Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Milyen számítógép lenne...

Milyen számítógép lenne megfelelő hosszú távra, ha elsősorban programozásra, erőforrásigényes műveletekre (pl. virtualizálásra) kellene, nem játékra?

Figyelt kérdés

Nem igazán erősségem a hardver ezen a téren, ezért sosem értettem mit kellene néznem. Mesterképzésre is kellene egy erős számítógép, de egyébként is szívesen foglalkoznék ezzel szabadidőmben, ha nem lenne olyan gyalázatos a laptopom teljesítménye pár év után. (Lassan kapcsol be, de belépés után os sokszor percekig 100%-on megy a merevlemez leterheltsége)

Nem sok helyem van, ezért asztali számítógépben sajnos nem gondolkodhatok. Hosszú távú alatt meg elsősroban jó lenne, ha a Windows 11-et támogatná. Másrészt ne kelljen megint lecserélni pár év után, mert a napi feladatokra alig lehet használni, nem hogy komolyabb dolgokra.

Mit kellene nézni? Mert az evidens, hogy 16giga RAM alatt már nem sok értelme keresni ilyen célra, de a többi konfigurációnál már nem értem, mire kell figyelni.

Játékra nem nagyon használnám, akkor is csak egyszerűbbelre.

Egyébként reális alternatíva lenne egy mini PC, mert talán nehezebben melegszenek fel?

nov. 15. 23:26
 1/2 anonim ***** válasza:
75%

Pénzben mi a határ?

Háttértár: manapság nyilvánvalóan SSD kell. Gondolom a mostani laptopodban egy HDD van (említetted, hogy 100%-on pörög), na ehhez képest a leghitványabb SSD is egy atomrobbanás lesz. Nem tudom, hogy mennyi tárhelyet szoktál használni, én azt mondom, hogy ezen nem annyira érdemes spórolni, mert csak szenvedés lesz belőle később. Én 1 terrás alatt már nem vennék semmit, de ha lakod tele a gépet, akkor egy 512-es elég lehet. (Ennél kevesebbre már nem vállalkoznék semmiképp.)

Memória: A 16 giga RAM szerintem manapság már alap felhasználásra sem túlzás, ha hosszú távra tervez az ember. Én inkább javasolnám a 32-őt, de igazából a memória egy laptop esetében is viszonylag könnyen bővíthető utólag, ha kiderülne pár hét használat után, hogy a memória szük keresztmetszet lesz a felhasználásodhoz (egy csavarhúzóval, egy bankkártyával és egy youtube videóval megoldható). Esetleg ha memória bővítésben gondolkozol, akkor érdemes figyelni arra, hogy a laptopon mindkét slot cserélhető-e és nincsen frissen ráforrasztva valami. Nekem az a tapasztalatom az ismerősi körből, hogy az ASUS minden anyám kínját ráforraszt a laptopjaira, így pl. ram slotból is csak egy cserélhető. (Persze ettől még vehetsz ASUS-t, csak ezt tartsd fejben.)

Processzor: no hát a felhasználásod miatt igazából itt amit a pénztárcád enged. Minimumnak az i5 / Ryzen 5 szintű procikat javasolnám, de nyugodtan rá lehet menni az i7 / Ryzen 7-es vonalra is. Most perpill fogalmam sincs, hogy épp melyik gyártó kínálja a jobb ár/érték arányú processzorokat, de ezt te is le tudod ellenőrizni netes benchmarkokon. Pl. keress rá googleben két processzor nevére és tuti feldob egyet legalább a kismillió benchmark oldal közül. Általánosságban (legalábbis pár éve) a Ryzen processzorok talán jobb ár/érték arányban voltak, de simán lehet, hogy most épp fordítva van.

Egyéb tipp: a matt kijelző (természetesen full HD) és a billentyűzet világítás eléggé jól tud jönni.

nov. 16. 00:10
 2/2 A kérdező kommentje:

#1: köszönöm.

Első körben legfeljebb 300 ezres kategóriákban gondolkodtam, de utánanézek, mit lehet ebből valóban kihozni.

nov. 16. 07:50

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!