Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ha egy merevlemez kerepel, és...

Ha egy merevlemez kerepel, és nagyon hangos lesz azt mi, és melyik alkatrésze okozza és miért?

Figyelt kérdés

Van egy lemezem az ezt csinálja, de a HDSentinel szerint semmi baja.

Itt egy kép a tesztről:

[link]

2023. nov. 19. 16:32
 1/7 anonim ***** válasza:

Egy HDD ben 2 dolog mozog, az egyik, hogy a lemez pörög. Ez önmagában adhat ki hangot. A másik az olvasófej, az meg a lemez felett mozog, ahogy olvassa az adatokat. Illetve ha leparkol, azaz kimegy a lemezről, az is ad bizonyos hangokat.

Ha "kerepel", az általában az olvasófejtől van, amikor mondjuk töredezett a HDD, és sokszor mozog. Vagy sok dolgot olvas/ír, és azért.

Megnézném például a SMART-ban a "Seek Error Rate"-ot, mert az mutatja, hogy a fej pozicionálásban problémák vannak. Esetleg a "Raw Read Error Rate"-ot.

A lemez felülete lehet hibátlan attól, hogy mechanikai problémák vannak.

De ha a hőmérséklet magas, akkor van egy adott hőtágulás, nem ott van az adat, ahol gondolja, és attól is kerreghet.

2023. nov. 19. 20:01
 2/7 A kérdező kommentje:

Szia. Egy teljes kép a SMART adatokról. Ez alapján mit tudsz nekem mondani róla?

[link]

Jelenleg 28 fokos, délután csináltam egy felület teszt ott jóval fentebb ment. Mennyire bánjak vele elővigyázatosan? Mármint mennyire kell attól tartanom hogy egy reggel majd nem indul/olvasódik be?

2023. nov. 19. 20:26
 3/7 anonim ***** válasza:

Ez WD vinyó? Hát egyik érték sem az alapértéken van. Még ok nak mondja, de ilyen értékekre azért csinálnék mentést a fontos dolgokról. Jó lenne tudni, romlik e, mert ez egy pillanatkép. De azért az látszik, hogy már elmozdultak a normalizált értékek is.

Szerintem biztonsági mentés, és ha sárga/piros lesz 1-2 érték, akkor csere.

Milyen régi a vinyó?

2023. nov. 19. 20:38
 4/7 A kérdező kommentje:

Seagate st1000lm035-1rk172

2018 márciusi és 991 nap üzemidő illet 8517 indulás/leállás van benne

2023. nov. 19. 20:55
 5/7 A kérdező kommentje:

Illetve most nézem hogy a smart adatoknál még találtam egy ilyen részt, ezt nemtudom miért de nem tettem rá az előbbi képre:

[link]

2023. nov. 19. 20:57
 6/7 anonim ***** válasza:

Seagate nél más a raw adat, mint wd nél, de felteszem itt sem annyira jó, hogy növekszik.

Biztonsági menteni nem árt azért. Nem gondolnám, hogy az előtt meghalna, mielőtt a smart warningot dobna, legalábbis nem ettől, de 5+ éves vinyóknál ez benne van a pakliban.

Sajnos ez csak azt mutatja, hogy nincs minden rendben, de azt nem mondja, hogy még 2 évig megy vagy 2 hétig. Főleg, hogy kerreg is.

Szerintem ments róla minden fontosat, ha erről bootolsz, akkor csinálj win telepítő usb-t, ha nincs, meg összeszedném, miket kell újrarakni.

Mást nem nagyon tudsz, láttam már példát, hogy ilyen hibák után még ment több, mint 1 évet. Figyeld gyakrabban, mikor lesz warning a smart ban, és ne ezen tárold a legfontosabb dolgaidat.

2023. nov. 19. 21:13
 7/7 A kérdező kommentje:
Rendben köszönöm. A rendszer az ssd-ről megy, ez csak rá van kötve a laptopra külső házban. Filmek meg minden apróság van rajta. Illetve biztonsági másolatot már csináltam azokról amik rajta vannak és kellenek még.
2023. nov. 19. 21:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!