Ram bővítés vagy csere?
Van egy 2x8gb g.skill aegis f4-3200c16s-8gis ramom és 32re szeretném bővítenni ha veszek még ugyan ilyen ramot 2x8gb ugye akkor mind a 4 slot betelik fogok érezni lassulást vagy valami problémat vagy megvehetem nyugodtan? Vagy cseréljem le 2x16gbra?
Alaplap:Gigabyte b450 aorus elite rev1.
Proci: ryzen 7 5700x
Ami még érdekes hogy a qvl listán ez a ram nem szerepel még is lassan 1 éve teszi a dolgat
Nem a Win for problémázni annak tökmindegy, hanem a processzorban lévő memóriavezérlő. A gyári AMD spec szerint:
2x1R DDR4-3200
2x2R DDR4-3200
4x1R DDR4-2933
4x2R DDR4-2667
A te esetedben ez annyit jelent, hogy az 4 modullal a te esetedben 2933MHz-et garantál, minden ami efelett van az szerencse kérdése.
Attól is sok függ, hogy milyen az alaplapod: hány rétegű nyák, T-top. vagy daisy-chain..
A mai RAM árak mellett én inkább vennék valami 2X16GB DDR6-3600-at, egyszerűbb, plung 'n' play és gyorsabb is.
Megesik az ilyen inkompatibilitás, teljesen random lehet ilyenekbe belefutni ezért erre felesleges alapozni.
Olyanba is belefuthatsz, hogy a meglévő Aegis kis és az új Aegis kit teljesen más binből szedett ICkből van és nem fognak együtt menni. Nem tudom, hogy a G.Skill hogy dolgozik, de más gyártáknál előfordul hogy egy márkanév alatt eltérő dram ickkel szerelnek modulokat és ha eltérő batchből származót veszel akkor az egyik micron lesz a másik meg Sk Hynix vagy Samsung és jön a piros dram error led...
Lehet a G.Skill nem mixel így és akkor ez a probléma de ezt csak ők tudják megmondani, ha írsz nekik.
Általánosságban egyszerűbb választás venni egy két modulos nagyobb kitet. árban sem vészesen drágább.
"csak már tényleg nem tudom hogy pontosan az én alaplapom vagy procim mellé milyet vegyek"
Ott az indoklás a gyökerek által lepontozott #5-ben, mit miért NE vegyél. Ha friss BIOS van fent akkor ma már kb mindegy mit veszel a 2 modulos kitek közül,ha csak 2 modult használsz.
4 modulnál, főleg eltérő kiteknél senki nem fogja tudni garantálni hogy minden jó lesz elsőre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!