Mi történt a processzor hőmérsékletével?
Ma új vga került a gépemben (4060 super) viszont egy nagyon furcsa dolog történt.
A gép többi része már 1 éve meg volt így kitapasztaltam mi hogyan megy.
B550 lap, ryzen 5700x rajta egy bequiet dark rock pro 4 nem rég pasztázva, tuning vagy ilyenek nem voltak soha.
Korábban a proci hőfokok netezés közben 40, játék közben 50-60 fok között mozgott.
De ma bekerül az új vga és valami történt.
Mikor beraktam és indítottam, a gép a bios képernyővel fogadott hogy új proci került a gépbe, lehet setupolni.
Mondom wtf??? Mindegy, tovább
mentem és minden tökéletesen működött.
Viszont amikor rápróbáltam pár játékra azt vettem észre hogy a proci betöltéskor 80 fokra is felmegy és átlagban is ilyen 70 fok körül van.
Utána futtattam egy cinebench r23-at ahol korábban betonstabil 71 foknál soha nem ment feljebb 100% durva terhelés alatt.
Viszont az új vga óta már inkább 77-80 fok körül mozog. Ha csak az asztalon vagyok akkor is 45-50 fokon megy.
Még is mi történt? Mert ilyet még nem láttam. Totál lelombozott az egész kártya csere.
Ha kétszer annyi hőt termel egy gpu, szerinted milyen irányokba terjed?
Létezik olyan hogy környezeti hőmérséklet.
Amíg nem éri el a 95 fokot, nem kell aggódnod.
De cinebech alatt a gpu 40 fokos, ott nem terheli semmi, direkt azért próbáltam azzal ahol csak a proci pörög.
A régi kártyám egy 1070ti volt és az is szeretett 70 fokon menni, de a proci még se melegedett tőle.
"de a proci még se melegedett tőle."
A nagy kérdés: mennyivel többet kell a procinak az RTX4060 Super alá bedolgoznia? Játék és beállítás függvényében az új videókártya 50-80%-kal több FPS-t okád ki magából, ami gyakorlatilag kétszer akkora processzorterhelést jelent és mivel a játékok viszonylag kevés magot terhelnek, azokat a magokat az új kártya meghajtja tisztességesen. Ez teljesen normális :)
Ha cinebench alatt betonstabil 71 fokon megy akkor ott valami nem jó. Cinebench alatt még DRP-val is 80 fokon kellene mennie, hány pontot hoz neked egy allcore cinebench R23?
Szerintem a te esetedben az történt, hogy a videókártya cserénél elveszett a táp ( lehet genge az elem ) és a BIOS ezért írta a procicserét valamint visszaált alaphelyzetbe. Ha nem állítottál át semmit/nem jól lőtted be a PBO-t, akkor nem kizárt, hogy a BIOS feleslegesen túlfeszeli a procit és ezért meleg alapon is a proci.
Az sem mindegy melyik adatot monitorozod - bár ha ugyanazt mint eddig akkor ennek kb konstansnak kellene lennie - mert nálam a CPU, CPU die és a CPU CCD között van 8 fok szórás a HWInfóban ( ma a max értékeket nézem ).
Az, hogy játék közben jobban melegszik az teljesen normális,jobban is terheled az új kártyával a procit, az egy CCD-s Ryzeneket kifejezetten nehéz hűvösen tartani ( én all core max terheléssel, PBO-val simán elküldöm 84 fokig a 3700X-et 360-as AIOval ).
Lőjj egy HWinfo screenshotot vagy dobd fel a Ryzen Mastert és nézz utána a feszültségeknek, órajeleknek, energiasémának, bios beállításoknak. Sztem a bios reset miatt szálltak el hőfokok.
Cinebench alatt 15000 pontot ment, és azt elhiheted hogy 71 fok fölé soha nem ment. Ezért is fura amit most történt.
A biosban minden ugyan úgy van mint előtte, semmi nem változott. Olyan 1.180v-t kap mert vissza lett véve. Fogyasztásban max terhelésen 115watt.
Holnap rakok fel képet.
"Fogyasztásban max terhelésen 115watt"
A Ryzen 7 5700X default PPTje 88Watt.
17:30-tól: 63.6W fogyasztás. Ott valami nagyon nem alap beállítás van.
Default TDP: 65W
Az én 5600X-em is simán megeszik ~110W-ot maxra húzott PBO-val, de magonként van undervolt, illetve globálisan -0.1V.
Cinebench alatt simán üti a 78°C-ot, és 4,65GHz-re boostol. SilentiumPC Fortis 3 hűtővel (Dark Rock Pro 3 teljesítmény).
Ryzen 5000-es széria elég "forró".
Egyedül a pbo van bekapcsolva, meg az asus boost de semmi más tuning nincsen. Az offset voltage is mínuszolva van.
Alap órajelen 3.6ghz a maximum 4.65ghz ami a gyári érték.
És mint mondtam a kártya berakása előtt olyan "hideg" volt mint a jég. És utána se változott semmi a biosban. Tudom milyen ha alapra visszaáll mert pld a ventilátor beallítások is elvesznek olyankor. De most semmi ilyen nem volt.
Elkezdtem kísérletezni és mindent visszaraktam alapra, a volt részt autora a pbo-t és asus performanceot kikapcsoltam.
Ezután csak 77 wattot fogyasztott cinebechben és 57-58 fokon, viszont csak 3.8ghz-en ment.
Visszakapcsoltam a pbo-t akkor már 91wattra felment, 64 fokkal és 4.2ghz-el.
Utána visszakapcsoltam a pbo fmax-ot is és akkor már 96 watton működött 4.525 ghz-en 67-68 fokon. Viszont így már csak 14200 pontot ment a korábbi 15000 helyett.
Majd jött az asus enhanced ami látszólag gyilkolja a gépet, mert akkor már 115-120 wattot zabált és 75-78 fokos volt, és 4.65ghz.
Csak azt nem értem hogy ez az asus dolog több mint 1 éve be volt kapcsolva, mindig is 115 watt körül fogyasztott cinebechben de még se volt ilyen meleg mióta bekerült a vga.
De most már elengedem a dolgot, és hagyom úgy ahogy a legutolsó stabil módba ment, asus enhanced nélkül, az offset voltage rész is auton van hagyva.
Itt a kép hogy mi lett a végleges eredmény.
Tegnap nem volt időm.
Szóval Asus alaplap... Az ASUS ész nélkül túlfeszeli a procikat ( az én X570-es lapom is ilyen ).
Alap beállítások mellett, ha a Windowsban is be van nyomva a teljesítménycentrikus energiaprofil akkor el kell mennie 88Wattig. Nekem nem rémlik, hogy a PBI kitolná a teljesítménykeretet, de lehet rosszul emlékszem. A PBO-s 91Watt az hibahatáron belül van kb.
Az Asus tuning funkciója az a kazán üzemmód, felejtős.
Az igazán jó megoldás a PBO, némi minusz a curve optimiserben és némi negatív offset a Vcorenál a biosban bár ezek leginkább az all-core teljesítménynél segítenek sokat. Játékok alatt nincs minden mag leterhelve, ott ezek a hőfokok, órajel és fogyasztás teljesen korrekt.
Lehet hangolgatni, de egy nap rámegy :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!