GIGABYTE H610M S2H V2 alaplap elég egy I5 14500 processzornak?
#7 Teljesen eggyet értek, működne ebben a lapban, de ha ki is akarja használni a prociban rejlő teljesítményt arra valami combosabbat vennék.
Én sem hajtom a sajátomat non-stop mint állat, de ha megkínálom melóval azért el várom, hogy bírja ameddig kell. Ha úgy el kezd számolni a proci melegszenek a dolgok. 😉
" viszont az nem túlzás egy kicsit, hogy csak I3 processzort bír el?"
Igazából nem túlzás és elbír mindent a lap, minden LGA1700-as procival gond nélkül megy csak 14400 felett alapbeállításokon semmi nem fogja hozni a max teljesítményt. Az olcsó lapokra olcsó VRM kerül, ez régen is így volt csak az idők során az i3-i7 közötti teljesítménykülönbség 35-45 Wattról akár 150+ Wattra is nőtt ami brutális növekedés.
Ha már csak játékra kell:
a játékok viszonylag kevés magot terhelnek, viszont szeretik a magas órajelet. A 14500 órajelei korrektek, 500MHzel képes az i5-13400/14400 fölé turbózni ami jelentős előny játékokban viszont alap beállításokon 65Wattból nem képes erre.
Itt egy "teszt" és ez ismeretlen csatorna, ismeretlen forrással tehát kéretik erősen fenntartásokkal kezelni, lehet hogy totális kamu az egész:
https://www.youtube.com/watch?v=R1lLrXFpma0
Mit érdemes figyelni a videón:
-az órajelek stabilan magasak, tehát ez minden esetben kikapcsolt tau time limittel megy azaz lehetőség van a folyamatos turbóra
-és a fogyasztást
A 14400 és a 14500 asszem ugyanazokat a P magokat kapta, amik ugyanazt tudják így az órajelkülönbség az megjelenik a fogyasztásban is: a 14500 20-40Wattal többet fogyaszt játék közben, mint a 14400 és a magas órajelekhez 80-140 Watt közötti fogyasztás társul.
A 65Wattos processzor játék közben simán bekér 110 Wattot ( ahogy írták ez egy átcimkézett 13600), miközben papíron 65 Wattos. Lehet lockolni 65Wattra és akkor nem jelent problémát az alaplapra, de akkor nem is fogsz 4,6GHz-es órajelet látni játék közben. A videón az is látszik, hogy a 14400F számára sem elég a 65Watt, 65 Wattra limitálva a 14500 garantáltan lassabb lesz mint a videón látható turbo time limit nélküli 14400F. Ha nem limitálod akkor jön a fekete leves. A linkelt Tom's Hardware tesztben is ott a lényeges infó:
"These are peak values, and once the turbo boost window closes, the clocks and voltage drop, and power use is in line with intel specs."
A 28/56 másodperc turbó után beesik a proci PL1-re, csak akkor oda a teljesítmény is. Ha már H610 teszt nincs, ollóztam egy képet a HUB B660 tesztjéből, itt Giga B660M D3H van amin a VRM majdnem ugyanaz, mint a H610-en:
Ez standard PL1/PL2 beállítás, tehát a 12600K 125Watton megy és jól látható, hogy itt is jelentős teljesítményvesztés van más 125Wattra állított lapokhoz képest, te pedig olyan procival használnád ami játék közben bekér 125Watt felett is.
Ami túlzás van a fent leírtakban, hogy ez komolyabb videókártya esetében áll fent és ha nem RTX4090 van mellette akkor a processzorterhelés sem lesz ekkora, de a 65 Wattba akkor sem fog beleférni ha az E magokat kikapcsolod. A 12400 és a 13400F ( utóbbi E magok nélkül ) azok a procik, amik játék közben is gond nélkül beleférnek a 65 Wattba, viszont ott az órajel 12%-kal alacsonyabb is.
Ha a 14500 mellé raksz egy komolyabb kártyát akkor ez a lap kevés lesz mellé.
Elèg lenne nekem I5 14400 is csak a gond az, hogy az I5 14500 már egy lockolt a 14600K lett, az biztos ami ugyanaz mint a 13600K. Úgy tudom viszont a 14100 és 14400 még mindig a 12100 és 12600 utódjai csak magasabb órajelekkel olyanok mint a 13. Generációs I5 procik voltak.
A 12600K és 13600K közötti teljesítmény különbség nem tudom mennyi mert az egyik videóban amit láttam 5% volt a testing games videójában, egy másik videóban pedig 20%. A 13400F teljesítménye meg 12600K körül van. Ez az egyik, a másik meg az, hogy a 14500 több processzor magot tartalmaz és magasabb órajeleken is megy.
Nem érzem feltétlenül úgy, hogy 65w tdp értékig lekellene korlátoznom a max tdp-t. Úgy tudom vannak olyan alaplapok amivel biosban 5w-ként belehet állítani azt, hogy mennyit fogyaszthat a processzor. De lehet, hogy H610 lapon nincs ilyen lehetőség. De 105-110w is lehetne akkor a max tdp. De lehet ígyis veszítene egy kicsit az órajelből
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!