Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mit tegyek, ha a laptopom egy...

Mit tegyek, ha a laptopom egy idő után mindig csiga lassan indul el, és csak pár hónapig gyors? Hogyan úszhatom meg az állandó újratelepítgetéseket?

Figyelt kérdés
Eddig még mindig az volt, hogy feltelepítettem az operációs rendszert, és pár hónapig jó volt, utána belassult. Február 16-án telepítettem újra, augusztusig volt gyors kb., 8 másodperc volt a bekapcsolási idő, épp most mértem le, 19 másodperc, tehát a 2,5-szörösére növekedett majdnem.
dec. 31. 21:01
1 2
 1/14 Ékezetes billetyűzet ***** válasza:
Milyen laptop, milyen operációs rendszer? Milyen és mekkora háttértár? RAM, proci milyen?
dec. 31. 21:21
 2/14 A kérdező kommentje:
Nem mostani, tuf gaming f15, 8gb ram, i5 10400h, 500gb ssd, win 10.
dec. 31. 21:33
 3/14 anonim ***** válasza:
19 másodperc és csigalassú... Sosem volt 486-osod Windows 98-cal igaz? :D
jan. 1. 00:33
 4/14 A kérdező kommentje:

De ne azt nézd, hogy 19 másodperc, hanem te mit szólnál, ha az ősrégi 486 osod 8 perc helyett 19 perc helyett töltene be?

Amúgy volt win 95-ösöm is, dos játékokon nőttem fel. Szóval a kérdésre visszatérve, mi lehet a probléma? A C lemez is folyton megtelik. Mindig adok neki 100 gb tárhelyet, és erre folyamatosan növekedik a kb. 30-40 GB-ről, amit elfoglal, pedig mindent a másik partícióra igyekszek telepíteni, most 17.7 GB szabad hely van, és a ccleanert használom.

jan. 1. 01:04
 5/14 anonim ***** válasza:

A 8 perc helyett 19 perc az nem ugyanaz, mint a 8 másodperc alatt 19. Szerintem túlparázod a dolgot. Amikor helyhez vagy kötve és töltőn vna a gép használj alvó módot vagy hidernációt és akkor az indulás 3 másodperc lesz.

Nem használok ccleanert, időnként kitakarítom a win update szemetét, a tempet és a böngésző cachet és nálam sosem telik meg a C.

jan. 1. 01:26
 6/14 anonim ***** válasza:

Az indítás utáni lassúlás egyik oka lehet az hogy a windows-al együtt a háttérben több program indul. Ezt a CCleaner menüjéből lehet látni.

A szabad tárhely fogyása a windows frissítések, rendszer visszaállítási pontok vagy vírus program miatt is lehetséges.

A hibernálás opció is tárhely igényes, ezen felül a SSD-nek nem egészséges a többszöri sok kiírt adatmennyiség miatt.

Ezen felül érdemes feltelepíteni a Hard Disk Sentinel programot hogy megbizonyosodj a SSD technikai állapotáról. (Nekem a SSD nem vált be, visszatértem a hagyományos winchesterhez.)

A gép akkor is lassúlhat ha túlmelegedik a proci vagy a meghajtó.

BÚÉK!

jan. 1. 10:08
 7/14 A kérdező kommentje:

Neked is!

"Az indítás utáni lassúlás egyik oka lehet az hogy a windows-al együtt a háttérben több program indul. Ezt a CCleaner menüjéből lehet látni."

De ugyanezeket a programokat felraktam újratelepítés után néhány héten belül, és nem okozott lassulást.

Egyébként a látható fájlok 64.2Gb-t foglalnak, de a C lemez 74.4Gb-t mutat. Érdekes, hogy régen, egy olyan 4-5 éve csak 50Gb-t adtam a C lemeznek, akkor álltam át win 10-re, és sosem lett több 40Gb-nél. A hard disk sentinel azt mutatja, jó az SSD-m.

jan. 1. 14:52
 8/14 anonim ***** válasza:

A virtuális memória (lapozófájl) is tárhelyet vesz el, érdemes azt is kikapcsolni és esetleg megduplázni a ramokat 16GB-ra és akkor végleg ki lehet kapcsolni.

Minél jobban tele van egy lemez adatokkal, annál jobban lelassúl. A C partíció méretén startból nem érdemes spórolni, ha adott egy 500GB-os tárhely akkor annak fele, 250GB símán mehet a C-re.

100GB kevés a C-nek, minél újabb verziós a windows, annál több tárhelyet igényel + a frissítések..

jan. 1. 16:28
 9/14 Ékezetes billetyűzet ***** válasza:

"Érdekes, hogy régen, egy olyan 4-5 éve csak 50Gb-t adtam a C lemeznek, akkor álltam át win 10-re"

Én meg WinXP-nek szoktam adni emlékeim szerint 2 GB-ot a C:-n. Hát igen, azóta a kenyér se 200 Ft a boltban...

jan. 1. 19:22
 10/14 A kérdező kommentje:

9.: Kiadták a win 10-t, és azóta akkor sokkal több tárhelyet foglal. De mégis mire fel? Milyen plusz funkciót adtak hozzá, vagy most így, hogy 3-szor, vagy nem tudom hányszor annyi helyet igényel, jobban futnak rajta a játékok, vagy mégis milyen haszna van? Nem az lenne a lényege az optimalizálásnak, hogy kevesebb tárhelyet foglaljon, gyorsabb legyen, vagy meg olyan funkciókat adjanak hozzá a tárhely rovására, amik hasznosak? De ezek akkor hol vannak, és milyen funkciók?

Most ccleaner-el 24-ből 19 programot elaltattam, ami indulásnál lassítást okoz, kemény 2 másodperccel kapcsol be gyorsabban, most 17 másodperc ez.

jan. 4. 17:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!