Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Hogyan tudom partícionálni a...

Hogyan tudom partícionálni a külső SSD-t MAC-en?

Figyelt kérdés
Sziasztok, két évvel ezelőtt vettem egy 1 Tb-os SanDisk külső SSD-t. Adattárolásra használtam, viszont most a gépem szervizelése miatt szükség lenne partícionálni, hogy biztonsági mentést tudjak a gépemről készíteni. Minden adatot lementettem róla és a Disk Utility-ben töröltem (ExFAT formátumot beállítva). Miután ez megtörtént és ugyanitt rámentem az eszköz partícionálására, valamiért nem engedi felosztani. Azzal indokolja, hogy "Ezen a köteten 34,6 MB van használatban. Ez a kötet nem méretezhető át." Mit ronthattam el, illetve hogyan tudnám megoldani ezt a problémát? A cél az 1 Tb felosztása 2x500 Gb-ra, az egyik részét adattárolásra, a másikat a Time Machine-ra szeretném használni. Minden segítségnek nagyon örülök, előre is köszi!

#mac os #time machine #External SSD #SSD formázás
szept. 28. 17:50
 1/2 anonim ***** válasza:

A probléma, amellyel szembesülsz, valószínűleg az SSD-n található rejtett vagy rendszerpartícióval kapcsolatos.

Elképzelhető, hogy a törlés és újraformázás segíthet.

Pl:

Nyisd meg a Disk Utility-t, majd válaszd ki az SSD-t a bal oldali listából.

Ellenőrizd, hogy a "View" menüben az "All Devices" lehetőség legyen kiválasztva. Így biztosan az eszköz teljes tárhelyét látod, nem csak a partíciókat.

Válaszd ki az SSD gyökérszintű bejegyzését, ne csak a partíciót.

Töröld újra az SSD-t, ezúttal APFS vagy macOS Extended (Journaled) formátumban. Ha a cél a Time Machine használata, érdemes lehet a macOS fájlrendszerét választani.

Ezután indulhat a Partícionálás.

Miután a törlés befejeződött, a Disk Utility-ben válaszd ki a "Partition" fület.

Ekkor már lehetőséged kell legyen felosztani az SSD-t két egyenlő részre, például 500 GB-os partíciókra.

Állítsd be az egyik partíciót adattárolásra (például ExFAT, ha Windows-kompatibilitást szeretnél), a másikat pedig Time Machine használatra.

Alapos törlés Terminal segítségével:

Ha a fentiek nem oldják meg a problémát, próbálkozhatsz a Terminal használatával.

Nyisd meg a Terminal-t és írd be a következőt (figyelj arra, hogy a megfelelő eszköz ID-jét használd): diskutil list

Ezzel lekérheted a csatlakoztatott eszközök listáját. Jegyezd fel az SSD eszközazonosítóját (pl. disk2).

Ezután írd be:

diskutil eraseDisk APFS "SSD" /dev/disk2

(Cseréld ki a /dev/disk2-t a saját SSD eszköz ID-jére.) Ez alaposan törli az SSD-t és újraformázza azt APFS-re.

Miután sikeresen felosztottad az SSD-t, a Time Machine használathoz nyisd meg a Time Machine beállításait, és válaszd ki a megfelelő partíciót a biztonsági mentéshez.

Ez a lépéssor remélhetően segíthet megoldani a partíciózási problémát és lehetővé teszi, hogy az SSD-t az igényeid szerint oszd fel.

szept. 29. 08:32
 2/2 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi a választ, sikerült megoldani. Már csak azt nem értem, hogy a diskutility erre miért nem volt képes?
szept. 29. 09:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!