Milyen tápegységet vásároljak hosszú távra?
Jelenleg B250-PRO alaplapom van, de a jelenlegi tápegységet kinőttem. Jövő nyáron tervezek teljesen új buildet építeni. Szeretnék olyan tápegységet vásárolni, ami a jelenlegi alaplappal kompatibilis, de az újakkal is, hogy jövőre csak át kelljen szerelnem.
Amit nem teljesen értek, hogy pontosan mit kell nézni? Modern alaplapok leírásában ilyeneket látok, hogy pl. 24+8+8+8 pinoutos (ez a legtöbb, amit találtam eddig), de ilyen tápegységet egyáltalán nem is találok.
A tápegység leírásában a 24 pin megvan, de a +8+8+8 az milyen adat?
Mindegyik kompatibilis (ATX szabvány)
Leginkább a rászánt összeg és a
jelenlegi és a tervezett konfig energiaigénye határozza meg, hogy milyen tápegység szükséges.
Személyes kedvencem a Seasonic B12/G12 sorozata szerintem ár-érték aránya jó és megbízható.
De egy i5/R5 egy RTX4060/rx7600-al simán el van egy 550W-os táppal is.
Az a CPU-pinek száma így tippre, de tekintve, hogy jelenleg még talán csak az i9 14900KS az egyetlen CPU, aminek OC melett már kell 8-pinnél több, ez valami extrém jövőbiztosítás akar lenni. Az AM5 platformon igazából a 8+8-pin is teljesen indokolatlan igazából, valamennyivel stabilabban bírja a rendszer az OC-t 16 pinnel, mint 8-al, de az átlag felhasználó számára ez teljesen mindegy. A 8-pines 12V CPU kábel önmagában már több mint 300W-ot tud biztonságosan leadni, az extra CPU-pinek tisztán csak stabilitás szempontjából vannak.
Ha nagyon jövőbiztosítani szeretnél, akkor neked egy ATX 3.0-ás sztenderdet támogató tápra van szükséged. Az alábbi listán az A-kategóriában található ATX 3.0 Compatible részleg alatti tápok közül csemegézz, amelyik a legolcsóbb, azt nyugodt szívvel megveheted.
Köszönöm szépen a válaszokat.
Összeírtam a pontos igényeket a jelenlegi konfighoz.
B250-PRO: 24-pin EATXPWR, 8-pin EATX12V
Merevlemez: 4 db. SATA
Hangkártya: 4-pin MOLEX
GPU: PCIE 16-pin
Kérdésem, hogy a linkelt listából én egyelőre a Corsair RM1000e-t néztem ki:
Ezen viszont nem látom, hogy lenne rajta 16-pines csatlakozó a GPU számára.
Pontosabban látom, hogy van rajta 12+4 pines (ha a képeket lejjebb görgetitek a kábelekhez, akkor gondolom a 12VHPWR lenne az?), de a 16-pinesnek az a kis felső része az hiányzik a tápegység oldalán, ami ezen a képen van:
Vagy ez nem számít? Tehát ki tudja szolgálni a GPU-t ez a tápegység csatlakozóval?
Egyébként a képen linkelt átalakítót adták a GPU mellé, ha nem lenne 16-pines csatlakozó a tápegység felől. Abba a 6+2 PIN-es PCI-e kábeleket kéne dugnom a tápegység felől? Mert az látom, hogy az viszont van a tápegységen.
Az új típusú videokártya csati nem 16 pines, csak 12, és össze sem téveszthető mással. Radeon kártyák ilyet nem is kérnek, csak az erősebb Nvidiák, persze szükség esetén átalakítóval kiváltható a dedikált csati, de azért az mégse a legjobb.
A Corsair amúgy igen jó tápokat gyárt, nekem is RMx van, viszont ebben az újfajta csatlakozóban sajnos le vannak maradva, az ő tápjaikon ilyen még tudtommal nincs.
A kicsivel feljebb linkelt FSP táp viszont rendelkezik vele, a "12V-2x6"-ról van szó, ha megnézed a képet.
Minden más csatlakozó típus pedig alapkövetelmény, megtalálhatók bármilyen normális tápon.
A Corsair tápon is írja a képeknél a listában a 12+4 pines csatlakozót, de a táp hátulján nem látom hova megy be az a +4 pin, ami a csatin a 12 felett van középen... Most vagy félre írtak valamit vagy én értem félre.
Egyébként 4070 Ti Super. Én voltam az, aki korábban a videokártyákat kérdezte. :)
Ja értem, leesett.
Az alábbi cikk szerint a Corsair tápok a 8 pines aljzatokon 319 Wattot képesek szolgáltatni, tehát kettőt összefogva is kijön a 600W, amit a 12VHPWR aljzatnak tudnia kell specifikáció szerint.
Ha a jövőben igényelné egy videokártya a 600W-ot, akkor nem lesz szükség még további 2x8 pines aljzatot hozzáfogni, így eléggé jövőtállónak tűnik nekem, mert akár egy 12+8+8+8-as alaplapot is ki tudna szolgálni aljzattal (egyébként kiderült, hogy 12+8+8+6 az a csúcs alaplap, csak el van írva a termékoldala).
Az viszont tény, hogy a fentebb ajánlott FSP olcsóbb. Annyi, hogy ha egy extrém konfigot nézek, akkor az FSP-n 1 db. 8 pines aljzat maradna tartaléknak, míg a Corsair-en 2 db.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!