Ha egy merevlemez kerepel, és nagyon hangos lesz azt mi, és melyik alkatrésze okozza és miért?
Van egy lemezem az ezt csinálja, de a HDSentinel szerint semmi baja.
Itt egy kép a tesztről:
Egy HDD ben 2 dolog mozog, az egyik, hogy a lemez pörög. Ez önmagában adhat ki hangot. A másik az olvasófej, az meg a lemez felett mozog, ahogy olvassa az adatokat. Illetve ha leparkol, azaz kimegy a lemezről, az is ad bizonyos hangokat.
Ha "kerepel", az általában az olvasófejtől van, amikor mondjuk töredezett a HDD, és sokszor mozog. Vagy sok dolgot olvas/ír, és azért.
Megnézném például a SMART-ban a "Seek Error Rate"-ot, mert az mutatja, hogy a fej pozicionálásban problémák vannak. Esetleg a "Raw Read Error Rate"-ot.
A lemez felülete lehet hibátlan attól, hogy mechanikai problémák vannak.
De ha a hőmérséklet magas, akkor van egy adott hőtágulás, nem ott van az adat, ahol gondolja, és attól is kerreghet.
Szia. Egy teljes kép a SMART adatokról. Ez alapján mit tudsz nekem mondani róla?
Jelenleg 28 fokos, délután csináltam egy felület teszt ott jóval fentebb ment. Mennyire bánjak vele elővigyázatosan? Mármint mennyire kell attól tartanom hogy egy reggel majd nem indul/olvasódik be?
Ez WD vinyó? Hát egyik érték sem az alapértéken van. Még ok nak mondja, de ilyen értékekre azért csinálnék mentést a fontos dolgokról. Jó lenne tudni, romlik e, mert ez egy pillanatkép. De azért az látszik, hogy már elmozdultak a normalizált értékek is.
Szerintem biztonsági mentés, és ha sárga/piros lesz 1-2 érték, akkor csere.
Milyen régi a vinyó?
Seagate st1000lm035-1rk172
2018 márciusi és 991 nap üzemidő illet 8517 indulás/leállás van benne
Illetve most nézem hogy a smart adatoknál még találtam egy ilyen részt, ezt nemtudom miért de nem tettem rá az előbbi képre:
Seagate nél más a raw adat, mint wd nél, de felteszem itt sem annyira jó, hogy növekszik.
Biztonsági menteni nem árt azért. Nem gondolnám, hogy az előtt meghalna, mielőtt a smart warningot dobna, legalábbis nem ettől, de 5+ éves vinyóknál ez benne van a pakliban.
Sajnos ez csak azt mutatja, hogy nincs minden rendben, de azt nem mondja, hogy még 2 évig megy vagy 2 hétig. Főleg, hogy kerreg is.
Szerintem ments róla minden fontosat, ha erről bootolsz, akkor csinálj win telepítő usb-t, ha nincs, meg összeszedném, miket kell újrarakni.
Mást nem nagyon tudsz, láttam már példát, hogy ilyen hibák után még ment több, mint 1 évet. Figyeld gyakrabban, mikor lesz warning a smart ban, és ne ezen tárold a legfontosabb dolgaidat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!