Hogyan kell kiválasztani a megfelelő tápegységet egy számítógéphez?
Milyen proci milyen kártyával és mi lesz a csere?
Úgy könnyebb bármit is mondani.
Mert egy gtx1060 helyett veszel egy "erős" Rtx4060-at. Az nem fogyaszt többet.
Hatásfokra miért kéne odafigyelni? Az a legkisebb tényező.
Felvesz x watott a konnektorból és abból mennyit hasznosít, kb. ennyi a lényege.
Van Tier List és azt kell követni:
Összeszámolod a VGA és a CPU fogyasztását, a valósat amiket olvasol tesztekben, az már jó közelítést ad.(Peak számít, mégha ritkán is éri el együttesen a 2 hardver a maximális fogyasztását akkor is)
A hatásfokról még egy utolsó dolog: 50%-os terhelésen a legjobb mindig. De ez sem igazán állja meg a helyét, mert ha valaki nem bányászgépet üzemeltet kétlem, hogy mindig peak-n menne a fogyasztás. Szóval én ezt a tényezőt ezért is hagynám, mert úgy sem számottevő.(változó a fogyasztás, más ha egy Prime95 + Furmark fut együtt, ahogy egy CS:2-nél és egy Alan Wake 2-nél stb.)
Amúgy vakon Seasonic B12 BC-t szoktuk javasolni, ha moduláris kell akkor érdemes feljebb nézni a Corsair RMX-re vagy Chieftronic PowerPlay-re.
Ha nincs olyan nagy árkülönbség akkor azért érdemes nagyobbat választani ha belefér a keretbe a táp pl én gyakran szoktam ajánlani kis gépekhez a Seasonic B12 750W tápot mert nem sokkal drágább az 550W főleg a 650W verziónál és a legjobb a kategóriájában a G12 650W pedig ugyanannyiba kerűl lényegében ugyanaz a G12 mint a B12 koppra csak az ugye Gold. Ami amúgy csak annyit befolyásol, hogy 12 hónap 1 év alatt összegyűlt villanyszámla laza 1-2 ezerrel lesz olcsóbb. Ezért is nem nagyon szoktam a G12-es tápokat ajánlani pl. De viszont van olyan amiből én is szeretek kisebbet ajánlani ha új generációs videokártyával szerel az ember az pedig az ATX 3.0 csatlakozású tápok azokból megéri egy 550-650W modellt venni szerintem egy B12 750W vagy Chieftec Powerplay helyéte is. Mert igaz, hogy a kigyulladásos eseteken már javítottak. De elvileg az átalakítós dologgal még mindig akad elég gond.
De egyébként egy Seasonic B12 550W mellé is simán tehetsz még egy RTX 4070 Ti, RX 7900 GRE fogyasztású vgat. 700-750W pedig elbír egy 7900 XTX-el de neccesen még egy RTX 4090 is rá bízható. 600-650W tápok esetén pedig 7900 XT, RTX 4080 a csúcs.
Egyébként Psu Tier List alapján érdemes választani minimum Tier C vagy D. De inkább Tier B és felette
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!