépem (a valamikori Computer cég (Bp.XI. Bartók Béla úton) állította össze), 2009-es, csak 1 GB, Windows XP és még ma is működik. Persze nem megy fel internetre. És a nagy monitorja is kifogástalanul működik.
tegnap 21:37
 4/5 anonim ***** válasza:
78%

Elírtam, nem TLO, hanem LTO

[link]

tegnap 21:51
 5/5 anonim ***** válasza:
Adattárolásra a HDD megbízható csak óvni kell az ütésektől és egyéb lehetséges fizikai sérülést.
ma 09:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!