Mi lehet a baja a lézernyomtatómnak? (leírás linkelt fotóval együtt)
A képen vörös színnel bekarikáztam a koszolódási pontokat. Mindig megjelennek, és úgy néz ki, mindig ugyanabban a függőleges sávban. Vízszintesen néha majdnem mindig ugyanazon a helyen jön elő, néha meg egy kicsit mindig elcsúszik más magasságba... de sohasem jelentősen.
A dobegységet már igen alaposan letisztítottam, de abszolút semmi változást sem hozott (se jót, se rosszat).
Ez a koszolódás sajnos már hetek (bár inkább már hónapok) óta fent áll, a hétvégén meg fontos hivatalos doksikat kéne nyomtassak, azoknál már nem annyira jelentéktelen ez az "enyhe" koszolás sem.
Ez szerintetek javítható valahogy?
Nincs diagnosztikai segédprogramja ami kiírja az alkatrészek használódását? Van amelyik nyomtató a saját menüiben is kiolvashatóvá teszi, van amelyik ilyen tartalmú tesztlapot is tud nyomtatni amiben a használati statisztikák vannak, van amelyik gyári programja olvassa be az infót és mutatja meg.
Ha ebből az derülne ki, hogy a dobegység élettartama a vége felé közeledik vagy már meg is haladta (pl. legyen az 10 ezer laponként), akkor lehet már nem elég a tisztítás, és inkább érdemes cserélni.
Diagnosztikai segédprogram? Saját menü?? Gyári program automata hibaanalízissel???
Nemhogy ilyenek nincsenek ebben a nyomtatóban, de még a kétoldalas nyomtatásra sem képes önállóan, semmilyen driver-en keresztül sem.
Még a tápkábele is beépített... a szoftvere meg olyan buta, mint egy digitális hőmérőé. 😕
Igaz, ezt honnét tudhattátok volna előre, amikor én telibe elfelejtettem megírni a nyomtató típusát : Brother HL-1112E
De amúgy most már kezd elegem lenni Belőle : Miután kiküldtem rá egy abszolút fekete teljes terjedelmű lapot, és azt - a koszolódást leszámítva - gyak. hibátlanul kinyomtatta, felugró ablakban közölte, hogy kifogyott a toner, nem nyomtat tovább, majd a driver telibe összehányta magát, azóta pedig többszöri áramtalanítás és várakozás után is (gondolván ~hátha~ túlmelegedett és azért viselkedik hülyén) durcásan villogtatja a naracsszínű hibaLEDjét, az áramjelző LED pedig már nem is világít. 😳
És amúgy előtte meg egyetlen alkalommal se közölte, hogy bocsi, kezd fogyni a toner. És hát... amint írtam, a nyomtatásokon sem éppen az látszik, hogy itt bármennyire is a festékmennyiség alját súrolnám.
😠
Oké, amíg Ő villogtatja a LED-jét, addig én kinézem, hol kapnék a legközelebb új eszközt. Illetve hogy hol adható le háztartási e-hulladék. 🙄
(amúgy ha valaki tud kifejezetten kicsi lézernyomtatót, szóljon, szívesen fogadom az ajánlását; egy a lényeg : lézernyomtató legyen ÉS kicsi legyen... minél kisebb)
Hát okéé, egy új dobegység, még ha új tonert is veszek hozzá - hogy meglegyen a lelki béke - így is jóval olcsóbb lenne:
...úgyhogy egyenlőre úgy néz ki, hogy Ő győzött. 🙄
Ez toner hibának tűnik, de lehet a dobegység sérült. Ha amúgy megfelelő a készülék érdemes javítani (a toner az azért fogyó eszköz) a Brother-ek szerintem annyira nem sz@r nyomtatók.
Nekem Xerox van és a driver csomagjában volt valami program, ha nyomtatok jobb alul felugrik egy ablak, hogy "Printer Status" Ott írja hány %-on áll a toner. És 10-15% körültől írja pirossal, hogy rendeljek.
"Ha amúgy megfelelő a készülék érdemes javítani"
Bár, mint írtam, szoftveresen buta mint a főd, cserébe teljes áramtalanításból ~2 másodperc alatt üzembe helyezi magát, rohadt gyorsan nyomtat és relative azért már ez is kicsi (most nem tudom, mik vannak a piacon, amikor vettem, ez volt a létező legkisebb).
Igazából minden nyomtatóval lehet kétoldalason nyomtatni csak nem automatikusan, hanem kézi adagolással.
Én megnézném, hogy nem-e ragadt oda valami szennyeződés az egyik hengerhez. Az a baj, hogy ilyenkor a tonert és a dobot is át kell nézni.
"nem-e ragadt oda valami szennyeződés az egyik hengerhez"
Az a gond, hogy magát azt a fényes felületű dobhengert még felismertem, de azon kívül már nincs rutinom, hogy mit kéne figyelni.
Hát... 🤷♂️ max. minden műanyag formát végigsikálok isopropanolos vattával, amit csak látok.
Amúgy azóta megtaláltam -- előtte egyáltalán nem tudtam róla -- hogy létezik olyan, hogy "toner reset". Ahhoz azért keresgélnem kellett egy ideig, hogy megtaláljam, hogy ennél a típusnál __lecsukott__ fedő mellett kell 7× megnyomkodni a kapcsológombot, és ezt kétszer eljátszani egymás után.
Azóta végre Őkegyelme kijött a morcos állapotból és hajlandó volt egyet nyomtatni a PC teljes újraindítása után. Gyors nyomtatást sajnos most már nem csinál többet, minden egyes oldal után megáll és jóideig villogtatja az a hülye LED-jét, de legalább egy idő után magától abbahagyja és folytatja a dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!