Vajon ez tényleg ennyire gyenge notebook volt vagy valami baja volt, merjek ezek után Lenovo notebookot venni?
Vettem még 2018-ban egy Lenovo Ideapad 320 80XV00UPHV tipusú laptopot:
Pár hónapig nem is volt vele gond, még játszani is tudtam vele ( NFS Most Wanted, és NFS Most Wanted 2012 ) Aztán elkezdett lassulni. 3 hónap után ujra kellett telepítenem a windowst mert annyira lassú volt. Hiába pasztáztam ujra és portalanítottam. Ezek után már csak néhány hónapot bírt és bővítenem kellett benne a ramot 8 GB-ra, és vettem bele egy SSD-t is. Mára odajutott hogy még ssd-vel is szinte használhatatlanul lassú. Több mint 5 perc kell ahoz is hogy egyáltalán bekapcsoljon, aztán legalább ennyi idő hogy elkezdhessek neten böngészni. Két évet bírtam vele, vennem kellett egy másikat ( Asus Vivobook 15 X512DA-BQ931 ). Azóta anyukám használja mikor tudja. Most azon gondolkozom veszek egy másikat valamikor, viszont amiket nézegettem vannak köztük lenovok is ( max 250e ft-ig ). De viszont félek tőlük. Félek hogy úgy járok mint az előző Lenovoval, ha Lenovo-t veszek. Bár tudom azt hogy hogy az eleve nem volt valami erős tipus, de akkor is bennem van a félsz. Igaz eleve csak 80 ezerbe került.
Ez egy korabeli alsó kategóriás gép volt. Már akkor is kellemetlenül lassú volt, amikor kiadták.
Ha most egy hashnálható gépet akarsz venni akkor ryzen 5300U vagy magasabb számozású; intel 1215U vagy magasabb számozású.
IPS kijelző legyen
Magyar bill-re figyelj, ha neked fontos.
8-16GB RAM, 250-500GB SSD.
Ez kb 150 ezer környékén van.
Ha olcsóbban kell, 100 alatt, akkor nagyon minimum 8250U, vagy magasabb számozású intel procis gépeket nézz.
Ezzel a régi géppel nem igazán.leheg mit kezdeni amúgy. Még evy utolsó leheletként evy linuxot rá kéne próbálni. Mint leginkább.
De vannak kifejezetten minimál gépigényes linux kiadások is, de alapvetően nem a rendszer az, amihez gyenge egy ilyen gép, hanem a mai weboldalak, videoformátumok
Ja, és hiába 2016-os a procija, de gyengébb, mint a ~2009-es alsó kategóriás procik. Tehát anyira gyenge ez a géped.
Márka amúgy meg nem számít. A típus számít.
Hát, amiket nézegettem azokban ezek a cpu-k vannak:
AMD Ryzen 5-7520U
AMD Ryzen 5 5500U
AMD Ryzen 7 5700U
Intel Core i3 1215U
Intel Core i5-1235U
Itt választhatsz más márkát is a Lenovo-n kívül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!