Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Hogyan lehet a HDD-ről teljese...

Hogyan lehet a HDD-ről teljesen, visszaállíthatatlanul letörölni mindent?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy sem a sima formázás, sem a gyorsformázás nem törli véglegesen, csak külső szoftver.

jan. 4. 18:08
 1/8 SIDLER22 ***** válasza:
75%

A sima formázás töröl róla mindent.

Vannak Recovery programok amik megpróbálják visszaállítani a törölt adatokat. Gyorsformázásnál ezt meg is tudják csinálni.

De mivel a rendes formázás végig megy a lemezen, az adat nem marad meg.

jan. 4. 18:19
 2/8 anonim ***** válasza:
71%

A sima formázás a merevlemezen levő adott partíció teljes területét (szoftveres módon) visszaállíthatatlanul törli. Ha a partíció nem fedi a lemez teljes területét, akkor (a partíciós táblán és a boot rekordokon kívül) maradnak olyan szektorok, amiket a törlés nem fog érinteni.

Ha a lemez teljes felületét akarod szanálni ott van példának okáért a HDD Wipe Tool ( [link] ), a Windowsokon elérhető diskpart program clean all ( [link] ) paramétere, az elsődlegesen Unix/Linux rendszereken levő dd ( [link] ), a shred ( [link] ),...

jan. 4. 18:32
 3/8 anonim ***** válasza:
63%

A sima formázás is egyszer felülír mindent. Ha egy adat egyszer felülírásra kerül, már nem lehet helyreállítani otthoni körülmények között és eszközökkel.

Ha biztosra akarsz menni, akkor másodjára teleírod eldobható/random adattal, majd teljes formázod. Majd újra teleírod, újra formázod és annyiszor megismétled ezt amíg elégségesnek nem találod.

Ha még biztosabbra akarsz menni, akkor semmilyen adathordozót nem adsz ki a kezedből és ha nincs rá több szükséged akkor megsemmisíted. Használt cuccot nélküle adsz el, vagy veszel bele egy új üres adathordozót és ezzel arányosan árazod be.

jan. 4. 18:32
 4/8 anonim ***** válasza:
68%

"Tudom, hogy sem a sima formázás ... nem törli véglegesen"

Téves. A sima formázás teljesen felülírja és utána nincs az a program ami visszaállítaná.

jan. 4. 18:37
 5/8 anonim ***** válasza:
76%

[link]

Ha ez olyan HDD ami még nem kapott kódot.

Akkor:

[link]

jan. 4. 18:54
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek! A negatív értékelést senkinek nem én adtam, én mindenkinek zöld pipát adtam, mert látom sok negatív értékelés jött.

Megpróbálom az összes itt leírt módszert, köszönöm!

Esetleg olyan kérdésem van még, hogy melyik program az, amelyikkel visszatudom ellenőrizni, hogy valóban üres-e a lemez?

Recuva?

jan. 4. 19:21
 7/8 anonim ***** válasza:
65%

A recuva azt mutatja meg van e olyan adat amit lát és mennyire épp. De a sértett adatot használtan nem fogja visszaállítani, akár igen használhatod erre.

De persze a sértett adat is lehet információ, bár végleges törlésnél ilyen nem lesz és ha megválni akarsz a HDD-től, ne aggódj a CIA nem fog pénzt ölni abba hogy kiszedjék ami megmaradt benne.

jan. 4. 19:24
 8/8 anonim ***** válasza:

Lakossági, otthoni szinten a többek által említett rendes formázás (random adattal felülírás, újra formázás akár) több, mint elég. Senki nem fog egy használt vinyót otthon Recuvával bombázni.

Súlyos összegeket kell befektetni abba, hogy érdemi, vagy profi adatmentés legyen az előzetes állapotfelmérés után. KÜRT-nél 150.000,- Ft + áfától indul a HDD-ről való próbálkozás. Nem azok fognak odamenni, akik hardveraprón vettek pár ezerért használt vinyót, hogy elkölthessenek közel 200 ezret, majd a családi képeidet, letöltött kacsameséket meg egyéb számukra szemetet nézegessék. :)

A nagyon paranoidoknak a megsemmisítés a megoldás, ha a merevlemez nem kell már és fél továbbadni. De akkor inkább tartsd meg, sosem tudhatod, hogy mikor fog jól jönni, mert olyan fájlok lesznek, amiket törölni nem szeretnél de tárolgatni sem a gépeden. Vagy biztonsági másolatot szeretnél a családi / egyéb fontosabb felvételekről. A mai telefonokkal már elég komoly GB-ok tudnak összegyűlni. Csak egy példányban tárolgatni azokat bátor, mert ha azt véletlenül formázod, akkor az nem kis bosszúságot fog okozni. Pláne, ha a KÜRT is azt mondja, hogy hát bocsi, ez kuka.

Volt ilyen, szerencsére nem érzékeny adatokkal, hanem bármikor pótolhatóval, de benéztem a Windows telepítéskor a vinyót, hogy az az SSD, mert méretre azonosak és bumm. :D

jan. 6. 10:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!