Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Kellene neked ilyen processzor?

Kellene neked ilyen processzor?

Figyelt kérdés

Modernizált Z80 :

2,5 GHz órajel

32bites adatbusz

64bites címbusz

64 bites programozható párhuzamos I/O port

nov. 25. 16:33
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:
Egypipás
nov. 25. 21:30
 22/27 anonim ***** válasza:
36%

Egyébként léteznek még Z80 alapú mikrokontrollerek, most nem látom, hogy éppen melyik a legnagyobb. De a zilog.com oldalon érdemes szétnézni. Egészen meglepő paraméterekkel.

De valóban a Z80 izgalmas processzor volt. És nem véletlenül gyártották ez év júniusáig (48 éven keresztül). Lehet, hogy a maga idejében voltak jobb processzorok, amik esetleg "többet tudtak". De az egész környezet nagyon ki volt találva. Mert egy számítógép nem csak a processzorból áll. Nagyon átgondolt, nagyon jó periféria készlete volt (pl. a SIO-ja a maga korában egészen különleges volt, az IBM SDLC kompatibilitásával, a DMA-ja is nagyon sok oldalú volt, sajnos az már régebben megszűnt), az egészen jól kitalált HW interrupt rendszere. És ennek eredménye volt, hogy pofon egyszerű volt Z80 alapú hardvert építeni. Nagyon kevés kiegészítő áramkör kellett és kb. mindent meg lehetett vele csinálni. Szintén nagyon jó volt a gyári dokumentációja. Ezek hozták el a sikert. És nem tagadja senki, hogy voltak "hiányosságai" de összeségében abban a korban az egyik legjobban használható proci volt. És tudom jön a 0%-os Delfi-papa és ebbe is beleköt. De egy "rendszer" esetén nem minden az ALU, meg a proci. Pl. sokan istenítik a 6502-t sokkal bonyolultabb volt vele hardvert építeni, sokkal több kiegészítő áramkör kellett hozzá. Kevésbé is terjedt el.

Azonban a Z80 és az egész architektúrája fölött elment az idő. És nem úgy, ahogy a 0%-os Delfi-papa írja. Hanem egyszerűen nagyobb méretekben kell a hardver támogatás már a multitaszkhoz, virtuális memóriához, virtuális géphez. Több történeti dolgot nem írok le, mert jön 0%-is Delfi-papa és beleköt mindenbe. De érdemes korabeli dokumentumokat keresgélni a neten és olvasgatni. Papának meg dobjuk össze a pénzt a gyógyszereire.

Ha már "régészkedünk" én egy PDP11 processzort néznék meg kis méretben itt az asztalomon. Arra kiváncsi lennék működés közben. Volt valamikor pár éve projekt, hogy FPGA-n valaki akart fejleszteni, de nem tudom mi lett belőle.

nov. 25. 21:33
 23/27 anonim ***** válasza:
36%
Egyszer láttam egy hobby projektet valamelyik FPGA csoportban, hogy valaki egy nagyobb FPGA-n "soft CPU"-ként csinált valami hasonlót csak úgy játékból. Egészen érdekes lehetett. Nem próbáltam ki, nem használtam, de láttam, hogy valaki játszott valami ilyesmivel. Egy komolyabb FPGA-n sok mindent ki lehet próbálni, jókat lehet velük "játszani". Nekem egy kis Xilinxem van egy kis fejlesztő panelen, de már csináltam rá 8 bites mikroprocit alap elemekből (nem használtam fel a csomagolt soft CPU-t, elemi kapukból, és D tárolókból raktam össze). Kiváncsiságból. Jó játék, csak ajánlani tudom mindenkinek. Tanulságos. Akit érdekel csak ajánlani tudom. El lehet vele szórakozni egészen sokat.
nov. 25. 22:09
 24/27 A kérdező kommentje:

"De néhány paraméterrel túl messzire mentél :)"

Mik lennének azok?

nov. 26. 16:39
 25/27 A kérdező kommentje:

"A Z80-at az Intel márnökeiből kivált csapat tervezte, ezért is volt felülkompatibilis a 8080-nal. Ez a tény (a kiválás) viszont, hatalmas hátszelet adott a processzornak, amiről úgy gondolta akkoriban szinte mindenki, hogy a világ legjobb processzora lesz (a kivált mérnökök nyilatkozatai alapján). Hát, nem lett az.

Ami bankot robbantott, az a 6502 volt. Az a CPU alapozta meg a Risc processzorok irányvonalát, a 6502 proci koncepciója a mai ARM processzorokban él tovább. Az Intel meg éppen döglődik, ahhoz képest, hogy az IBM, a PC megalkotásával az ölébe pottyantotta a kincses kamra kulcsát."

M ind a kettő nagyon jól sikerült.

nov. 26. 16:42
 26/27 Szirty ***** válasza:
59%

"Mik lennének azok?"

Tulajdonképpen az egész kérdéssel túl messzire mentél, mert jól látható hogy nem a válasz érdekel, hanem az a pöcegödör amit a kérdéssel ástál a többieknek...

nov. 26. 16:47
 27/27 A kérdező kommentje:
Mi??:o
nov. 26. 16:49
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!