Be Quiet Dark Rock 5 Pro nem túl nehéz?
Nekem most be quiet pure loop 2 fx van de inkább szabadulnék a víztől. Igaz másfél centi híján kilógna a dark rock pro 4 és 5 is de nem baj :D majd úgyis házat akarok cserélni.
Akkor merjem megvenni? :D
Sajna azok az idők elmúltak amikor a kis pici gyári hűtő elég volt mindenre is.
Na, akkor érdemes pár dolgot tisztázni, mert úgy látom nálad nagy gondok vannak: a hőmérséklet és a hőmennyíség az nem ugyanaz a két dolog!!!
Ha a két tenyered közé kell szorítanod kihűlésig egy fél grammos 1000 fokos vasgolyót és egy két kilós 250 fokos vasgolyót akkor nem a melegebbnél fogod magad összecsokizni. Remélem nem kell magyaráznom miért.
A Ryzenek hőleadó felülete nagyon kicsi, az 5800X3D esetében 8x11 miliméternyi felöleten termeli a processzor a legtöbb hőt, ha játék alatt rendesen megküldöd akkor akár 90 wattot is bár játékok alatt ez igen ritka szerintem. Loptam egy képet a redditről(így rövidebb al ink), amin delidelt 5800X3D van, a jobb felső kisebb téglalap a 8 mag ami a hőt termeli:
Látható az IHS-en (kupakon) a forrasztás, azon a 8x11 miliméteres felületen kellene átvinni majd szétteríteni 50-80-100Wattnyi hőt ami fizikailag nem lehetséges léghűtéssel és AIOval. Ha delideled és direct-die hűtést alkalmazol chillerrel vagy kompresszorral akkor fogsz baromi jó értékeket elérni :)
Nem akarlak elszomorítani, de nekem 360-as vízhűtés van a Ryzen7-en és egy all-core renderrel simán 80 fok fölé megyek :D
Teljesen felesleges új hűtőt venned, a két kilós blokkal sem lesz hűvösebb, mivel nem tudod hatékonyabban kivonni a hőt a kupak alól.
Az FX-et lehet kazánozni, mert azok már fűtöttek rendesen de akkor mit mondanál egy új i9-re? 250-300Watt teljesítményfelvétel, amiket a 2 kilós hűtők is épp csak 100 fok alatt tartanak. A 61 fok a Ryzentől teljesen jó érték, ez egyáltalán nem kazán a mai normák szerint, hanem kifejezetten hűvös cucc. Eszedbe se jusson erre felrakni egy 40 000-res hűtőt, mert az ereidet felvágod amikor meglátod hogy legfeljebb 1 fokot nyertél :D
Visszatérve az elejére: nem mindegy hogy a procid úgy 61 fokos, hogy játék közben felvesz 60-80 Wattot vagy úgy 61 fokos, hogy felvesz 150 Wattot. Utóbbi hamarabb befűti a lakást :)
Fuu végre valaki keni vágja :D igazából attól is tartok hogy lekotlik a szivattyú az aio-ban stb. Ez életem első vizes hűtője. Bár az rgb - vel szívtam mert az alaplapi rgb header 4, míg a ventik csatija ugye argb így 3 pines szóval a diszkó fényt buktam :D
Egyébként emlékeim szerint egy 100mm-es kis zalman hűtővel 60-70 fok között volt a 8350.
Köszi a kimerítő választ am 👌🏻
20 ezer alatt jobb hűtőt kapsz...
Peerless assassin 120
vagy
Phantom spirit 120
(SE verzió is okés, csak annak kilóg a hőcső vége, ha ez számít neked esztétikailag esetleg. Ha itthon nincs, akkor amazon.de, kb +10€ a szállítás, egy héten belül megjön)
Bármilyen tesztet megnézel, a DRP5 alulteljesít. Főleg az új foglalatokon. Mind zaj, mind hőmérsékletek tekintetében. A thermalright valahogy az érintkező felület kiképzését találta el nagyon jól. Nagyon egyenletesen fekszik fel a hűtő a processzorra, és ezzel a többi gyártó egyszerűen nem tud mit kezdeni, nem tudják lemásolni, se semmi. 3-5 fok előnye van kb a thermalright hűtőknek a DRP5-höz képest. 30-40%-kal olcsóbban...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!