Ez a gép elég 4K 75Hz-ra?
Inkább 7800X3D processzort, és ha az árkülönbség gond, akkor a 32GB helyett 16GB. VAGY vegyél valami olcsó házat (már ha inkább a memót tartanád meg, és a házból faragnál).
A 7800X3D-vel teszel a legjobb lóra.
A 7900GRE nem rossz, de talán egy 4070 Supert vennék (240 körül ha árban ott akarsz maradni). Ha pedig belefér több pénz, akkor 4070TI Super (320 körül)
Szóval: ha árban ott akarsz maradni, ahol vagy, akkor 7800X3D és 4070 Super 12GB, de olcsóbb házzal
Ha rá tudsz/akarsz még dobni: 7800X3D (+30e), 4070TI SUPER 16GB (+70e)
Kettes hatalmas baromság lenne. 7800X3D-t venni. Játékokhoz inkább erősebb vga + olcsó processzor legyen, nem tudom az itt lévő emberek miért annyira buták, hogy ezt nem mérik fel. Főleg, hogy pár hónapja azt a procit olcsóbban lehetett venni mint a 9700X-et most. Szerintem ne is folytasd itt gyk-n a számítástechnika-hardverek témakörben való válaszolást mert ahogy látom nem az erősséged ez a téma! Magyarul nagyon buta vagy, főleg ehhez! Egy R7 7700X is elég évekig. R7 7800X3D minimum RTX 4080, RX 7900 XTX teljesítményszint mellett indokolt és ott is inkább 1440p monitor mellett nem 4K mellett oda R7 7600 is elég, főleg nem 75Hz-ra.
Az R7 9700X egyébként laza 5%-al jobb mint az R7 7700X, R9 7900 és majd 30-40 ezerrel drágább vagy ott az R7 7700 Tray még olcsóbban én inkább azt vennék a maradék pénzt meg RX 7900 XT vagy RTX 4070 Ti Superre fordítanám, 1440p-n is, de 4K monitor esetén meg főleg. De R5 9600X is van ennyiért de az megint alig jobb az elődjénél cserébe sokkal drágább, ha komoly munkára is kell gép akkor ott egyes esetekben lehet előnye. A 7700-ak meg adnak plusz két magot, ami játékoknál nem nagyon ütközik bár ki de időtállóbb.
Én alaplapból simán pattintanám a legolcsóbb Asrock HDV-t, mindenre elég és 16 000-rel olcsóbb.
RAMból is inkább valami 6000CL30-at keresnék ( ami olcsóbb 1-2 ezressel), mert a 6800CL34 az pont az a sebesség ami sehogy nem jó Ryzenhez. FCLK emeléssel el lehet menni 1:1 osztróval 6400-ig ha szerencséd van, utána gear mode váltás van és oda a sávszél és a késleltetés. Semmi értelme 6800-as RAMot venni a Ryzenekhez.
Az új videókártyák ára brutál, ezt én kihagynám. INkább egy használt, de még garis 7900XT ami 4K-ban jóval erősebb, mint a GRE:
És végül a processzorkérdés, amit a #3 igazi proli gyökér módjára felvetett. A 7900GRE 4K-ban nem túl combos,viszont a modern procik relatív erősek. A 7900GRE esetében nem nagyon lesz meg a natív 4K75 magas beállításon, a linkelt 7900XT-vel azért már ezt meg lehet lépni. ehhez a szinthez igazából a legtöbb esetben egy Ryzen 5 7600 is elegendő, mivel ezek a kártyák olyan kevés fps-t generálnak hogy a RT sem játszik. A 7600 kb 70 000-rel olcsóbb, ha nincs különleges igény akkor felesleges a prociért többet kiadni és igazán nagyot ezzel lehet spórolni, de sajnos nem eleget így sokkal komolyabb videókártya nem jön ki a keretből.
Ötös mondjuk neked is gratulálok azért a két ram slotos ASrock HDV lap ajánlásért, még ha kapásból megvan ebbe a gépbe a 32gb akkor ha 2x8gb férne a gépbe te akkor is kapásból beírtad volna. Két ram slotos lapot nem ajánlunk addig ameddig legalább nincs 32gb benne, vagy ha igen akkor meg vehet bele az ember 1x16-ot. Mert nem mindenkinek van kedve kicserélgetni, eladogatni a ramokat a hülyesègeid miatt, csak mert a kis agy kapacitásoddal ezt gondolod. Te neked sem kellene ám itt lenned… De sokan itt úgy látom ezen az oldalon csak okoskodnak és elbasszák a kérdezők gépeit.
Egy ilyen gépbe a legalja lap aki bele illik az egy ASrock B650M Pro RS. Eleve csak 8,5K ár különbség van a két lap között. Egy ilyen gépnél de nagy spórolás ez az összeg. De egy esetleges 16 magos Ryzen 9 fejlesztéshez nem árt egy olyasmi ami a kérdésben szerepel jogos a Ryzen 9 procik nem játékra valóak a 7950X3D meg nem gyorsabb mint a 7800X3D. Illetve kitudja előre megmondani, hogy a zen 6-os procik nem e egy jól megnövekedett tdp-vel fognak jönni. Eddig az AMD igaz csak 16 magosakat adott ki leginkább olyat ami tud kajálni. De az AMD is szemtelenedik. Abban, hogy ezek az új 9xxx processzorok csak munkában hoztak valamennyi előrelépést.
"Ötös mondjuk neked is gratulálok azért a két ram slotos ASrock HDV lap ajánlásért, még ha kapásból megvan ebbe a gépbe a 32gb akkor ha 2x8gb férne a gépbe te akkor is kapásból beírtad volna"
Senkit nem érdekel miről mit gondolsz, amikor a kérdésben ott van a 32GB RAM.
"Két ram slotos lapot nem ajánlunk addig"
Ez sem igazán érdekel senkit.
"Egy ilyen gépbe a legalja lap aki bele illik az egy ASrock B650M Pro RS."
Szín alapján, vagy mi alapján?
"De egy esetleges 16 magos Ryzen 9 fejlesztéshez nem árt egy olyasmi ami a kérdésben szerepel"
Idézem a korábbi válaszodból:
"Kettes hatalmas baromság lenne. 7800X3D-t venni. Játékokhoz inkább erősebb vga + olcsó processzor legyen, nem tudom az itt lévő emberek miért annyira buták, hogy ezt nem mérik fel."
A 7800X3D vásárlása már butaság, de ha esetleg Ryzen 9-et venne akkor az még nagyobb butaság lenne ugye? Megint te kitalálod mi lenne ha...
És akkor most lássuk a már kimoderált válaszodat is:
"Tudsz igaz linket küldeni egy olyan tesztről ahol az a HDV alaplap gond nélkül nagy terhelésen munkában gond nélkül maxra hajtja az R7 7950X-et?"
Miért, te nem magadtól nem találsz ilyet? Akkor mi alapján írod a válaszaidat, hasraütésre?
Lásd nagyvonalú vagyok, tessék itt egy 2023-as teszt:
B650M-HDV/M2 79 fokon vígan elboldogul a Ryzen 9 7950X-szel folyamatos 100% allcore workload alatt. Hogy ne legyen egyoldalú a válasz, itt egy 2024-es teszt amiben benne van a B650MPro RS is:
Na ilyenkor mi a helyzet mr beszólok mindenkinek? Hogy is írtad?
"Mert én úgy hallottam simán fogyaszt 230-250w-t is ilyen helyzetben és hát egy 8 fázisú alaplap nem éppen köszön meg ilyen magas fogyasztást."
Hallottad? Kitől? És ilyenkor derül ki, hogy te bizony teljesen vakon vagy. Az az alaplap 8+2+1 fázisú amiből 8db 50Amperes fázis táplálja a procit. A fizika óra megvolt? Tudod ez mit jelent? 400Amber öcsi, ami 1.2V Vcore esetén 480Watt!
Tudod mit ír az Asrock oldala a B650M Pro RSnél?
"- 8+2+1 Power Phase, 50A Dr.MOS"
Ugyanaz a VRM a két alaplapon. Arra is lusta voltál, hogy okoskodás helyett legalább a gyártó oldalát megnézd? :D
" De tegyük fel mégsem lesz baj, akkor sem viccből adott ki jobb vrm-el lapot"
Mármint ugyanazzal.
" melyik fogja ebben az esetben jobban érezni magát, egy HDV vagy egy Tuf? "
Nincsenek érzései és a linkelt teszt is bizonyítja, hogy az itteni kérdésben felmerülő fogyasztás duplájánál sincs bajban az alaplap.
"Oké a Rog Strix lapokra én is azt mondom, hogy felesleges lehúzás szinte még kazán Intelnél is."
Senkit nem érdekel mit mondasz.
" És próbálhatod a hülye érvedet menteni, akkor is aki ilyen áron rak össze gamer gépet annak ne, hogy már egy négy ram slotos erős vrm-es lap helyett beajánljunk egy két ram slotos 8 fázisú alaplapot. "
Nem kell mentesem semmit, a tesztek bizonyítják.
"Hogwarts Legacyban pl 4K ultrán vagy majd később egy még ram igényesebb játékban azt gondolod jobban teljesít 2x8gb ram mint akár 1x32 vagy 4x8gb segítek, nem. "
Sokadjára próbálod te megmondani mit gondolok, de megint nem sikerült, szerintem ezt ne eröltesd ( vagyis ezt se ).
"Akkor ennyi erővel 2x4gb rammal biztos nem lesz diavetítés az a játék.."
???
"Az egy másik dolog, hogy 32gb ram biztos nem mostanában fog kevés határ eset lenni mint a Hogwartsnak a 16gb (kisebb beállításokon is határeset) vagy kissé kevés akár. "
Az oké, hogy a vessző használatát nem ismered de most komolyan, itt mi a rákról írsz? Valaki fordítson pls.
"A kérdező nem írta, hogy 4K videó vágásra kellene neki a gép tehát 64gb-re jogos, hogy nem érdemes most gondolkodni. "
Ilyenről szó sem volt sem a kérdésben, sem a kommentekben.
" Itt a te felfogásoddal van a baj, ezt viszont már az előző kommentbe leírtam. "
Ezt megint a hangok mondták a fejedben?
" Abszolút aki nem tud kapásból 32gb ramot venni annak kell az a négy slot!"
A kérdés leírásában ott szerepel a 2x16GB DDR5-6800, méghozzá ez:
Tehát a kérdező minden probléma nélkül tud venni 32GB RAMot.
"Vagy pedig maradhat 1x16-al!"
A kérdező minden probléma nélkül tud venni 32GB RAMot.
"Nem mindenki szereti vagy van ideje eladni a vásároltnál olcsóbban a cuccait azért, hogy ez esetben 2x16-os modult vegyen."
A kérdező alapból 2x16-ot akar venni. Jézusom, ez már így klinikai eset, azt sem tudod milyen kérdésre válaszolsz? :D
"Amikor ezt könnyebben megoldja azzal ha négy slotos lapja van, nekik egy jobb A620 is jobb legalább olcsóbb"
És ez itt megint rávilágít valamire. Folyamatosan a 4 slotos alaplapon pörögsz már a második kommentben ami arra enged következtetni, hogy semmilyen ismereted, de még sejtésed sincs a memóriavezérlő működéséről, pedig már leírtam a törölt válaszban is, de neked ott sem tűnt fel :)
A memóriavezérlő limitálja a maximum elérhető memóriasebességet és a gyártó a specifikációkban rögzíti a gyár által előírt, garantált normatív értéket. A Zen5 vagy pontosabban a kérdésben szereplő Ryzen 7 9700X a gyártó a következő értékeket határozza meg:
2x1R DDR5-5600
2x2R DDR5-5600
4x1R DDR5-3600
4x2R DDR5-3600
Akármilyen, single- vagy dual-rank memóriamodulból ha NÉGY darabot pakolsz az alaplapba akkor az AMD nem garantálja csak a DDR5-3600-at! Mit gondolsz miért ennyit és miért nem DDR5-5600-at? Mert a gyári teszteknél ennek a közelébe sem tudtak menni a validálási folyamatnál. Persze van egy szerencsefaktor is és az AMD képviselői kijelentették nyilvános eseményeket, hogy 1 és 2 modul esetén a sweet spot az a specifikációktól eltérően 6000MHz ( az FCLK:BCLK clock így jön ki szinkronba) és ezt a processzorok hozzák is nagyon nagy többségben, de mivel vélhetően nem minden esetben ezért a gyártó ezt nem vállalta a specifikációkban.
!!Ha te 4 modult rakszegy Ryzen 7 9700X mellé azt senki nem fogja garantálni, hogy a 3600MHznél akárcsak 1Megahertzcel is gyorsabban fog tudni menni, senki!!
Amit én leírok azt mint láthattad mérések vagy a gyártó által megadott specifikációk bionyítják. Te konstans ezt a 4 slotos baromságot hajtod miközben a 4 modulos járatás ugyanilyen okok miatt már AM4-en is probléma volt és ez azok számára ismert probléma akik megpróbáltak 4 modult hajtani azokkal a procikkal. Ugyanez ismert és köztudott AM5 esetében is, a gyártó pont ezért nem is garantál semmit, de te bátran fosod ide sokadjára hogy "VEGYETEK 4 SLOTOS LAPOT MER AZ LYÓ!4!!44"
Ha valaki a te ajánlásodra így tesz majd mégsem lesz jó akkor kinyitod a pézdtárcád és kártéríted a hülye ötletedért? Amikor mondjuk valami normálisabb 6000+-os 4darabos kit nem lesz hajlandó bootolni csak 3600-on mit fogsz mondani?
Nem csak azért fájdalmas ezt olvasni, mert felesleges butaság hanem azért is mert nagyon jól tükrözi, hogy mennyire nem vagy képben. NEm csak az AMDvel, hanem a konkurens intellel sem, mivel ott is ugyanez a helyzet már évek óta,gyaníthatóan erről te még életedben nem hallottál :)
Idézem az intel 13-14gen specifikációiból:
1 DPC UDIMM
1R: 5600
2R: 5200
2 DPC UDIMM
2 DIMMs 1R: 4000
2 DIMMs 2R: 3600
forrás:
" tuningolni nem tud de a Ryzeneken úgyis néhány százalékot tud húzni. 8 fázis helyett kap 6-ot akkor ennyi erővel ezeken a lapokon sem lesz annyira nagy a throotling egy R9 7950X vagy 9950X-el"
Ezt megint a hangok mondták?
Ahogy mondani szokták: magas lóról lehet nagyot esni és ez most bekövetkezett. A válaszaidból tiszutlát látszik a szakmaiatlanság és sok esetben a fogalmatlanság ami átcsap alaptalan és teljesen hibás ajánlásokba.
"Hozzá nem értő vérpistikékel, flegma leszek igen!"
Én már akkor gépeket építettem amikor a többség még csak álmodott a 3-400MHzről, az elmúlt 25 évben átszaladt a kezem alatt néhány hardver. Csak halkan merem megkérdezni: nem azok szoktak lenni a vérpistikék akik még a gyártók weblapjáig sem jutnak el, hogy legalább a specifikációkat megnézzék? :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!