Sopronban hol érdemes használt laptopot venni?
Teljesen hétköznapi használatra szánom, semmi komoly elvárásom nincs. Böngészés, torrent, közösségi oldalak, email és hasonlók. Fontos hogy legyen garanciája.
Esetleg netről rendelni?

A használt laptop helyett én inkább felújított laptopot vennék, ebből is a legjobb a felújított üzleti laptopok. A felújítás annyit jelent, hogy kívül-belül alaposan átvizsgálják, megcsinálják a szükséges karbantartást (pl. processzor újra pasztázás), illetve szükség esetén bővítik a hardvert (pl. több RAM-ot tesznek bele). Fontos, hogy garanciát is adnak ezekre a laptopokra, ennek az időtartama változó, vannak üzletek, ahol az újéval megegyező hosszúságút kapsz.
Ilyen üzletek például (ezek a legnépszerűbbek):
Én (is) vettem egy 3,5 éves üzleti laptopot, 105.000 Ft-ot fizettem érte, az újkori ára viszont 460.000 Ft volt. Én kifejezetten olyant kerestem, amire két év, és nem kevesebb a garancia, a fenti üzletek közül több is ennyit ad. Ahhoz képest, hogy újban ezért a pénzért valami nagyon gagyi konzumer laptopot kaptam csak volna, ez egy egész jó üzleti laptop, amit teljesen más érzés használni, és Windows 11-el is gyorsan működik. Az üzleti laptopok sokkal tartósabbak a konzumernél, míg az előbbit 2-3 év, az utóbbit 10+ év használatra tervezik, és 3-4 évesen még mindig erős hardverrel rendelkeznek általános felhasználáshoz és iskolához (főleg mivel az újkori ára 4-500.000 Ft volt, ezt a minőséget képviselik). Persze a legújabb játékokhoz már gyengék ezek a laptopok, de egy GTA V-t még elfuttatt az enyém.
Amit ajánlok, hogy legalább 16 GB RAM, és minimum 8. generációs Intel i5 processzor legyen benne (a Windows 11 miatt), egy ilyen laptop még az elkövetkezendő három-négy évben általános felhasználásra jó lesz (pl. böngészés, közösségi média, YouTube, streaming, irodai alkalmazások).

Hármas köszönöm a részletes és segítökész választ. 👍✌️
Négyes, mert helyette mit javasolsz? És mi az oka annak hogy a hármas válaszoló amit írt az lehúzás?
Mert ha nem írsz okot, illetve nem írsz alternatívát, akkor a hozzászólásod csak egy odavetett maszlag. Főleg hogy smiley van a végén….

Engem is érdekel a négyes válasza, hogy miért tartja lehúzásnak azt, hogy alaposan bevizsgálnak, karbantartanak és bővítenek egy tökéletesen működő laptopot, amire ezután több éves garanciát is vállalnak?
Fentebb üzleti kategóriás használt laptopot ajánlottam. Nagyvállalatok ezeket átlag 3 évente cserélik, mivel fontos, hogy mindig friss technológiát használjanak, de van amikor bérlik vagy lízingelik, papíron akárhogy is csinálják, a végeredmény, hogy néhány év után cserélik. Ezeket felvásárolják más cégek, felújítják, majd tovább értékesítik. Mivel 10+ év használatra vannak ezek a laptopok tervezve, ezért még az új tulajdonost is évekig fogják szolgálni. Mivel előzőleg céges környezetben szolgáltak, így megkímélt állapotban vannak, nincsenek túlhajtva, vigyázva volt rájuk (amire nem, azt a kereskedő sem fogja átvenni).
De nézzük az én konkrét esetem. Kb. 100 ezer forint volt a keretem laptopra, ebből szerettem volna kihozni a legtöbbet. Két választásom volt, mivel több pénzt nem tudtam rá szánni.
Az egyik, hogy veszek egy új konzumer laptopot, azaz belépő kategóriát. Ennyiért talán lett volna benne 8 GB RAM, egy Intel celeron processzor, meg egy alacsonyabb sebességű SSD. Az egész gép anyaghasználatán érződik az olcsó anyaghasználat, még a külső műanyag burkolatán is spórol a gyártó, és sajnos a belső alkatrészek minősége és hasonlóan gyenge. Ezeket 2-3 év használatra tervezik, volt ilyenem, a ki/becsukásra már hullámzott az LCD, az egész nyiklott-nyeklett, nem volt valami jó minőségű. Végül azért adta meg magát, mert a videókártya és a nyák, amire rá volt forrasztva, más volt a kettő alkatrész hőtágulása, ezért a videókártya levált. Ezt BGA-zással javítják, de a kiváltó okot nem szűnteti meg, így garantáltan visszajön ugyanez a hiba. Úgy tervezik ezeket a laptopokat, hogy éppen kibírja a garanciát, de már lehet hamarabb javítani kell, amit épp megcsinálnak, de ahogyan fent írtam, nem lesz tartós a javítás.
A másik lehetőség egy 3-4 éves felújított üzleti laptop volt. Ennek az új ára 2021-ben kb. 400-500 ezer forint volt, az anyaghasználata és minősége is ennek megfelelő, azaz prémium. Ebben 16 GB a RAM, ami duplája az újnak. Intel Core i5 processzor van benne, 8. generációs, ami bár nem a legújabb, de Windows 11 kompatibilis, és gyors is vele, erősebb, mint egy Intel Celeron lenne. Az enyémben magasabb sebességű ún. NVME SSD van, ami kb. kétszer gyorsabb az olcsóbb társánál. Tehát teljesítményben a 4 éves üzleti laptop jobb az új konzumernél, ráadásul a mai napig érkeznek hozzá folyamatos driver frissítések, meg merem kockáztatni, hogy a Windows 12-höz is lesznek gyártói driverek. Én kifejezetten olyan helyről rendeltem, ahol 2 év a garancia, ez gyakorlatilag megegyezik az újéval. A konzumer is 2-3 év használatra van tervezve, az üzleti még többre, jó eséllyel tovább bírja, de ha nem, a 2 éves garancia akkor is biztosíték, tehát annyit bírni fog, mint egy konzumer, de ugyanazért a pénzért gyorsabb, meg igazából még a kijelző minősége, felbontása is jobb. A korrektség miatt ki kell emelnem, hogy külső állapotban lehet, hogy nem olyan tökéletesek, mint egy új, ez egy hátrány. A másik hátrány, hogy az akkumulátor sem 100%-os, de alapból erősebb van egy üzleti laptopban, így megint csak nem rosszabb.
Fontos, hogy mindig az azonos árkategóriát nézzük, mert egy olcsóbb használt laptopot nem lenne korrekt egy drágábbhoz hasonlítani, lehet 150 ezerért már jobbat kaptam volna újban, de csak 100 ezer volt rá, és SOS kellet valami, nekem ez tűnt ár és érték arányában a legjobb választásnak, egyébként egy hibátlan és gyors laptopot kaptam.
Itt egy esetben lehet lehúzás a dolog, ha olyan helyről vásárolsz, hogy nincs rá garancia, de ezt én sem javasolnám. Sőt azt ajánlom, hogy olyan készüléket érdemes nézni, amire 2 év a jótállás.
Én úgy számoltam, hogy ezt 105.000-ért két évig fogom használni (amíg garanciás), talán még pár hónappal tovább, majd eladom annyiért, amennyit kapok érte, még kereskedő is odaadja a 35-40-et és nem kell az eladással foglalkoznom. Így kb. havi 3000 Ft-ért használom. Ez idő alatt félreteszek havi 10.000 Ft-ot meg amit kapok a jelenlegért, és 300 ezer körül már elég jó új laptopok vannak, ami 4-5 évig biztosan kiszolgál majd. Csak utoljára kisebb keretből kellett SOS megoldanom, ezért a jobb minőség és erősebb teljesítményért lemondtam arról, hogy új legyen, de úgy érzem, megtaláltam a legjobbat ezért a pénzért.
Köszi a hosszú választ, később elolvasom mert épp szállok le a vonatról. 👍
Addig hátha hármastól is választ kapunk…

Persze, szívesen válaszolok.
Kezdésnek hozzátenném, hogy a 4,5 pipás válaszolóval ezt a kört már legalább egyszer lefutottuk és akkor is nagyon nagy csend lett a végére, csak erről ő mélyen hallgat. Inkább tolja ugyanazt a bullshitet, mint korábban:
www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__egyeb-kerde..
Ajánlom az előzményeket :)
A mostani válaszom pedig: ha nem értesz hozzá akkor is érdemes végiggondolni logikusan a dolgokat és érdemes a "sablom" szövegek mögé nézni. Az első furbify linkre hovatkozok - mivel ez volt az első és nem volt energiám feleslegesen 4-5 oldalt átnézni. Itt előttem felemlegették a Win11-et amihez az intel oldaláról 8gen proci szükséges és a furbifyon a legolcsóbb 8gen procis laptop 108 000Ft:
Minimális logika: ennek a nettó ára 85 000Ft a webshopban. Ha a "felújításra" 2 órát szántak annak költsége kb nettó 5-8000Ft (hasraütésre) valamint illendő legalább 5-7-9% profitot is kitermelni így a laptop "szupernettó" ára 70 000Ft alá csökken. Ezeket a laptopokat nagy tételben veszik nyomott áron, de érdemes elgondolkodni hogy a vételár és a 70 000Ft különbsége milyen felújítást tesz lehetővé. Milyen alkatrészt cseréltek? Segítek: semmit. Ha bármit is cserélni kellett volna akkor simán bezúzzák, mert nem termel profitot. Esetleg kapott egy használt istentudja milyen SSD-t ha adatvédelmi okok miatt SSD nélkül adták el, ezen felül más nem fér bele a vételárba. A matek nem adja ki.
Tehát amikor ilyet olvasol:
"hogy alaposan bevizsgálnak, karbantartanak és bővítenek egy tökéletesen működő laptopot"
akkor csak abba gondolj bele, hogy milyen óradíjjal dolgozik aki ezt csinálja és hamar rájössz, hogy anyagilag ez nettó bukó lenne.
Ahogy a linken látod 256GB SSD, 8GB RAM.. ebben szög gyári minden, legfeljebb kicsit áttörölgették és ezt eladják ilyen maszlaggal, hogy alaposan átvizsgált, meg a procit átpasztázták... :)
Aztán jön a következő vicces klisé, amivel ellentmondásba is futnak:
"Az üzleti laptopok sokkal tartósabbak a konzumernél, míg az előbbit 2-3 év, az utóbbit 10+ év használatra tervezik"
"Nagyvállalatok ezeket átlag 3 évente cserélik"
Szerinted ki az aki 10 éves élettartamra gyárt olyan terméket, amit 3 évente kidobnak? Ki az aki ezres vagy még nagyobb tételben fizeti ennek a felárát, miközben a vásárlás előtt tudják, hogy 3 évig fut futni? Láttál már igazi nagy multit? Tudod mennyire fillérbszóak ezek? :D
Igen, az üzleti laptopok újonnan drágábbak, mint az olcsó konzumer hulladékok mert:
-ott van fémház a műanyag helyett
-vannak olyan pro funkciók amik licencdíjasok
-vannak olyan extra hardverek amik plusz költséget jelentenek
-jár hozzájuk 3 év teljes körú gari és SUPPORT és utóbbi költsége beépül az árba
Nyugodtan rákereshetsz, egy sima 3-5 éves háztól-házig gari közel 100 000Ft és a nagy multik ennél komolyabb supportra szerződnek. Tehát nyugodtan el lehet mondani, hogy " az újkori ára ennyi vagy annyi volt " az szintén vakítás.
Aztán itt van maga a hardver kérdése. A nagyvállalatok nem azért dobálják ki a laptopokat mert szívesen költenek csilliárdokat IT hardverre osztalékkifizetés helyett. Azért cserélik, mert 3 év alatt tudod leírni a könyvelésben az értékvesztést valamint a teljesítmény és biztonsági problémák ( leginkább utóbbi ) ezt indokolják. Nézzük a fent - és korábban leírt - példát:
"Intel Core i5 processzor van benne, 8. generációs"
Ott a link, 108 000Ft-ért veszel egy 7+ éves processzort:
Újkorában is egy sapka sz@r volt és az azóta eltelt 7 évben brutális fejlődésen esett át a laptop legfontosabb eleme: a processzor. A mai processzorok sokkal hatékonyabbak, azonos fogyasztás mellett sokkal nagyoibb teljesítményűek, mint egy 7 éves processzor vagy ha megfordítod: ugyanazt a teljesítményt sokkal kevesebb energia felhasználásából hozzák ami laptop esetében nagyobb akkuüzemidőt jelent azonos méretű akku esetén.
Mi a logika abban, hogy megveszel egy 7 éves procit egy új helyett? Az új nyilván jobb, ha 200 000 alatt veszel laptopot arra is ugyanúgy 2 év garit kapsz mint a használt laptopra, csak a két év gari kifutásakor az egyik esetben egy 2 éves procid lesz, míg a másik esetben egy 9 éves procid lesz. Magyarázni kell a különbséget?
A legolcsóbb kommersz otthoni laptop amit ajánlani szoktunk az a jelenleg a Lenovo V15:
135 000Ft, 16GB RAM, 512GB SSD és egy közepesen ratyi Ryzen 5 7520U van benne aminek a teljesítménye közel a kétszerese a 135 000-ért a furbifyon elérhető laptopokban lévő processzorok teljesítményéhez képest ( plusz használtan ennyiért nem kínálnak 512GB SSDt és 16GB RAMot). És erre is ugyanúgy két év gari van, mint a használtra.
Ha kicsit ugrunk az árban:
6magos Ryzen 5,16GB RAM és 512-es SSD. 160 000Forintért a Furbify kínál neked 8gen i5-öket és egy esetben 8gen i7-et aminél ez a processzor kétszer gyorsabb. Miért vennéd ugyanannyi pénzért a fele olyan gyors 6-7 éves processzort?
Ezek tükrében gondold végig ki és miért ajánl neked ugyanannyiért rosszabbat és ahogy a linken látod teszi mindezt mások esetében is elég hosszú ideje ( a google kidobja több hasonló válaszát is ).
De nézzük a többi fals hülyeséget:
"Ezeket 2-3 év használatra tervezik, volt ilyenem, a ki/becsukásra már hullámzott az LCD, az egész nyiklott-nyeklett, nem volt valami jó minőségű."
Volt Dell Inspirionom, a legolcsóbb Dell 7 évet él, az alaplapja döglött meg. Sem a zsanér nem szakadt ki, sem a kijelző nem "hullámzott". Persze itt megint érdemes abba is belegondolni, hogy ha az új kommersz kijelző 3 év után nyekleni fog nyitáskor, akkor a 7 éves üzleti laptop kijelzője nem fog 3 év után amikor az már 10 éves lesz? Mert ugye ezeknél a 3 év nem nulláról indul,hanem x év irodai nyüstölés után :)
"Az enyémben magasabb sebességű ún. NVME SSD van, ami kb. kétszer gyorsabb az olcsóbb társánál."
Khm... a 8. generációnál nem volt a processzorokba dedikált pci-express csatorna az SSD számára, így ezekben az NVME SSD a chipseten keresztül kommunikált és a proci és chipset közötti DMI 3.0 sebessége megoszlik az SSD és más eszközök között:
Valamint a DMI 3.0 elméleti max sávszélessége nem éri el a 4GB/sec-et sem. Akámilyen szipi-szupi SSD-t fog abba a laptopba tenni, egyik sem fogja tudni elérni a PCI-E 3.0 max sebességét ( vagy épp a felét sem annak amit egy új laptopban a PCI-E 4.0 nyújt ). Persze legyünk őszinték: egy átlag laptopfelhasználónak semmi szüksége sincs nem hogy a 3,5GB de még a 2GB/sec sebességre sem így ez az NVME bullshit megint csak vakítás. Ha szüksége van valakinek az irracionális 6-7GB/sec NVME sebességre akkor az nem 8gen procival gyártott intel laptopot fog venni. De akár az előző válaszolót is megkérheted, hogy csináljon egy crystal disk mark benchmarkot az SSD-je sebességéről...
"Tehát teljesítményben a 4 éves üzleti laptop jobb az új konzumernél"
Újabb hamis állítás. Egyrészt új laptop árában ahogy fentebb is linkeltem 4 éves üzleti laptopot nem fogsz tudni venni ilyen oldalakról, másrészt ezek sebessége messze elarad a maiakétól. A Furbifyon a 4 éves üzleti laptopok ( amikben 11gen i5 van ) 190 000Forint felett mennek 8GB RAMmal és ezek bizony jóval gyengébbek, mint a fentebb linkelt 160 000-res HP.
De ha megnézed az első linket ezeket az összehasonlításokat már fél éve is megtettem és akkor is kiderült, hogy ez nem igaz.
"A másik hátrány, hogy az akkumulátor sem 100%-os, de alapból erősebb van egy üzleti laptopban, így megint csak nem rosszabb."
A processzorok teljesítménykülönbsége miatt egy kétszer akkora teljesítményű új laptop annyival hatékonyabb,hogy fele akkora akkuval hozza ugyanazt az üzemidőt - amit a másik tudott új akkuval 7 éve. Kizárt, hogy egy régi, használt 67Wh-s akkuval tovább tudjon dolgozni egy régebbi proci, mint egy modern proci egy 47Wh-ssal, fizikailag nem lehetséges.
Nézd meg a mostani állításait, nézd meg a tavalyi már akkor cáfolt állításait és láss csodát: full copy paste aztán most őt is érdekli miért lehúzás az amit már tavaly leírtam neki. itt azért én elkezdenék gondolkodni, hogy miért is próbálkozik ugyanazzal többször, főleg úgy hogy legalább egyszer már cáfolták az állításait. Az előző ,tavalyi kérdés tükrében, ahol a válaszai megegyeznek a mostanival szerinted mennyire elképzelhető, hogy ő a kedves idegen aki véletlenül sem átbas zni szeretne? Kicsit sem gyanús? Szerinted a tavalyi kérdésre miért nem válaszolt? :D
Egy dologban természetesen igaza van:
"Fontos, hogy mindig az azonos árkategóriát nézzük, mert egy olcsóbb használt laptopot nem lenne korrekt egy drágábbhoz hasonlítani"
Ez teljesen helyes, ezért próbáltam meg én is a Furbify áraihoz hasonlítani és azonos árban a lehető legerősebb használt gépet egy újhoz hasonlítani. Gyakorlatilag újonnak 159 000-ért erősebb gépet kapsz, mint 4 éves használtat.
Egy dolgot nem tudunk, hogy mennyi a kereted a vásárlásra. Teljesen átlag felhasználásra egy ilyen elegendő:
120 000Ft-ért nem fogsz olyat kapni használtan, ami ezt kicsit is megközelítené teljesítményben. Teljesen mindegy melyiket választod, garantáltan mind gyengéb és 5-7 évvel idősebb lesz. Ha beéred 8GB RAM-mal- amit én erősen nem ajánlok, főleg hogy a mai laptopok esetében ez nem minden esetben bővíthető - akkor már 95 000Ft-ért is kapsz korrekt és vállalható új laptopot:
Ennyiért 7-8 éves laptopokat kínál a Furbify. Új,2 év garival vagy 7+ éves. Mondj egy racionális indokot a 7 éves mellet :D
Ha nincs 95 000 Forintod sem laptopra, akkor nyilván rákényszerülsz mindenféle kompromisszumra, de 92 000 alatt a Furbifyon sincs laptop.
Még mielőtt valaki félreérti: nekem semmi bajom nincs a Furbify nevű oldallal, szimplán csak azt ajánlották elsőnek emiatt azt használtam referenciának.
Tömören és röviden: ha van legalább 95 000 de inkább 120 000 forintod akkor NEM éri meg használt laptopot venni általános felhasználásra. Nincs olyan racionális indok ami alá tudná ezt támasztani, az ilyen termékek köré szőtt mesék pedig félrevezetések , jelen esetben az előzmények ismeretében ez bizony szándékos félrevezetés. Azt nem tudom, hogy ő ezt élvezi vagy érdekelt ebben, nem az én tisztem eldönteni és megítélni.
Ha bármi nem világos vagy bármivel kapcsolatban kérdésed van tedd fel nyugodtan, a 4,5 pipás felhasználó gyaníthatóan erre sem fog válaszolni többet :)
Köszönöm a válaszaitokat, megemésztem mindkettőtökét, aztán válaszolok. 👍
Amúgy kérdesedre a válasz: a keret 100-120 ezer forint környékén van.

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!