Szerintetek annak idején jó platform volt a Socket 478?
Willamette, Northwood, Prescott
Celeron, Celeron D, Pentium 4
2000-res évek eleje
Ezen kifejezések jellemzik a Socket 478 platformot
Utáltam az akkori tüskés megoldásokat. Volt olyan, hogy egy idős német házaspár jött hozzám azzal, hogy procit akartak cserélni az alaplapban, de az új proci nem ment bele a foglalatba. Kiderült, hogy azért nem ment bele, mert sikeresen elgörbítettek egy sor lábat a procit. Kb. 3 órámba telt, mire nagyítóval, csipesszel és vékonyfejű csavarhúzóval kiegyenesítettem a lábakat.
LGA775-tel ilyen gond már nem volt, bár aki nagyon akarta, a foglalat pinjeit is el tudta görbíteni. Viszont láttam olyat, hogy csávókám valahogy rákente a proci aljára a hűtőpasztát, aztán ahogy belerakta a procit a foglalatba, összekente vele a foglalatot is...
3/
A mai napig tüskés minden AMD proci és jóval kevesebben panaszkodnak rá mint az Intel alaplapok állandóan elgörbülő tüskéire...
Maga a platform nem volt rossz, a kor elvárásait teljesítette, de visszalépés volt a NetBurst visszalépés volt a Pentium 3-hoz (P6) képest, nem véletlenül tartották azt meg a laptopokhoz, illetve a Core2 is annak a továbbfejlesztett változata. Emellett alulmúlták az AMD K8-at is. Mire a Cedar Mill maggal gatyába rázták, már kint volt a Core2 is.
Amit én utáltam és utálok a mai napig benne, az a hűtés lefogatás.
Anno, hogy jó nem jó nem töprengtünk nekünk egy 486-os után jött ez a generáció. Váúúú életérzés a win95 után winXp. Hasított mint a reuma, ekkoriban kötötték az internetet. A 486-oson elég minimál játékok mentek ekkoriban szerintem rövidebb volt a "használhatósága" a gépeknek. Nagy volt a fejlődés. Most egy 10 éves i5 procival szinte bármi játszható akkor egy 10 éves proci max officera volt jó. Az, hogy ma azt mondjuk, hogy sz@r/jó volt. Akkor ez volt, voltak akkor is "balhék" pl ez a NetBrust. Olyan mint a mostani K Intel instabilitás.
Ment az élet tovább.
"A mai napig tüskés minden AMD proci"
Mint ahogy nem...
Aláírom, a hűtés lefogatást én is utáltam mert az még a könnyen letörhető füles megoldás volt aminél az LGA775 lábas lefogatója jobb azért, mert bár a lábak is törnek (Az Intel máig használja ezt a módszert) de nem olyan könnyen mint a füles hűtők fülei anno
Sőt, az is igaz hogy ha 2010-ben hangzott el a "10 éves processzor" kifejezés az selejt volt. De ha most hangzik el ugyanez a mondat, igen erős CPU-król van szó. A GTX 1070 egy 8 éves videokártya, ma is megállja a helyét (Igaz, hogy a ray tracing kilőve mert 2016-ban még nem volt ilyen)
A kérdést azért tettem fel mert retrospektív meglátásokra vagyok kíváncsi a platformmal kapcsolatban. Igen későn, 2014 és 2018 között fő számítógépként egy Celeron D 330 processzoros 1,5 GB DDR1 RAM-os RADEON 7000 videokártyás PC-t használtam. Akkor már nem volt a legjobb, de mostmár a legpehelysúlyúbb Linux is küszködne rajta
Irigylésre méltó hardverek lehettek anno főleg hogy P4 ami a csúcs volt. Ahhoz képest a Celeronok fasorban se voltak
Első valódi gépemben 478-as alaplap volt, ha jól emlékszem Celeron procival, ami talán 2,4GHZ-en pörgött. Akkoriban elég fasza gép volt, MX440-es videokártyával és talán 256MB RAM-mal. HAvero,, osztálytársak mindig hozzánk jártam gamelni.
Az viszont tény, hogy hamar elavult az egész konstrukció, talán 2-3 év után már abszolút fosnak számított. Ez nem feltétlen a hardverek hibája volt, egyszerűen csak iszonyatos gyorsan fejlődött a techinka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!