Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Zeneszerzéshez (Cubase 11)...

Zeneszerzéshez (Cubase 11) I9-es, vagy M1-es Macbookot vegyek ?

Figyelt kérdés
Nem igazán ismerem a Macbookokat, viszont szükségem van az asztali pc mellé egy Macbookra a produktivitás növeléséhez, de nem tudom, hogy pl az integritás és terhelés szempontjaból, a 2019-es MacBook prot, vagy 2020-as M1-es MacBook Airt vegyem. 16 gb RAM alá nem adok, az a minimum amire szükségem van . Melyik macbookot ajánlanátok inkább ?

2024. máj. 20. 16:29
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Az Apple Silicon lesz a jobb, de ha teheted, újabbat is nézz! Gyorsabb és időtállóbb, mert egy tokban van minden, sokkal gyorsabban kommunikál. Persze az időtállósághoz azért tartozik egy lábjegyzet: ne a rendszer SSD-n legyen mindig az aktuális munka, akármennyire is nagy a kísértés! :)
2024. máj. 20. 16:49
 2/15 anonim ***** válasza:
1: a lábjegyzeted egy az SSD-k hőskorában szerzett, életed végéig elkísérő traumából ered? :) Bár az Apple nem részletezi, de ma már a kis SSD-k is petabyte nagyságrendű élettartammal bírnak, és a (direkt stressztesztelést kivéve szinte előidézhetetlen) hibamódjaik is barátságosabbak.
2024. máj. 20. 21:20
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
Már mindenképp M1 legalább. A minimum 16 giga RAM is jó döntés. Ha esetleg M2-es gépet vennél, figyelj arra, hogy az SSD legalább 512GB legyen, mert a 256-os lassabb, csak egy NAND chip van kettő helyett.
2024. máj. 20. 23:18
 4/15 anonim ***** válasza:
#2 Egyet is értek veled, meg nem is: egy sosem elég nagy rendszerpartíción a szabad helynek kell elviselnie a soksávos felvételeid sok takeből és consolidation/bounce/render workflow sajátosságokból kitevődő napi nem kevés giga írás-törlés macerát. Főleg miután rájössz, hogy 96k-n, feltétlenül a monót is sztereóban (köszi Ableton), 32 bit floating pointként egyszerűbb az élet, és az a kis túldizájnolt izé meg csak "bírgya". Ha nagyon belelendülsz, azért nem olyan nehéz belelökni egy fél élettartamot. Aztán amikor családban marad rendszerpartícióra filmtöltögetős cuccnak, jön a hupszi. Nyilván nem ez az átlag use case, de még mindig meg kell említeni, hogy inkább legyen hely, inkább ne használjuk volatilis adatok tárolására.
2024. máj. 21. 17:53
 5/15 anonim ***** válasza:

4: Szerintem alábecsülöd, hogy milyen sok egy petabyte. Tudod, hogy mennyi az éves SSD written forgalmad, vagy csak tippeled? Ha valaki fél, hogy túlhasználja, az ne rögtön azzal kezdje, hogy a külső drive-ját használja a napi aktív melóra, hanem:

`brew install smartmontools`, és figyelje pár hétig a `sudo smartctl -a /dev/disk0` alakulását. Aztán ha tényleg olyan brutális mennyiséget ír, ami a gép élettartama alatt kiütné az SSD kapacitásának többezerszeresét, akkor jogos, használjon állandó jelleggel bekötött külső SSD-t. De a számok ismerete nélkül előre ezen aggódni elég zacskóban tartott távirányító vibe nekem.

Ami meg "a szabad helynek kell elviselnie a soksávos [...] kitevődő napi nem kevés giga írás-törlés macerát" dolgot illeti: értelemszerűen mindent a szabad helynek kell elviselnie, de ha arra gondolsz, hogy ez az SSD-nek egy adott, "általában szabad" részét fárasztaná, az a modern wear levelling driverek korában már rég nincs így. Egy SSD-t ma már nem lehet úgy tönkretenni, mint régen, hogy 95%-ig tele van és a maradék 5%-ot használja halálra az ember, mert a felhasználó (sőt, az oprendszer!) elől rejtve rotálódnak a szabad blokkok.

2024. máj. 22. 10:00
 6/15 anonim ***** válasza:
A konkrét esetben beszélhetünk-e petabyte nagyságrendű élettartamról? Egy majdnem tele driveon szerinted mennyire gazdaságos a wear leveling miatti sebességcsökkenéssel dolgozva várni a csodát a foglalt szektorok csereberéjétől?
2024. máj. 22. 14:50
 7/15 anonim ***** válasza:
6: Ha ennyire érdekel az SSD-k belső világa, olvass róluk részletesebben ahelyett hogy nem létező problémákkal aggasztod magad. A wear leveling láthatatlan számodra, a busz túloldalán, az SSD-n belül történik holtidőben, optimalizáltan. Semmilyen hatása nincs a sebességre, nem a buszon csordogáló I/O-val versenyez, és nem úgy működik, ahogy elképzeled.
2024. máj. 22. 17:05
 8/15 anonim ***** válasza:
Tudom, miről beszélsz, de ettől még nem méretezik többszörösen túl az elérési időket meg a párhuzamosan futó tényleges műveletek mennyisége miatti sebességzuhanást. Pont hogy nem benchmark körülményekre utalok, hanem pl mikor az eggyel kisebb (tehát fele) SSD mérettel vásárolt almádon rajtaütésszerűen videót szerkesztgetsz, aztán kiderül, hogy még a számok se voltak igazak, aztán nézegetheted a beforrasztott driveot meg a pénztárcád alját. Tényleges használatról beszélünk, nem böngészgetésbe fulladó munkaidőről.
2024. máj. 22. 20:42
 9/15 anonim ***** válasza:
Ne projektálj :) Sejtettem amúgy, hogy ez a külső munkadrive-ozás "jaj mi lesz velem, ha" jellegű anyagi parából ered, de nyugodj meg, nem hullanak a macbook SSD-k, pedig nem te vagy az egyetlen, aki IO-heavy munkára veszi, sőt, ez a norma.
2024. máj. 22. 21:59
 10/15 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy mást tartunk előnyösnek munkára, előttem is egy 2013-as procira épülő, saját építésű konfig van, amikor zenélgetek, és még a szoftverek frissítgetésével is konzervatív vagyok rajta. Ha igásbarom módban használnám, akkor biztos, hogy nem lenne megengedhető ilyesmi, hogy beforrasztott alkatrész élettartam limites legyen, főleg nem úgy, hogy az azóta eltelt idő alatt rendesen meg is tölti a rendszer meg az eszközeim. Itt jegyezném meg, hogy semmi élettartam adatot nem találtam az Apple beépített SSD-iről.
2024. máj. 22. 22:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!