Kevés RAM bővítésére van ilyen módon lehetőség?
Egy laptopról van szó.
Elég idős gép, de a mostani laposomtól erősebb benne a proci.
Ezért mivel PLC-t tanulok úgy döntöttem, hogy ezt a gépet a PLC-s programokhoz használom.
Ezeknek a programoknak kicsit nagyobb a gépigénye.
Namost olyan problémám van, hogy bár a proci elég, a ram viszont kevés.
Nem akarok ezért ram-ot venni.
Arra lennék kíváncsi, hogy van-e lehetőség arra, hogy esetleg a saját belső hdd-je, vagy a 3tb külső hdd-m plusz ramként szerepeljen?
Lehet, hogy hatalmas marhaságot kérdeztem, nem mondom, de tényleg tetű lassú így a program és 100%-on dolgozik a memóriám.
Előre is köszönöm.
Vegyél bele memóriát, annyira azért nem drága. Én is most vettem 2*4Gb DDR3-at a laptopba 7000-ért (ez is egy régi gép)
Meg kell nézni milyen kell bele (neten típusra ki lehet keresni mit támogat)
Ha minden más paraméterében jó a gép megéri.
A rendelkezésre álló memória növelésére használhatsz nagyobb virtuális memóriát, amit az operációs rendszer a hdd lemezterületéből foglal le. Javasolt egy nagyobb fix méretet adni a dinamikus lemezfoglalási méret helyett.
Ezen kívül az operációs rendszer szolgáltatásaiból, automatikusan induló programokból lehet letiltani a mellőzhetőeket.
A legtöbb memóriaterületet talán egy korábbi operációs rendszer telepítésével lehet nyerni, amelyik kevesebb erőforrással is beéri - feltéve, hogy a PLC-s programok futnak rajta, és az operációs rendszer sebezhetősége nem forog kockán.
Nem. A a tárolók elég gyorsak lennének, akkor nem lenne szükség ram-ra. De nem elég gyorsak... ezért van a ram.
Szóval kell venned memóriát. De manapság olcsó a ram.
Még újonnan is 1000 ft/gb alatti az ár
Hardveraprón még spórolhatsz is akár.
Ha ilyen ddr3 korszkból van a gép, akkor arra figyelj, hogy lehet csak az alacsonyabb feszültségű DDR3L memóriát fogadja. Ddr4-nél is talán van ilyen (LP-DDR4 névven?) Ez a laptop leírásában benne van.
ReadyBoost-ot kipróbálhatod, némileg segít...némileg.
TIA Portal (Siemens), TWINCAT (beckhoff). A Logo az egyetlen ami simán elfut. (bár az csak egy programozható relé)
Hogy pontosan mekkora a gépigénye nem tudom, de sem az amlített régi gép, sem az újabb laptopom nem viszi és mind a 2 gépben a memória az, ami dolgozik mint a fene. Az oktatóteremben a gépekben i7 van és 6 vagy 8 gb ram. Ugyan olyan laptopokon (csak ugye erősebb), mint az enyém gördülékenyen mennek a programok (Hp ProBook).
Ha csak a ram kevés vegyél bele emiatt felesleg kínlódni, ddr4-ből (ha olyan kell bele) se drága.
A 3-as hozzászólásomat annyival egészíteném ki, hogy 4GB-ről 8-ra bővítettem és 5-5.5 körül használ a gép megszűntek a "homokórázások". Ja és ha nincs benne SSD tegyél bele egy valamilyet. Még jobb lesz a gép. 😉 10-15 ezerből szinte újjá születik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!