Miért nem kapcsol be a pc?
Első alkalommal próbáltam meg összerakni egy gépet tegnap, de nem szeretne bekapcsolni. A tápegység, a processzor, ill. a gépház ventijei is felpörögnek, de csak egy pillanat erejéig egy furcsa, vinnyogó/nyekergő hang kíséreteben. Az alaplap díszvilágítása ég, debug ledek közül egyik sem.
Asus tuf gaming b550m-plus wifi 2 alaplapban ryzen 5 3600 van.
Nem dugtad rá a proci melletti kiegészítő tápcsatlakozót (vagy rosszat dugtál rá)
Esetleg a vga kártyára se dugtál tápkábelt.
Video kártya van benne? Csak mert a nélkül nem lesz kép Ryzen procikból CSAK a G végüekben van iGPU!
És amit #1 írt az is egy fontos kérdés A proci mellé még véletlenül se dugj PCI-e tápot (elvileg nem megy rá, de van azaz eltőlás ami rásegíti😃)
A CPU/EPS csati általában 4+4 kiosztású (proci mellé) a PCIe meg 6+2 (ez megy a videokártyára)
Rovidzarlat jutott meg eszembe, de hat annak se nagy a valoszinusege. Tavtartok bent vannak, csavarok is, nem esett be semmilyen fém az alaplap mögé.
Proci is fixen jol van bent, 2x ellenoriztem hogy tenyleg belement-e a socketbe.
RAM-okat megnézem még, meg a csatlakozókat. Lehet banális dolog van, csak bamba vagyok es nem latom.
Kb hülyebiztosra van csinálva az amd hűtő. Ha nem szántottad fel véletlenül a lapot a csavarhúzóval, akkor nem lehet gond. B550 lap 100%, hogy támogatja a procit, úgyhogy még az se lehet.
Ram lehet ez inkább. Tárhelyet húzd le, az ne legyen rajta.
És próbálgasd végig a ramokat egyesévek, mindegyik slotban.
Alaplapon van visszajelző hibaled?
Kárt nem nehéz okozni. De nem hinném, hogy ott van a baj, mármint a hűtőnél.
Minden cucc új? (Proci, lap, ram, táp) A prociról könnyű lábat letörni. Lehet, csak valhol egy érintkezési hiba van.
Táp megpusztult és valamilyen áram nem jön ki belőle.
#8: Ha visszajelző hibaled alatt a RAM-ok melletti a 4 ledre gondolsz, egyik se vilagit. Gyakorlat utan vegigprobalgatom a RAM-okkal, amit írtál.
#9: Minden hardver bolti. Annyi, hogy az alaplap alzás, használt, de a tobbi bontatlan újként jött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!