Raspberry Pi időnként nem indul, miért?
Raspberry Pi időnként nem indul.
Nem tudom mit ír ki, nincs HDMI monitorom, hálózaton keresztül használom, ssh segítségével lépve be rá.
Amikor azt tapasztalom: "nem indul" azt jelenti, hogy bekapcsolom, de nem lehet elérni hálózaton keresztül. Mármint az adaptert tartalmazó elosztót ki-be kapcsolom, mert kapcsolóval nem rendelkezik.
Ismételt ki-bekapcsolás és minden jó.
Raspbian fut rajta, a Micro-SD kártya hibátlan.
Sajnos ennyi információból nehéz lesz segíteni.
Először is jó lenne tudni, melyik Raspberry-változatról (3/4/5/...) van szó.
Másrészt azt lenne érdemes kideríteni, hogy hol akad el.
Ha a Linux (oké, hogy raspbian, de melyik verzió?) elindul rajta, akkor esetleg a naplóállományok (dmesg, /var/log/ könyvtárban levő fájlok, journalctl) tudnak támpontot adni.
Ha a Linux nem indul el rajta, akkor viszont monitort kell rácsatlakoztatni, hogy láthatóak legyenek a rendszerindulás üzenetei.
Raspberry Pi 4B
A Debian Linux Arm-változata fut a Raspberry Pi-n, a legfrissebb Stable van most rajta (12.4), de verzió-függetlenül is csinálta már ezt régebben.
Dmesg csak az aktuális indulást mutatja, a syslog és hasonlókra nincs ötletem hogyan nézzem át.
Az lenne a legjobb, ha az indulásokat direkt loggoltatni lehetne egy fájlba.
"Dmesg csak az aktuális indulást mutatja, a syslog és hasonlókra nincs ötletem hogyan nézzem át."
Ezért írtam a /var/log mappát, ott vannak még naplók.
Illetve újabb, systemd-s rendszereken ott a journalctl:
journalctl --list-boots parancs segítségével kilistázhatod at összes rendszerindítási folyamatot, journalctl -b -<szám> (ahol a <szám> az adott rendszerindulási folyamat száma) meg kilistázhatod a neked tetsző naplót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!