Ha 1 számitógép új akkor érheti a 10x árát is?
Nem, ha valamit a reális értéke 10%-áért hirdetnek, az kb. biztosan átverés.
De simán lehet az új bolti is túlarazva persze.
Ha régebbi hardverről beszélünk, akkor a boltban gyakran túl vannak árazva. Ha csak 1-1 hardverre fókuszálunk, akkor pl. az AMD Radeon RX580 8GB videokártya használtan ér ~25-30 ezer forintot, boltban meg 65-80 ezer forint között árulják.
Sok kicsi sokra meg alapon, ha a bolt minden hardvert eredeti áron ad, akkor összességében kijöhet egy jóval magasabb összeg a végén. Ha használtan is magas az ára, csak egy-egy kiugróan alacsony árú hirdetés van, akkor az viszont feltehetőleg átverés.
Egyébként meg kell nézni a benne lévő hardverek használt piaci értékét azt összeadva pedig megtudhatod, hogy reális az ár vagy sem.
Én vettem a 2000-es évek elején 600 ezer ft-ért notebookot. 2013 körül már az xp is nehezen ment rajta, youtube is szaggatott. Alig bírtam eladni 30 ezerért, így a szorzó 20x.
Ha egy jelenleg is kapható dologról van szó, amit használtan 10%-ért hirdetnek úgy, hogy hibátlan, akkor ott valami turpisság lesz, legyen az bármi is.
Persze előfordulhat, hogy valaki nem ért hozzá, vagy gyorsan túl akar lenni rajta.
Ha közel van, menj el személyesen és lesd meg.
Azonos használtgép ára kb a 60-80%-a az újénak.
Tehát egy 300 ezres új bolti alkatrészes gépet kb 240-ért meg tudsz venni garanciális használt alkatrészekből, és már nem garis ütött-kopott használtként, a legolcsóbb kétes/ismeretlen/szar eladótól akár 200 alatt is kijöhet...
Ami gép használtan 30 ezret ér, olyan kis teljesítmény nincs is igazán újban. de kb 8.gen i3 vs (12.gen)n100 procis gép így összehasonlítható, közel azonos teljesítmény. Előbbi olyan 30k, utóbbi 45-50
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!