Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ha 64 bites pc-re 32 bites...

Ha 64 bites pc-re 32 bites operációs rendszert telepíül akkor a 32 bites progik használható rajta?

Figyelt kérdés
Csak bizonyos akarok lenni benne. Szerintem igen, aztért mert az op 32 bites, de hát ki tudja mióta van kvantunfizika azóta semmi sem biztos.

#alkimista #64/33
2024. jún. 11. 11:20
A kérdező szavazást indított:
Igen müködik
Nem működik
9 szavazat
 1/5 anonim ***** válasza:
94%

Igen.

Sőt ha 64 bites rendszert raksz rá, akkor is elmennek a 32 bites programok.

2024. jún. 11. 11:39
 2/5 A kérdező kommentje:

Faja, kezdettől fogva azt hittem, hogy 64 bites gépre nem lehet 32 bites operációs rendszert telepíteni.

A valóság meg az volt, hogy 32 bitesre nem lehet 64 bites operációs rendszert telepíteni.

Én meg csökönyösen elzarkóztam a 64 bites számítógéptől kezdetektől fogva, mert azt hittem, ahhoz nem jó a 32 bites operációs rendszerem. Nem is érdekelt a dolog csak mostanában rákényszerültem, mert alig van már 32 bites számítógép.

2024. jún. 11. 14:35
 3/5 anonim ***** válasza:
51%

Újba nehéz ügy a 32 bites oprendszer. Mert DDR4-be még volt 4GB modul (laptopba 2GB is), de DDR5 eleve 8GB-vel kezdődik (épített gépnél) és az elég cink lenne, ha nem tudná az összeset megcímezni újonan egy gép.

32 bitnél 4GB a maximum amit a rendszer használni tud, és ebbe bele tartozik a VRam is. Tehát, ha van egy 1GB videokártya akkor már csak 3GB van a rendszernek.

Praktikusabb emulátorral/Virtuális gép/dosbox-al futtatni a programokat új 64 bites oprendszeren. Ha nem retrózás a cél.

Én speciel ezt csinálom, ha valami régi programot/játékot akarok win10 64biten futtatni.

És a Ryzen 7 2700x/32GB ram/rx6600xt mindent visz mint a villám csuklóból. Amire 20 éve egy akkori erőművet kellett venni.

2024. jún. 11. 19:53
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

"Faja, kezdettől fogva azt hittem, hogy 64 bites gépre nem lehet 32 bites operációs rendszert telepíteni."

Nem szentírás, de általában a számítógépes rendszerek visszafelé kompatibilisek, tehát az újabb, modernebb technika meg szokott birkózni a régebbi dolgokkal is. 64 bites vasra általában fel lehet tenni 32, sőt, rendszerint még 16 bites rendszereket is. Egy 64 bites rendszer meg általában megbirkózik a 32 bites szoftverekkel is. Kivételek persze vannak, de ha nem nagyon extrém a helyzet, akkor ez általában így működik.

"A valóság meg az volt, hogy 32 bitesre nem lehet 64 bites operációs rendszert telepíteni."

Persze, hiszen egy 64 bites hardverben megvan minden, ami a 32 bitesen is, fordítva viszont ez nem igaz.

"Én meg csökönyösen elzarkóztam a 64 bites számítógéptől kezdetektől fogva, mert azt hittem, ahhoz nem jó a 32 bites operációs rendszerem. Nem is érdekelt a dolog csak mostanában rákényszerültem, mert alig van már 32 bites számítógép."

Alig van már?? Én már 10 éve is sem láttam az új PC-k között 32 bites modelleket.

Egyébként a tanulság: informálódj, mert van, hogy az ember ha nincs elég információja, másképp gondolja a dolgokat, mint ahogy azok valójában vannak.

2024. jún. 11. 22:57
 5/5 A kérdező kommentje:
#1 Azt hittem trollkodsz, de nem. Kipróbáltam és tényleg így van. Sötétben tartott gombaként éltem a számítástechnika területén.
2024. jún. 13. 12:47

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!