Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mi a különbség az X és az X3D...

Mi a különbség az X és az X3D végű processzorok között?

Figyelt kérdés
Melyiket vennétek vegyes felhasználásra? Filmezés, virtualizálás, játszás a felhasználás. Az X3D-ről annyit tudok, hogy az kifejezetten játékra van, de hogy ez mit jelent a többi felhasználási módra nézve az nekem nem tiszta.

szept. 5. 23:59
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
X3D-nek van 3D cache-je. Játékoknál nagyon jó, amúgy nem szükséges normál használatra.
szept. 6. 02:49
 2/4 anonim ***** válasza:

Az X3D az egy kísérletnek indult 32MB gyorsító tárat "kényelmesen" a lapkára tudtak tenni. Ehhez a processzor könnyen hozzáfér (ezért gyorsítótár). Nem kell eszméletlen órajel, a "lassú" RAM okozta latency sem befolyásolja. És mivel 32MB fér el kényelmesen, ezért felfelé építkeztek és ráépítették fizikailag a másik 2 mem réteget ezért lett 3D és 96MB az L3 gyorsítótár.

Az a játékosoknak egy mázli, hogy ebből a fejlesztésből pont ők profitálnak, mert a játékok jól reagálnak a buflák gyorsítótárra. Ellenben ami nem reagál erre, és inkább órajel emeléssel gyorsulna, na ott kihívásokkal küzd a 3D, mivel az AMD lockolta biztonsági okokból. De ez benchmark/tuning huszároknak fájhat, igazán nincs hátránya a mindennapi felhasználás során (nekem X-es van alap órajelen azt sem tuningoltam pedig lehetne). Ha játékcentrikus a géphasználatod nyugodtan vegyél X3D-t, bármilyen más feladatot is gyorsan elvégez, de ott nem nyújt kiemelkedőt.

szept. 6. 05:28
 3/4 A kérdező kommentje:

Úgy fogalmaznék, hogy csak kompetitív játszok, napi szinten kb. 3-4 órát. Néha viszont szoktam kitolni single player-t is, ott azért szeretem feltolni a grafikát high-ra. Többnyire viszont munka megy a gépen és általában 1, max. 2 virtuális gép fut egyszerre UNIX-alapú rendszerrel. Tehát teljesítmény azért elkel.

Jól értem, hogy az X3D nem erre a felhasználási módra való? Tehát az X szériából válasszak? Azoknak magasabb az órajele és több mag van bennük.

szept. 6. 18:03
 4/4 anonim ***** válasza:
0%

Az AMD processzorok esetében az "X" és az "X3D" jelölés különböző tulajdonságokat és célokat jelöl. Lássuk, mi a különbség a kettő között:

X-végű processzorok (pl. Ryzen 7 5800X):

Teljesítményre optimalizáltak: Az "X" jelöléssel ellátott processzorok magasabb alap- és turbó órajelekkel rendelkeznek, mint az ugyanazon családba tartozó nem "X" változatok. Ezek a CPU-k játékok és más nagy teljesítményt igénylő alkalmazások esetében kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

Túlhajtási potenciál: Az "X" processzorok általában jobban támogatják a túlhajtást (overclocking), ami azt jelenti, hogy a felhasználók tovább növelhetik a teljesítményüket, ha megfelelő hűtéssel rendelkeznek.

Ár: Az "X" jelölés általában valamivel magasabb árat is jelent, mivel jobb teljesítményt kínálnak.

X3D-végű processzorok (pl. Ryzen 7 5800X3D):

3D V-Cache technológia: Az "X3D" végű processzorok tartalmazzák az AMD új 3D V-Cache technológiáját, ami extra cache memóriát ad a processzorhoz, így növeli a játékok és egyes alkalmazások teljesítményét. A cache memória hatékonyabban tárolja az adatokat, amelyek gyakran használatosak, csökkentve az adatokhoz való hozzáférés idejét.

Játékokhoz optimalizálva: Az X3D modellek különösen a játékosoknak szólnak, mivel a nagyobb cache memória különösen a játékok teljesítményét javítja. Sok játék erősen függ a cache méretétől, ezért ezek a processzorok ebben a környezetben kimagasló eredményeket érnek el.

Túlhajtási korlátozások: Az X3D processzorok általában kevésbé alkalmasak túlhajtásra az extra cache miatt. Az AMD korlátozza a tuning lehetőségeket ezeknél a modelleknél.

Összegzés:

"X" processzorok: Általános teljesítményorientált CPU-k, melyek magas órajelekkel rendelkeznek, és jobban túlhajthatók.

"X3D" processzorok: Specifikusan játékokhoz optimalizált CPU-k, amelyek a 3D V-Cache technológia segítségével nagyobb cache memóriát biztosítanak a jobb játékélmény érdekében.

Ha főként játékokhoz keresel CPU-t, az X3D modellek jobbak lehetnek, míg ha sokoldalúbb használatra (pl. munka, videószerkesztés, túlhajtás) tervezed, akkor az "X" modellek is megfelelőek.

szept. 6. 19:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!