Egy jobb routerbe(wifi) van már védelem is beleépítve?
Nem vagyok jártas a témába szóval bocsi ha hülyeséget kérdezek :)
Az érdekelne pontosan hogy vannak márkák amik wifi6,6E,7 szabványal is rendelkeznek(már) pl Linksys, Asus , netgear
Ha egy ilyen routert használok akkor abban már van valamilyen tűzfalvédelem ami felfogható egy virusirtónak is vagy ez arra jó hogy nagyon nehezen tudnak a hálózatomba belépni ?
Jelenleg egy wifi6 os routerem van és nem tudom hogy ez rendelkezik e ilyesfajta védelemmel.
Típusa: Linksys MR7350 AX1800
Wi-fi security type ami be van jelenleg állítva : wpa2/wpa3 mixed personal
Azt tudom hogy a 80nm lakásba ez a Router nagyon jól működik mert a Vodafone gigabit et 70-80% ban 900mbit körül kitolja wifin, csak azt nem tudom hogy mennyire “biztonságos” ez a router :)
A kintről érkező hálózati adatcsomagok minden normális routeren el vannak dobva, kivéve, ha beállítasz port-forward (port-továbbítás) vagy a te eszközöd nyitja meg a kapcsolatot.
Innenstől a te számítógépeiden a tét.
A Windows tűzfal alapértelmezésként szintén eldobja az olyan csomagokat, amikhez nincsen alkalmazás rendelve (azaz nincs mi feldolgozza), úgyhogy összességében az OPrendszer beállításain és a telepített programokon múlik a biztonság a "hagyományos támadások" ellen, amikre Te gondolsz.
A helyi WIFI hozzáférés biztonsága teljesen külön dolog. WPA2 nem törhetetlen, de mindenhol használják, úgyhogy hacsak nem akarod jobban beleásni magad a témába, nem kell miatta aggódnod.
"Ha egy ilyen routert használok akkor abban már van valamilyen tűzfalvédelem ami felfogható egy virusirtónak is"
A tűzfal nem vírusirtó.
A (hagyományos, állapottartó) tűzfalnak zanzásítva csak annyi a dolga, hogy a hálózati eszköz interfészére/interfészéről érkező csomagokat címzésük (MAC, IP, TCP/UDP port), illetve állapota szerint szűrje. A forgalom tartalma szerint - tehát hogy van-e benne vírus - nem tud szűrni, egyrészt mert a gyakran alkalmazott titkosítások (például a HTTPS) miatt nem "lát bele", másrészt a router hardvere (általában egyik otthoni/kis irodai routeré sem) nincs erre felkészítve.
A vírusirtónak a gépeden kell lennie.
"Jelenleg egy wifi6 os routerem van és nem tudom hogy ez rendelkezik e ilyesfajta védelemmel.
Típusa: Linksys MR7350 AX1800"
Van:
"Wi-fi security type ami be van jelenleg állítva : wpa2/wpa3 mixed personal"
Az más, az a vezetéknélküli interfészhez való azonosítást és titkosítást befolyásolja.
"csak azt nem tudom hogy mennyire “biztonságos” ez a router "
Amit egy szimpla otthoni routernek kell védenie, arra elegendő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!