Szerintetek megér egy 8/64gb raspberry pi 4 60.000 forintot?
Szerintetek az alább linkelt raspberry pi megérné? Otthoni szervernek használnám, illetve a linuxos szerver tudásomat szeretném vele fejleszteni.
Filmek, egyszerűbb alkalmazások (pl. discord botok), ilyesmikre használnám.
link:
(ha esetleg a link lehalna a jövőben, kontextusként itt vannak a specek)
ram: 8gb
microsd kártya amit kapnék mellé: SanDisk 64GB microSD Extreme
raspberry pi generáció: 4
+ egy ház egy ventilátorral
Ez a "megéri-e?" mindig olyan kérdés, amire nincs egzakt válasz. Neked megéri? Megér ennyit, hogy a céljaidat megvalósítsd?
Mondjuk nekem ez már egy kicsit sok lenne. Van egy Pi 3-as házi fájl- és adatbázisszerverként, ezt évekkel ezelőtt vettem 20 ezer körüli összegért. Meg van egy Pi400-asom, amit kitben vettem 2 éve, 40 ezerért. (Maga a gép 30 ezerbe került.) Egyiknél sem vacilláltam, hogy megvegyem-e. A Pi3 praktikus célokat szolgál, a 400-at meg részben puszta kíváncsiságból vettem, nekem elég szimpatikus koncepció. Eészben pedig mert egy kis fogyasztású, praktikus, kis helyigényű gép, ami bizonyos körülmények között még az asztali PC-met is helyettesítheti. No, azért távolról sem teljes mértékben, de csak egy példa: én azért elővigyázatosságból nagyobb nyári viharoknál ki szoktam húzni a gépet. Ment már tönkre routerem villámcsapástól, és két barátom is van, akiknek a gépét tönkretette egy-egy villámcsapás. Szóval azért van némi kockázata olyankor számítógépezni. Na, olyankor veszem elő a Raspberryt. Nem mondom, hogy ez ne mehetne tönkre (nem tudom, az adaptere mennyire képes megfogni pl. egy villámcsapás okozta túlfeszültséget), de inkább egy 30 ezres hobbicucc menjen tönkre, mint a 150 ezres gépem. Amúgy meg alap dolgokra tök jó. Eleve Linuxot használok, szóval ez cseppet sem volt furcsa, kicsit ugyan kellett rajta mókolni, hogy rendesen le tudja a Youtube videókat játszani, de most már az is megy, tudok rajta Facebookozni, szöveget szerkeszteni, táblázatot kezelni, igazából mindent, amihez nem kell egy "erőgép".
Én egyáltalán nem sajnáltam rá a pénzt. Viszont a 8 GB-os Pi4-et egy kicsit ÉN túlzásnak érzem. Ha utánamdobnának egyet ingyen, nem hajítanám vissza, de egyelőre bőven jól megvagyok a Pi 3-mal, meg a 400-zal. Nem érzem azt, hogy memóriaszűkében lennék.
Szerintem nem éri meg.
Hasonló célra 40 ezres használt laptopokat szoktam venni.
Főleg ha van torrent, akkor ezerszer jobb egy 12V normál HDD hellyel rendelkező x86 gép.
Persze nem fogyasztásban, de 10 alatt sem biztos, hogy megtérül a pi, annyival drágább.
4. gen 2 magos gépeket 8-16 gb rammal már 25 ezer körül megkapsz.
35 ezer forintnyi áramot kéne megspórolnod a pi-vel 😃
Nem reális...
Igen megéri, mert manapság ez egy reális ár.
Főleg, ha a cél amire használni akarod, ezt az eszközt kívánja.
Az alacsony fogyasztása miatt, nincs olyan olcsó PC amivel helyettesíteni lehetne!
#5 Telefon :)
Mééééééééééég kevesebbet fogyasz és ráadásul még akkus is :)
Ráhalyintasz egy linuxot és voálá kész a mozgatható zsebben elférő egyébként bivaj szerver :D
Maga az ár egész korrekt
Ha külön-kölün akarnád őket megenni kb. ugyenennyibe jönne ki
Esetleg hardveraprón lehet használt darabokat nézegetni
De meg van a maga varázsa, hogy újonnan nyitod ki :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!