Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Milyen számítógép lenne...

Milyen számítógép lenne megfelelő hosszú távra, ha elsősorban programozásra, erőforrásigényes műveletekre (pl. virtualizálásra) kellene, nem játékra?

Figyelt kérdés

Nem igazán erősségem a hardver ezen a téren, ezért sosem értettem mit kellene néznem. Mesterképzésre is kellene egy erős számítógép, de egyébként is szívesen foglalkoznék ezzel szabadidőmben, ha nem lenne olyan gyalázatos a laptopom teljesítménye pár év után. (Lassan kapcsol be, de belépés után os sokszor percekig 100%-on megy a merevlemez leterheltsége)

Nem sok helyem van, ezért asztali számítógépben sajnos nem gondolkodhatok. Hosszú távú alatt meg elsősroban jó lenne, ha a Windows 11-et támogatná. Másrészt ne kelljen megint lecserélni pár év után, mert a napi feladatokra alig lehet használni, nem hogy komolyabb dolgokra.

Mit kellene nézni? Mert az evidens, hogy 16giga RAM alatt már nem sok értelme keresni ilyen célra, de a többi konfigurációnál már nem értem, mire kell figyelni.

Játékra nem nagyon használnám, akkor is csak egyszerűbbelre.

Egyébként reális alternatíva lenne egy mini PC, mert talán nehezebben melegszenek fel?

tegnap 23:26
 1/1 anonim ***** válasza:

Pénzben mi a határ?

Háttértár: manapság nyilvánvalóan SSD kell. Gondolom a mostani laptopodban egy HDD van (említetted, hogy 100%-on pörög), na ehhez képest a leghitványabb SSD is egy atomrobbanás lesz. Nem tudom, hogy mennyi tárhelyet szoktál használni, én azt mondom, hogy ezen nem annyira érdemes spórolni, mert csak szenvedés lesz belőle később. Én 1 terrás alatt már nem vennék semmit, de ha lakod tele a gépet, akkor egy 512-es elég lehet. (Ennél kevesebbre már nem vállalkoznék semmiképp.)

Memória: A 16 giga RAM szerintem manapság már alap felhasználásra sem túlzás, ha hosszú távra tervez az ember. Én inkább javasolnám a 32-őt, de igazából a memória egy laptop esetében is viszonylag könnyen bővíthető utólag, ha kiderülne pár hét használat után, hogy a memória szük keresztmetszet lesz a felhasználásodhoz (egy csavarhúzóval, egy bankkártyával és egy youtube videóval megoldható). Esetleg ha memória bővítésben gondolkozol, akkor érdemes figyelni arra, hogy a laptopon mindkét slot cserélhető-e és nincsen frissen ráforrasztva valami. Nekem az a tapasztalatom az ismerősi körből, hogy az ASUS minden anyám kínját ráforraszt a laptopjaira, így pl. ram slotból is csak egy cserélhető. (Persze ettől még vehetsz ASUS-t, csak ezt tartsd fejben.)

Processzor: no hát a felhasználásod miatt igazából itt amit a pénztárcád enged. Minimumnak az i5 / Ryzen 5 szintű procikat javasolnám, de nyugodtan rá lehet menni az i7 / Ryzen 7-es vonalra is. Most perpill fogalmam sincs, hogy épp melyik gyártó kínálja a jobb ár/érték arányú processzorokat, de ezt te is le tudod ellenőrizni netes benchmarkokon. Pl. keress rá googleben két processzor nevére és tuti feldob egyet legalább a kismillió benchmark oldal közül. Általánosságban (legalábbis pár éve) a Ryzen processzorok talán jobb ár/érték arányban voltak, de simán lehet, hogy most épp fordítva van.

Egyéb tipp: a matt kijelző (természetesen full HD) és a billentyűzet világítás eléggé jól tud jönni.

ma 00:10

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!