Megérik a Gold Xeonok az árukat?
Mondjuk egy ilyen szerver 200€ az Ebayen:
Egy ilyen meg 2000€, 10x annyi:
Multi-core kb. ugyanott van... Van amiben jobb és megéri?

Arra gondoltál már, hogy a szerverprocesszorokat nem a böngészős Geekbenchben kellene összehasonlítani, mert az erre nem alkalmas? :D
Nem véletlenül drága a Xeon Gold:
-sokkal több mag
-skálázhat ó 4 processzorig
-6 csatornás memóriavezérlő
A Xeon Scalable egy más liga, mint az említett Xeon v4. Ahogy nézem a Broadwellből nem is volt 4 és 8 socketet támogató Xeon E7.
Broadwell is Qual-channelben fut, néztem Passmarkot is, nem tudom miben kellene összehasonlítani.
Majdnem az összes új Intel is ugyanaz. Epyc már más tészta, némelyik 2x annyi, ha nem 3x annyi pontot kinyom a tesztekben.
Nem értem ezt az Intelt miért drága az új.

"Broadwell is Qual-channelben fut"
Igen a memória. De a Broadwell procikból max 2 processzoros szervert vagy munkaállomást tudsz építeni, míg ebből az aranyozott Skylakeből 4 processzorosat.
"néztem Passmarkot is, nem tudom miben kellene összehasonlítani."
Olyan alkalmazásban, ami képes párhuzamosan megterhelni 44 szálat és profitál a sok PCI-E sávszélből és a RAM sávszélből is. A különböző szintetikus szervertesztek ilyenek, de most nem fogok nekiállni ilyeneket keresni.
Ha csak a processzort tesztelnéd önmagában akkor a Cinebench egész jól skálázódik a magszámmal:
www.youtube.com/watch?v=bTnNzQ83AlU
vs
www.youtube.com/watch?v=JD2XmiVxq9Q
Hát itt azért mindjárt 2,5-szer erősebb a Xeon Gold és mondom ebből egy alaplapra rádobhatsz 4-et is:
3900 vs 5500 itt már látni azért kicsit
www.youtube.com/watch?v=mPFx8PCuR4w
De 10x annyiért akkor még mindig nem éri meg ugye?
Örülök ha max 2 CPU-s lesz :)

Te vágod, hogy az a 3900pont az egy két processzoros rendszer értéke? Tehát a két Xeon E5 még mindig lassab, mint az egy Xeon Gold.
Ez továbbra is attól függ mire van szükséged. Ha kell egy "bika"rendszer ahol sok mag van és sok ram akkor bőven megéri az árát a Xeon Gold. Egy 4 processzoros 2U szerver kiváltásához legalább 2db 2processzoros v4 rendszer kell...
Rákerestem már és te nem tudom melyik ebayt nézed, de nálam ilyen 100 euro alatti találatok vannak:
Mindkettő 2db, te küldtél először 1cpus videót.
Egy komplett gépről beszélünk, itt a 2000€:
A másik régebbi dupla procis az csak 200€ kb. Tízszerese a különbség.

Hallod, egy Xeon Gold proci mint amit itt is említesz - beírod az Ebayre és 20 dollár postaival. 40 dollár ha Németből akarod gyorsan, mert ott postai is van. Lassan olcsóbb lesz azokkal csempézni mint ha eredeti csempét vennél.
És igen, szinte semmi difi. Epyc, no ott már igen.

Tényleg benéztem az egyik videót, nem figyeltem hogy a Xeon Gold az ott is dual socketes. Valóban,ez a Xeon Gold alig 30%-kal gyorsabb, mint az előd.
Kíváncsi lennék a 200 eurosra is most már, mert za meg gyanúsan olcsónak tűnik nekem ( elgalábbis ennyiért nem találtam T430-at, HP DL-eket nem néztem). A két proci között a teljesítményen felül a magszám és mondjuk az AVX-512 ami jelentős különbség, ha bármelyikre szükséged van akkor megérheti. A drágábbon tudsz futtatni 20-22 VM-et is akár ( 4 kiosztott szál/VM) míg a régebbin csak ennek a felét. Ha VMre kell és több a kliens, mint amit az olcsóbb ki tud szolgálni...
Ha computera kell vagy valami modellezésre ahol kell az AVX-512-is akkor szintén kénytelen vagy a drágábbat venni, mivel a régebbiből ez hiányzik.
Ez a "megéri-e" leginkább attól függ, ki tudod-e használni. Egyáltalán szükséged van-e a szerverekre vagy szükséged van-e minden olyan funkcióra, amit ezek kínálnak. Ha kell a sok szál akkor nyilván, de ha cska a számítási teljesítmény kell akkoz ezeket egy sima Ryzen 9 megeszi reggelire és 1500 euro körül már kapsz ilyen rackservert:
csak proci, ram és SSD/HDD kell bele. 2000 euro körül ez is megáll procival és rammal együtt. Az is lényeges,hogy kell-e a sok PCI-E slot. A T440-ben x16-ból csak 1db van, míg a T640-ben már 4db x16-ot találsz és "üres" T640-eket is találni már 1700 körül, két Xeon Gold plusz 200 és mehet melléjük 4 renderkártya.
Mire használnád ezeket a szervereket? Van amire biztosan megéri a plusz kiadás, nem véletlenül árulják annyival drágábban. Persze lehet, hogy az extrákra semmi szükséged és a 200 euros régebbi szerver is gond nélkül kiszolgál.
Szükségem van a ECC ramokra, amúgy Webtárhely és Python/AI fut most is a szerveren, de már lassú, ezért lesz ebből a 2-ből valamelyik.
Teljesítményre elég talán a régebbi 200€ körüli is, de nem voltam biztos benne, ezért tettem fel ide ezt a kérdést. AVX-512 nem használnám ki.
7-tesnek amúgy igaza van, 13 dollárért is találtam licitet az említett újabb procira de még senki nem is ajánlott Bid-et rá. Így nem értem mi kerül 2000€-ba azon a szerveren.

Milyen szervert használsz most?
A szerveren az kerül annyiba, hogy az egy komplett kulcsrakész működőképes szerver, amit egy cégtől veszel. Áfás számlát kapsz és egy év garanciát valamint ha céges, nemzetközi vásárló vagy akkor az áfát visszatéritik ők maguk, azaz ~370 eurot visszakapsz. Ezeket ugyanúgy megtalálod a saját honlapjukon is:
Ahogy elnézem a hardverapro szerverkínálatát, ott sem olcsóbbak a szerverek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!