Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Milyen számítógépet kellene...

Milyen számítógépet kellene vennem?

Figyelt kérdés

Jelenleg egy 2017-es 13" Macbook Air-t nyúzok, 6 és fél éve van meg, még mindig egész jól működik, akksi is bírja, és amire használom, arra tökéletes. (IntelliJ, Docker, LibreOffice, Teams, sima böngészés, néha Sims 4). Egyedüli bajom vele, hogy a 128 GB tárhelyen már alig van szabad hely, pedig mindent, amit tudtam, átpakoltam külső tárhelyre. A 128 GB-ból 23 GB a MacOS, 54 GB pedig a rendszeradatok, szóval kezd nagyon szűkös lenni az egész még külső SSD-vel is.

A gépet 2017 év végén vettem egész olcsón, 900 euro volt.

1,8 GHz Dual-Core Intel Core i5

8 GB 1600 MHz DDR3

Intel HD Graphics 6000 1536 MB

Szóval lassan eljár a felette az idő, és gondolkodom lecserélni. Most jön ki a 2024-es széria, de nem tudom, mennyivel jobbak az M-chipek az Intelnél, világ életemben Inteles voltam. Plusz ami zavar, hogy a legtöbb új MacBookban még mindig 8 GB RAM van, pedig manapság 16 GB, de inkább 40 GB a sztenderd. Plusz a tárhely kapacitása továbbra is nevetséges. Persze ha egy vagyont ráfizetnék, össze lehetne állítani mondjuk 16 GB, 512 / 1 TB gépet, de szerintem brutális a felár, éppen ezért már olyan alternatívákon is gondolkozom, hogy Lenovo Thinkpad vagy HP Elitebook. Nem akarok olcsójánoskodni, mert laptopot / számítógépet általában 7-8 évre veszek.

Gondolkoztam már azon is, hogy esetleg asztalira váltok, iMac-ekkel szemezek, de ezekből is többnyire a 8 GB van. Kielégíti ez a következő 7-8 évben az igényeket? Olyan jó lenne az Apple-nél maradni, mert imádom az OS-t, és a minőséggel nagyon elégedett vagyok, de az M-chipek meg a 8 GB RAM aggaszt.

Summa summarum: Milyen gépet lenne érdemes venni?

tegnap 23:01
 1/2 anonim válasza:
60%

Akárhogyan is próbálja előadni az Apple, 8GB akkor is 8GB, ha MacOS-ed van. Én szerintem ha olyan gépet szeretnél, ami 7-8 évig jó lesz, akkor a 16, de inkább 32 GB lenne az ideális, mivel ma már a 8GB nem sok. Az M-chipek annyiban jók, hogy az akkumulátor üzemideje ugyanakkora teljesítménynél hosszabb, mint egy intel vagy AMD processzoron, tehát akksin tovább tudsz majd filmet nézni/játszani stb. Cserébe sok szoftver nem támogatja az M-chipeket (a lista bővül, de még így sem nagy.) Illetve fontos az is, hogy a macbookokon a tárhelyet/memóriát nem tudod majd bővíteni, ellenben egy windowsos laptopon/pc-n egy m.2-es vagy SATA-s lemezekkel, illetve SODIMM modulokkal tudod majd. Egy szó mint száz:

Ha neked fontos az akkumlátor üzemideje, és nem bánod azt, hogy sokkal többet kell fizetned a memóriáért és tárhelyért, illetve hogy nem fogod tudni fejleszteni a RAM-ot, se a tárhelyet (saját magad), akkor vegyél egy macbookot vagy mac-et. Ha nem akarod sokat akksiról használni (egy jó teljesítményű windowsos laptop 2-4 órát bír), akkor windows-os laptopot/asztali gépet ajánlok.

tegnap 23:30
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszönöm, gyors és informatív választ, ment a zöld. Akku üzemidő nem annyira fontos, RAM és tárhely a legnagyobb prioritás. Nagyon régen volt egy alsópolcos Dell gépem, nem voltam vele nagyon megelégedve. Azóta nem volt Windowsos cuccom, melós laptopomat kivéve.

Te melyik gyártót ajánlod? Legyen minőségi, de azért megfizethető, olyan 1000-1500 euró a keret. Továbbá Win 11 vélemény? Régen egy horror volt a Windows, annyi van meg az emlékeimben, hogy állandóan újra kellett telepíteni valamiért, melós gépnél nincsenek ilyen összeomlások, plusz ott nyilván nem az én feladatom ezt menedzselni. Ha gondolod, dobj be pár márkát, modellt, aztán keresek róluk majd teszteket.

ma 00:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!