Informatikusok / infoguruk / függők ti hány féle oprendszert és gépet használtok egy helyen egy szabadnapotokon vagy a munkahelyen? Úgyértem, reggel amikor felkeltek, hány rendszerbe "kell belépni"?
Egy gépen van "minden" vagy célnak megfelelően külön gépek vannak mondjuk multimédiára, programozásra, játékra, netre stb?
Tv, okostelefon, laptop, vagy asztali hardver?
A munkahelyemen van egy Windows-os gépem, hivatalosan az a munkaeszközöm, de van egy Linuxos gépem is, azt magamnak raktam össze.
Otthon van egy asztali gépem, egy laptopom, egy kicsi barebone gépem, és egy Raspberry Pi, mindegyik Linuxos. Igazából a Raspberry-n dolgozom a legtöbbet, azon vannak a webes projektjeim és az online tárhelyem, amiket így el tudok érni bárhonnan. A céges gépről, az otthoni gépeimről és a telefonomról is fel tudok csatlakozni rá, így keresztbe-kasul tudok másolni rá bármit. Rá van dugva egy 1TB-os HDD, azon pedig backupok, és a külvilág számára elérhető mappa van.
Úgy a célnak megfelelően nincsenek különválasztva a gépeim, mindegyiken csinálok mindent.
1 asztali gép - Linux Mint
1 laptop - Linux Mint
1 épített NAS - OpenMediaVault
1 DNS szűrő - Debian
1 média center - LibrELEC
Nem kell mindegyikbe minden nap belépni. A NAS és a DNS szűrő nin-stop megy, a hálózati meghajtók felcsatolása automatikus.
Sokba..
Otthon van 8 éles, 4-6 teszt rendszer (nem mindennap kell persze tutujgatni).
Melóban több száz, de naponta 5-10 eszköznél többet nem kell bántani általában. Zömében Linuxok, néhány Windows és hálózati eszközök (switch-ek, router-ek), és egyéb egzotikus vackok. Korábban kellett dolgozni UNIX-okon is (AIX, Solaris, IRIX), de az mára már kikopott.
Laptopról dolgozom szinte kizárólag, ha szórakozni/"tartalomfogyasztani" kell, arra alapvetően konzolt használok (Series S), mobilon kb. csak telefonálok, tablet-et meg nagyon ritkán használok (ha nem vagyok otthon, nyaralok, ilyesmi).
Csak interaktív felhasználásra:
Céges MBP, saját desktop és laptop (Linux)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!